Politika Četvrtak, 14.01.2021.

Deset do Osam – Kriza Kohabitacije

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Kriza kohabitacije

Nakon vraćanja zakona na popravnu sjednicu skupštine, i nakon odbijanja da se aminuje opoziv ambasadora, predsjednik Milo Đukanović odbija da aminuje smjene u Vojsci Crne Gore iz razloga što nisu ispoštovane procedure i pravila u radu Savjeta za odbranu i bezbjednost kojim on predsjedava. Predsjednik Đukanović je rekao da će u najskorije vrijeme organizovati sjednicu ovog tijela.

Premijer Krivokapić je u isto vrijeme inicirao sastanak između predsjednika parlamenta, predsjednika, kao i dopremijera Dritana Abazovića. Sastanak je zakazan za petak. Teme su funkcionisanje Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao i funkcionisanje institucija u uslovima kohabitacije.

Dok lideri različitih grana vlasti pokušavaju da naprave dogovor, Andrija Mandić podiže tenzije govoreći da će predsjednik države biti primoran da potpiše zakone.

Lažne vijesti o Đukanoviću i DPS

Još od prije praznika se u medijima i na društvenim mrežama spekuliše o zdravstvenom stanju predsjednika Đukanovića, kao i o odlaganju Kongresa DPS-a. Posljednjih dana su se time bavili mediji u Srbiji, plasirajući dezinformacije da je komplikivano zdravstveno predsjednika Đukanovića natjeralo DPS da još jednom odloži partijski kongres. Iz DPS-a su ovo demantovali.

Dritanizovanje Krivokapića

Branko Lukovac, nekadašnji crnogorski šef diplomatije, ali i bivši predsjednik Savjeta Abazovićeve URA-e (napustio kada je vidio čemu služi ovaj pokret) komentarisao je za Al Džaziru Abazovićevo nemušto izvinjenje, a u stvari relativizaciju poteza Zdravka Krivokapića od strane Dritana Abazovića. Još jednom se opravdava moja teza da URA isključivo služi kao sedativ da lakše i brže progutamo žabu velikosrpske politike, čiji je dio Crna Gora ponovo postala.

Koliko god se Abazović trudio da velikosrpstvu gleda kroz prste i da zadovolji svoje koalicione partnere, to nikako nije dovoljno. I neće biti dovoljno. Kako su na njegovo pravdanje bosanskoj javnosti reagovali Dodikovci pogledajte ovdje.

Direktor ANB-a i BMW X6

Šest stanova, šest vozila nijedno starije od pet godina. Veoma inspirativan imovinski karton kontroverznog direktora ANB-a.  Uz to i činjenica da novi šef UDBE vozi X6 nekako ide uz činjenicu da je branio kriminalne klanove i o tome lagao medijima.

Kritike civilnog društva

I vladi naklonjen Institut Alternativa, kritikovao je najavu o uhljebljenjima i raspodjelu po dubini po partijskim feudima. Najave o partijskom popunjavanju administracije su kritikovali skoro svi aktivisti i organizacije koje su aktivno podržavale smjenu vlasti. Partije na vlasti su lagano iskulirale ove zabrinutosti civilnog sektora.

Analizu imovinskih kartona novih funkcionera, koju su objavili mnogi mediji juče, komentarisali su iz CGO i posebno istakli činjenicu da više od pola članova vlade nije dalo saglasnost za uvid u njihove bankovne račune. Takođe su napomenuli da dobar dio poslanika kasni sa dostavljanjem informacija o imovini. CGO takođe poziva na hitno mijenjanje Zakona o sprječavanju korupcije.

Dešavanja u SAO Boka

Carević je odgovorio na jučerašnje kritike iz lokalne URA, govoreći da ga oni koji “cvile za foteljama” ne interesuju. Najavio je formiranje vlasti u najskorije vrijeme, iako su neki od njegovih saradnika na internetu najavili mogućnost brzih vanrednih izbora u Budvi.

U školi u Tivtu su pred novu godinu dijeljeni paketići sa reklamama pravoslavnih omladinskih udruženja, koja ponekad liče na paravojne formacije. Direktor Osnovne škole u Tivtu u ovim flajerima ne vidi problem u ovom činu. Iako je Tivat multikonfesionalan grad sa dugotrajnom multikulturalnom tradicijom, neki očigledno žele da odnose između zajednica pokvare.

Toliko za danas. Želimo vam ugodan ostatak dana. Do sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

Pratite nas na tviteru @ljubofil i pridružite se našoj viber grupi klikom na ovaj link.

9

avatar
1000
9
0
0
 
9
I ja mislim istflamantesZorica C.ZoricaMarjan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
I ja mislim ist
Gost
I ja mislim ist

Bravo.

flamantes
Gost
flamantes

Sve je savršeno jasno i tačno što je Ljubo rekaso

Zorica C.
Gost
Zorica C.

Podrska Ljubu

Zorica
Gost
Zorica

Podrska Ljubu !Zorica

Marjan
Gost
Marjan

Pravo u centar Ljubo,svaki dan ih treba dopunjavati sa “posrednim” vladinim namjestenicima ✋

Pomorac nk
Gost
Pomorac nk

Bravo

vesa
Gost
vesa

ODLIČNO!!!

Dragi
Gost
Dragi

Ljubo moram vas “dopuniti”za advokata Skaljarskog klana a direktora ANB i njegova zakonita supruga ima dva stana,dakle OSAM stanova i 7-8 vozila,e “muski” tako mi Boga,ma golo “postenje”kao njegovi predpostavljeni Abazovic i Krivokapic.

Nada
Gost
Nada

Pravo u centar, kao uvijek !!!

Send this to a friend