Politika Ponedjeljak, 14.06.2021.

Deset do Osam – Kriza Antifašizma

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Pogledajte koji su vam naslovi na CDM-u najviše bili interesantni prošle nedjelje.

Andrej Nikolaidis je juče reagovao na skrnavljenje spomenika “Ološkratija protiv Ljuba Čupića”. Iz Ljubljane je ragovala i Ljubica Suna Čehovin “Pogled na Ljuba Čupića iz Ljubljane: Selotejpom izlijepljena fotografija”.

Kriza antifašizma

Mnogi su se nadali da će političke promjene prošle godine donijeti samo promjenu vlasti, da se neće mijenjati spoljnopolitički kurs zemlje, da se neće dovoditi u pitanje njena nezavisnost. Neki su se i cinično smijali strahovima i prvim protestima. Danas neki od tih istih koji su sa entuzijazmom dočekali promjene shvataju što smo govorili već par godina. Neki počinju da pišu tekstove koji liče na one koje smo mi pisali. Loše bi bilo da smo promijenili spoljnopolitički kurs, ili da su počeli da mijenjaju simbole, ali najgore od svega je što narušavaju vrijednosti na kojima je obnovljena ova zemlja.

Revnosnim i strpljivim radom srpske crkve u Crnoj Gori, ali i političara koji joj služe, već godinama se čuju pozivi za revizijom istorije. Četnici su po toj reviziji ti koji su postupili pravilno u toku Drugog svjetskog rata, a partizani su zločinci, ubice i bezbožnici. “Komunisti su stvorili kopile crnogorske nacije” – sjećate se. I što onda očekivati od nekog nesretnika nego da se popiša na spomenik partizanu koga su ti isti četnici strijeljali. Nije vlast smijenjena jer je bila korumpirana, vlast je smijenjena zbog toga jer je bila crnogorska. Broj onih koji su glasali protiv nje zbog korupcije, kriminala i nepotizma, nesrazmjerno je mali u odnosu na one koji su htjeli da zaustave i vrate točak istorije. I džabe se sada upiru da pravdaju pričom da je to izolovani incident i slično. Jer se tih izolovanih incidenata dešava nešto mnogo od kada su litije krenule.

Ali dešava se nešto čudno i vrijedno divljenja – izgleda da su nas komunisti dobro pelcovali, jer je reakcija na ovaj posljednji u nizu činova skrnavljenja sjećanja na partizanske žrtve pokazala da je antifašizam u Crnoj Gori živ i zdrav, i da je ideja oko koje se može najviše nas okupiti. Antifašizam i borba i stradanje koji su isklesali crnogorsku državnost i nezavisnost. Nisu komunisti i Tito stvorili crnogorsku naciju, kako žele da nas indoktriniraju – ali su je crnogorski partizani oslobodili. I to im Crna Gora pamti. Zato su juče organizovani protesti u Kotoru i Nikšiću, a za danas su najavljeni na Cetinju i u Podgorici. I to će na kraju slomiti ovu revizionističku i sramnu vlast, koja je juče čekala kasne popodnevne sate da reaguje i naravno optuži DPS za to što se desilo. Urašima se, kao svim pravim četnicima, po mrežama priviđala Udba, koja je iscenirala cijelu priču.

Dok je predsjednik nikšićke opštine, Marko Kovačević, shodno svom ideološkom bekgraundu, relativizovao incident, njegovi partneri iz lokalnih Demokrata i Ure su poslali bestidna saopštenja u kojima je za sve kriva bivša vlast. U provladinim medijima muk. Lijepo bi bilo živjeti u Crnoj Gori koju nam oni prikazuju – zemlji u kojoj je sve loše otišlo sa DPS i u kojoj nas mladi i hrabri Dritan Abazović vodi u svijetlu budućnosti, ali postoje granice i cijena do koje je moguće prodavati maglu. Sad je već počelo da preliva.

Nezakonito imenovanje šefa ANB-a

I pored upozorenja partnera spolja, i pored velikih kikseva u radu, premijer je odlučio da predloži, a da onda, bez saglasnosti parlamenta, suprotno zakonu, imenuje Dejana Vukšića, za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Demokratski front je protestujući zbog premijerovog nedolaska na raniju sjednicu Odbora za odbranu i bezbjednost, odlučio da bojkotuje sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o Vukšiću. Sjednica nije održana, ali to nije zasmetalo premijeru da na svoju ruku reaguje.

Protesti i dupli aršini

Dok čekamo smjenu Vladimira Leposavića, on i dalje snažno sprovodi svoju agendu. Ovaj put traži amnestiju za ljude koji su kršili zakon tokom prošlogodišnjih okupljanja. Ovo se dešava dok se ove godine nezakonito prikupljaju informacije o građanima koji ove godine protestuju. Stvara se, suprotno zakonu, baza podataka o učesnicima protesta, i na taj način se narušavaju privatnost i slobode građana.

U međuvremenu organizuje se još jedan protest protiv projekcije filma propagandiste iz Srbije Borisa Malagurskog, koji je prošle godine potpaljivao narod po Crnoj Gori i sve to snimio.

Masovno penzionisanje zbog Milivoja Katnića

Demokratski front je uspio da podvali i provuče izmjene Zakona o radu kojim se u penziju prijevremeno šalju stotine ljudi, a sve je dio zakulisne igre da se netransparentno i tajno i organizovano smijeni SDT Milivoje Katnić. Zakon je prošao i stupa na snagu, a mnogi ljudi će biti iznenađeni jer su penzionisani. Zamislite da ste planirali život naredne dvije godine, otplaćujete rate kredita i slično, a onda se probudite jednog dana penzionisani – rate kredita su iste a prihodi smanjeni za 30-40%.

Ostalo

Na Kongresu Bošnjačke stranke izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa Ervinom Ibrahimovićem.

Prošle nedjelje je veliku pažnju javnosti dobio tekst Edvarda Džozefa za Forin Polisi o Balkanu. Za vas sam kratko analizirao tekst.

Toliko za danas. Uživajte u ostatku dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
samo naprijed
Gost
samo naprijed

svaka čast na tekstu, hirurški precizno i jasno

Miroslav
Gost
Miroslav

Ovo su opasne optuzbe! Kakve veze ima crkva sa incidentom. Ljubo, nadam se da ce te crkva tuziti za ovo

Ljilja
Gost
Ljilja

Miroslave medju sljivama😂😂

vinka
Gost
vinka

Jes Miroslave svi smo ćori pa ne vidimo sto se desava!

roki
Gost
roki

Miroslave pogresio si portal. Oni koji kazu da je Udba organizovala pisanje- nisu ovde

Send this to a friend