Politika Petak, 01.07.2022.

Deset do Osam – Kako Je Đukanović Nadmudrio Abazovića

Dobro jutro! Nakon mnogo vremena, percepcija je takva da je Abazović sada taj koji diže tenzije, a Đukanović ih spušta, Abazović je taj koji minira put ka EU, a Đukanović konstruktivni faktor. Što se desilo?

Prije svega želim da izrazim veliko zadovoljstvo što se član CdM tima Andrej Nikolaidis našao među kandidatima za ovogodišnju Trinaestojulsku nagradu. Puna podrška za njegovu i za kandidaturu Boba Batrićevića.

Kako je Đukanović nadmudrio Abazovića

Nikome nije jasan termin i Abazovićevo potenciranje tzv. Temeljnog ugovora sa Pravoslavnom Crkvom Srbije (u daljem tekstu SPC). U momentu kada postoje jasni signali da bi Crna Gora trebala da iskoristi momentum i napravi pritisak na EU oko članstva, prostim ispunjavanjem svojih obaveza, Abazović uzima i detonira bombu temom koja dijeli crnogorsko društvo. Na silu na sramotu forsira regulisanje odnosa sa SPC, što se čini nije prioritet ni samoj srpskoj crkvi. Postavlja se logično pitanje zašto je to Abazović uradio, i zašto baš sada.

Zašto Abazović toliko energično želi da udovolji Vučiću, zašto provocira crnogorsku javnost toliko da otvoreno priznaje da je za ove teme koje dijele društvo spreman i na pad vlade?

Populistički razlozi su prvo što mi pada na pamet. URA je izgubila mnogo podrške srpskog biračkog tijela ulaskom u aranžman sa DPS. Možda ovim Abazović želi da vrati dio te podrške.

Ipak, postoji i nešto mnogo perfidnije, a to je mogućnost da iza ovog cijelog aranžmana stoji naređenje, pardon molba, Aleksandra Vučića, koji ovim želi da uspori put Crne Gore ka EU. Ulazak Crne Gore u EU prije Srbije i samostalno bez ostatka regiona, bio bi doživljen kao poraz za Srbiju.

Za razliku od Srbije, Crna Gora je društvo političkog pluralizma, i postoje ozbiljni napori za osnaživanjem vladavine prava. Za razliku od Srbiije, u Crnoj Gori velika većina stanovništva želi u EU, u Srbiji to nije slučaj, većina je protiv članstva. Crna Gora ne može da čeka na Srbiju i ostale zemlje regiona da riješe svoje probleme, pa da onda svi zajedno postanemo dio unije. Postoje ozbiljni napori u Srbiji i srpskom civilnom sektoru da se region tek kao paket integriše. Destabilizaciju prilika u Crnoj Gori preko odnosa sa SPC možda treba posmatrati u tom svijetlu.

Ali kakve veze sve to ima sa Đukanovićem? Dok je Abazović bio u Beogradu i gradio bratske pokidane odnose i trijumfovao u svojoj samoobmani, možda je očekivao da će u Crnoj Gori izbiti nasilni protesti, i da će opet moći kao na Belvederu uperi prstom u DPS i Đukanovića kao glavne krivce za destabilizaciju. Ali Đukanović ga je iz Madrida gdje je boravio na Samitu sa pratnjom iz SDP-a, nadmudrio.

Moguće da je, ohrabren podskakivanjem Ranka Krivokapića, koji je cijelo vrijeme trčkarao i poskakivao da ga sustigne, predsjednik osjetio da vrijeme opet radi za njega i poslao poruku da se tenzije smire. I tako je još jednom demonstrirao svoj politički genij. Palo mi je na pamet da je on Abazovića i ohrabrio da ovako ode u Beograd, ali da ne prećerujem.

Iako sam u prvi momenat posumnjao u motive ovakvog poteza Đukanovića, i pomislio da ovim pravi kompromise sa Urom na štetu crnogorskih nacionalnih interesa, nakon tvita podrške Miloša Konatara i naslova u IN4S-u u kome “Milo izdaje komite” postalo mi je do kraja jasno da je samo osujećena namjera da se Crnogorci još jednom pokažu kao glavni faktor destabilizacije Crne Gore.

To je to za danas i za ovu neđelju. Čitamo se opet u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grof 554 D
Gost
Grof 554 D

Bilion sam spreman da dam advokatu da ih sve stavim po dvadeset mjeseci u zatvoreno. Živim za taj dan.

Tačno ga vidim
Gost
Tačno ga vidim

To je naš Emir – Nemanja Kusturica.

Gusinje
Gost
Gusinje

Filipovic je slican Sukovicu

vesko nk
Gost
vesko nk

Kako će izgledat taj dan kad Milo ode u Beograd i izjavi: Crne Gore više nema uradio sam kako ste mi rekli.

savjest
Gost
savjest

Abazović je novi Savo Fatić. Eskobar je spakovao plan za trajno rješenje pitanja Baslkana. Kroz Otvoreni Balkan neośetno će se ovaj prostor konfigurisati u državu Srba i Albanaca( prvo na terenu Crna Gora će se u narednih par godina ubrzano posrbljavati. Glavnu ulogu ima SPC (uz pomoć Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Temeljnog ugovora i homogenizacijom na liturgijama, povremenim litijama i… Više »

Mitar
Gost
Mitar

TAKO JE! Bravo! U nijednom komentaru do sad to ne vidjoh!!! Izgleda da nikome to nije jasno!!!

Profesor
Gost
Profesor

Hahahahah. Treće oko javlja? E kakvih teorija se za života načitat neću, ovo je čudo. Šta je sljedeće, gušteri vladaju državom?

Ana
Gost
Ana

Čim Mikun kaže da se ne podižu tenzije 50 ljudi na protest.Dokaz koliko je sve to na silu i u organizaciji Dpsa bez ikakve spontanosti.

Grof 294 D
Gost
Grof 294 D

Verovali me ili ne 800 mln mi traže za osam optužnica toliko ću da platim advokata da ih tužim za duševne bolove a 20 mlD bih platio da ih vidim u zatvor ili kotor.

Libero
Gost
Libero

Je li ovo pisao Ljubo ili Domanovic? Naprijed sa genijalnim i nepogrjesivim Vodjom u provaliju.

RedSea
Gost
RedSea

Evo konačne, otvorene i nešto nervozne i užurbane podrške URA-e OB-u i temeljnom ugovoru.
Riječ izdaja se sad može vezati za tu stranku, sa svim što uz to ide.

Marko
Gost
Marko

Da je Dritan npr. Janko njegovi bi mi koraci bili jasni. Ovako nisu baš, osim ako u pozadini nema- zavadi pa vladaj.

Grof 294 D
Gost
Grof 294 D

Đe može cg u eu kad ja imam osam optužnica u crnu goru a ništa uradio nisam niti ih poznajem.

Levis
Gost
Levis

Pa veliš da se ujedinimo sa delikventskim državama iz okruženja i da nas bog vidi.Hahhahahha

Grof 294 D
Gost
Grof 294 D

800 mln mi traže.

Grof 294 D
Gost
Grof 294 D

Kad si rođen? Odgovor kad se kitu jelke.

Goran
Gost
Goran

Mislim da je Milo kao što je izdao SFRJ, pa SRJ, pa Sloba, pa Momira, pa Sveta, tako i nas sad lagano i da će se potpisati ugovor, stari je to lisac. Tako da ti ovaj tekst nije baš tačan al živi bi pa vidjeli

Levis
Gost
Levis

Mislim da si glasač DF-URA-EPCG bloka

Levis
Gost
Levis

Lako je zaključiti da bi pad vlade zbog Dritanove isključivosti najviše odgovarao Putinu jer bi EU integracije na Balkanu bile zaustavljene

Rakun
Gost
Rakun

Svi promasio Ljubomire

Levis
Gost
Levis

Valjda je jasno da vjerska isključivost koju pokazuje Dritan i pad vlade ne odgovara CaG ,pa se postavlja pitanje čije interese zastupa Abazović?Sigurno ne crnogorske,ni evropske,možda Putinove?Zna se da su Putin i SPC braća.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Đukanovic je nadmudrio Abazovića tako što je rekao da Temeljni ugovor nije najvaznija stvar i tako mu dao do znanja da ga može potpisati, a onima koji su prijetili i gicali se i najavljivali rušenje vlade piručio da se primire i ćute, jer zna se ko je gazda..baš ga je nadmudrio samo se vi tjesite. Baljan open je sledaća nevažna… Više »

Ljudi
Gost
Ljudi

Hahahahahahahaha.Dao mu do znanja da Batali nacionalni ekstremizam i vrati se evropskim vrijednostima

Aj me mani
Gost
Aj me mani

Dok je ovakvih apologeta Milovih i ljubitelja paralelne realnosti nidje srece za suvereniste. Cus Milo nadmudrio Abaza a ovaj prvi dosao na pozicije drugog

Loš
Gost
Loš

Neka ,Srbine.

Guda
Gost
Guda

A moze li bit da EU ubrzava Abazovica za potpisivanje ugovora.Cudo da Filipovic nije i tu mogucnost predvidio.

Loš
Gost
Loš

Pa ga preko Milovih napada ubrzava EU?

Mrki
Gost
Mrki

Baš ga je nadmudrio…ponizno ga sve sluša a radi se o nažalost pojedinačno najačoj ličnosti u CG…još mu predviđa kad će se povući iz politike

Dragan
Gost
Dragan

Iz Beograda sam, nisam Srbin ali sam za samostalnu Srbiju i ne ovu Vučićevu. Samim tim sam i za suverenističke stranke Crne Gore. Nisam neki veliki vernik, poštujem Boga, popove baš i ne. Pratim ovo oko potpisivanja sporazuma ca SPC. Meni su ovde stvari jednostavne. Može li to Dritan potpisati bez saglasnosti suverenističkih stranaka. Ako može, kako je došao u… Više »

Miroslav
Gost
Miroslav

hahahah kako je u Rozaju?

Sindikalac
Gost
Sindikalac

Hvala brate! Volimo mi Srbe one koji su korektni i postuju našu državu. Daj Boze da svi Srbi ovako razmisljaju

Loš
Gost
Loš

Neće se sporazum sam potpisati.Naravno papir sve trpi,vlada pada ,pa i ugovor ako nije u skladu sa ustavom ,a to je i izdaja državnih interesa.

Otac Duško
Gost
Otac Duško

I što veliš,Krivokapić trčkarao a Milo je Bog,jelte.Slijedeće je da Milo uzvikne mi od danas više nijesmo crnogorci nego srbi!Filipović bi još jednom bio oduševljen mudrošću našeg Predśednika.

Loš
Gost
Loš

Neka ,Srbine.Ali je dobro da znaš epohalni rečenicu dojučerašnjih Crnogoraca

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Aoo🤣Mislio sam da IQ60 obitava na litijašku stranu,no me razuvjeri.Samo lagano i uzimaj dosta tečnosti,centrala će ti reći što da napišeš,bez sumnje.

Ruski Hejter
Gost
Ruski Hejter

Bravo. Sve tačno. Ima i nas Crnogoraca većih od Mila i kompanije.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

U svojoj cjelokupnoj istoriji,Srbija je najozbiljnija država bila u Titovoj Jugoslaviji

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sve za kliniku
Klinika za sve

pero99
Gost
pero99

Jedno je podrzavati Djukanovica a drugo hvalospjevima pravdati najnizu trgovinu kao maestralnu diplomatiju i drzavnicku politiku. Evo skoro 33 godine te drzavnicke politike i vidimo dje smo, politicki, ekonomski i geostrateski umjesto da smo u EU vec 18 godina kao Poljska, Ceska, Madjarska, Slovenija…Ne bi ni dovde stigli da nije bilo sukoba u izvornom DPS oko podjele plijena i guranja… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Za sve je kriva srbija i njihova crkva. To bi trebalo da bude svima jasno, ko nije nacionalistički ostrašćen.

Loš
Gost
Loš

Promašio su temu.DPS tolerancija i Evropa,Dritan konzervativizam,isključivost i putinizam

Bobo
Gost
Bobo

Sa kakvim divljenjem Filipovic pise o Djukanovicu

Levis
Gost
Levis

I treba za normalan stav

Heroes
Gost
Heroes

Vala Ljubo i ti svašta porediš..
Milo je nivo Dritan sluga

Sasa
Gost
Sasa

Ne lupetaj Djukanovic je i doveo do haosa sa zakonom..

Bokelj
Gost
Bokelj

Da, morao je da padne sa vlssti, po naređenju zapada, i da se otrese fukare koje ima u DPSu 70%. Ovo je novi početak za sve i treba ga iskoristiti.

skandalozno
Gost
skandalozno

Abazović pravi neprocjenjivu štetu Crnoj Gori! Ko to ne vidi neka ne gleda u budućnost jer je s njim nećemo imati

TV_EU
Gost
TV_EU

Tako je ! Upravo ovo i ja mislim cijelo vrijeme , sve je to srbijanska igra da nas zaustave na putu u EU jer ne mogu da podnesu da smo bolji od njih , LJUBOMORA I KOMPLEKSI !

Loš
Gost
Loš

Abazović je ,izgleda ,tajno Putinovo oružje za destabilizaciju ZApadnog Balkana.

Bokelj
Gost
Bokelj

21 meleon!!!!!!!!

Miroslav
Gost
Miroslav

Ljubomire a da nesto napises o uhljebljivanju? Dosta si o tome pisao kad je bila prosla vlast, a sad nista. Malo objektivnosti treba!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sve napamet rečeno i ovo nije nikakva objektivna analiza, već skup želja pojedinca čiji su politički stavovi u ubjedljivoj manjini i koji je izgleda posvađan sa svima osim sa milom i ne znam kome ovo treba i kome je ovakva analiza od koristi,a cdm najmanje.Usput privatno pozdravlja neke od kandidata za nagradu kao da je ovo njegov privatni portal.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Skoro da nikada nije mašio sa analizom. Ali on stvara nešto i potpisuje svojim imenom, a ko smo mi?
Mi smo anonimusi koji samo nešto kao komentarišemo.

Kako OvO
Gost
Kako OvO

Htio sam komentar pisat. No vidim tvoj od rijeci do rijeci 👍. Kakva analia, kakav text, nevjerojatno🤭🤦‍♂️

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Prvo, sveznajući ti si neprijstelj crnogorstva i sve gledaš kroz tu i takvu prizmu.
Njegoš:
“Ne bojim se djavoljega kota
Neka ga je ko na gori lista
No se bojim od zla domaćega”.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Kad već citiramo njegoša da nastavimo dalje da ga citiramo:,,srbin srpskom rodu svome ovo djelce posvjećuje”.Što kažeš na ovaj njegošev citat.

Loš
Gost
Loš

Kad nemate što da kažete onda je argument da su Petrovići srbovali.Da to nije bio samo politički gaf ne bi ih velikoSrbi zbacili

roki
Gost
roki

Onajkojizma@ Malo si pokvaren a?
Idi na tvoje portale pa bljuj vatru do mile volje, svakako to prati mali broj stanovnistva.

Danijel
Gost
Danijel

Stari Mačak I mladi Mačak!

Reka
Gost
Reka

Bravo sve je tacno Dritan je previse naivan Jo’s mu brnadic n’a konferenciji kaze da GA nece posjetiti jer je on mandatar tehnicke vlade koje ponisenje za Predsednik a I Nikoladisa podrska

Vlado J
Gost
Vlado J

Bas me interesuje kakav je vas autorski komentar na to sto su na celu EPCG Milutin Djukanovic i na celu UCG Vladimir Bozovic negatori Crne Gore. Da li oni priznaju nas Crnogorce. Ili nam domovinu Crnu Goru. Bruka je to nevidjena

Loš
Gost
Loš

Đukanović nije ,jer će morati da se bira komplet odbor direktora EPCG.

sonja
Gost
sonja

Dobro a Bozovic rektor? Zasto je on zasticen?

Mrkela
Gost
Mrkela

A sto bi vi, da su samo vasi na pozicijama a Srbi nek se snadju. Da vam placaju porez i vase plate a da ne mogu na funkcije. Mislim da ti je omiljeni zanr sci fi

Budo
Gost
Budo

Tema za razmisljanje – jucerasnjim stavom je Djukanovic skinuo optuzbe za kocenje EU procesa sa ledja Crnogoraca, ali to samo znaci da cemo u ime EU integracija zrtvovati svoju istoriju, identitet i pravo na postojanje, ili grijesim? A moze li biti da je u pitanju sinhronizovano djelovanje Mila i Dritana u cilju kupovine vremena u EU procesu, smirivanja Jokovica, potpunog… Više »

Loš
Gost
Loš

Kako?Vlada se uvijek može oboriti ,a poslata je poruka da se pregovara.

Budo
Gost
Budo

Nemamo vecini za pad Vlade

Loš
Gost
Loš

Što rade botovi.DPS,SDP,Bošnjaci,Demokrate,SD

Loš
Gost
Loš

Mi imamo,a ti očigledno nemaš.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Griješiš. Vrijeme će pokazati da se ovakav sporazum neće potpisati.

Budo
Gost
Budo

Dritanu je vaznija cijena goriva i hapsenja nego ove stvari. A cijene i pravda bi trebalo da budu redovan posao a ne strateski cilj, sto on naivno potencira.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Pa ko više od države Srbije i crkve Srbije negira crnogorsku istoriju, crnogorski identitet i crnogorsku pravoslavnu Crkvu?
Pa oni negiraju sve pobjede crnogorske i one koje smo mi vodili i dobijali, a oni bili pod Turcima.

Budo
Gost
Budo

Meni se cini da Dritan ima patolosku mrznju prema zajtjevima suverenista i nekim njihovim predatavnicima, tretira ih kao nebitne i neki vrstu smetnje za Crnu Goru

Good buy Charli
Gost
Good buy Charli

Milo Car

Send this to a friend