Politika Srijeda, 07.04.2021.

Deset do Osam – Ljubljeni Narode Moj

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Ljubljeni Narode Moj

Premijer nam je jasno stavio do znanja da ne želi da bude diktator (iako kako kaže može da bude ako hoće). Ali i pored nedostatka ove želje, on se poput devetnaestovjekovnog monarha obratio “narodu” Crne Gore, “dobrom i gordom” narodu, sa kojim je na “ti”. Mnogi su ovo obraćanje ocijenili kao problematično iz nekoliko razloga, prije svega jer se on obraća “svom rodu”, “braći i sestrama”, njegovim “saborcima” i na taj način svjesno sebe pozicionira kao premijera jednog dijela građana, i to onog koji je protiv njega protestovao na ulicama juče i prekjuče.

Politička kriza vlade

Smjena ministra Leposavića izazvala je do sada najozbiljniju političku krizu vlade Zdravka Krivokapića. Pored protesta ekstremnih elemenata njegove koalicije (koju ne čini samo DF iako bi mnogi htjeli da je to tako), nego i dobar dio glasača Demokrata, kao i dosadašnju političku podršku premijera iz redova srpske crkve. Žestoko je premijera kritikovao i srpski predsjednik pothranjujući narativ da je Krivokapić “izdao srpski narod” i da je “poslušnik stranih ambasada”, a koji forsiraju Vučićevi tabloidi ovih dana. Ohrabrili su se i ljudi iz vlade da kritikuju premijera, poput državnog sekretara koji odlazi sa ministrom pa nema mnogo toga da izgubi.

Suada Zoronjić, kojoj je partija ubacila vruć krompir u ruke, kada je Filip Adžić pobjegao iz parlamenta, ovaj put je jasno rekla da će glasati za smjenu Leposavića. Demokrate ipak neće glasati, kvarno se krijući iza priče o tome da neće sa DPS-om. Ivan Vujović iz SDP ih je pitao hoće li isto uraditi kad se bude glasalo o EU. I iz DPS-a su im skrenuli pažnju da se ne kriju iza njih zbog očiglednog dodvoravanja ekstremistima u svojim redovima.

Ustavna kriza vlade?

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je, nakon što je Vlada utvrdila prijedlog Zakona o budžetu 30. marta, da je silom Ustava Krivokapićevom kabinetu – prestao mandat. Više o Pažinovoj logici i argumentima u prilog ovakve teze možete pročitati ovdje.  Na Pažina se nadovezao i poslanik DPS-a Predrag Bošković, komentarišući da su predstavnici vladajuće većine to potvrdili  dostavljanjem prijedloga budžeta nakon ustavnog roka.

Ostalo

“Ako ukinemo pare za kulturu, što onda branimo” odličan citat, koji je lažno pripisan Čerčilu koji je, po izmišljenoj priči, ovako odgovorio na zahtjev da se u toku rata smanje troškovi za kulturu. Nikada manje sredstava nije predloženo za kulturu nego ove godine. Pogledajte vizuelizaciju glavnih budžetskih izdataka koju su uradili u Institutu Alternativa kroz njihov projekat “Moj Novac”.

Ministar Mitrović je u turneji po Srbiji. On je drugi ministar koga je u vladu kadrirala srpska crkva a koji je u posjeti Srbiji. Iako mu je resor prostorno planiranje, ekologija, urbanizam, on se, između ostalih, u Srbiji sastao sa patrijarhom Porfirijem.

Ilir Harasani, blizak prijatelj Dritana Abazovića, i ranije odbornik Ure u Ulcinju, koji je bio uhljebljen u Opštini Budva posljednjih par godina otkako je Ura na vlasti u mom gradu, postavljen je za direktora Uprave za inspekcijske poslove. Ekspertski, nema šta.

Ipak neće biti 2Montenegro. Air Montenegro je novi naziv brenda pod kojim će letjeti avioni avio kompanije. Tako su najavili, a ko zna što će biti jer se sa ovom vladom ništa nikad ne zna.

Formirali smo ozbiljan think tank u Crnoj Gori. Što je Demokratska alijansa i ko je sve čini, pričao je juče Boban Batrićević kod Darka Šukovića u DRV.

Toliko za danas. Uživajte u ostatku dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Smrt fasizmu!!!
Gost
Smrt fasizmu!!!

Ulica!!!

Miki
Gost
Miki

Bilbordi braco, samo bilbordi… Ugledajte se na SDA 😂

Marina
Gost
Marina

NA SVAKO VASE ZASTO SAMO JE JEDAN ODGOVOR !!!
NJIHOV JEDAN JEDINI CILJ !
NESTANAK CRNE GORE ,NJENE KULTURE,ISTORIJE I NARODA !!!
I PRETVARANJE CG U SRPSKU KOLONIJU !!!

Lela
Gost
Lela

Odlicna analiza,kao i uvijek👍

Lela
Gost
Lela

Odlicna i detaljna analiza,kao i uvijek..bravo

Send this to a friend