Politika Četvrtak, 06.10.2022.

Deset do Osam – Napad na Prajd

Dobro jutro! SPC odlučila da pokuša da osujeti organizovanje Prajda u Podgorici, vjerovanto sa nadom da će izazvati nasilje, Rade Milošević podnio ostavku, Stoltenberg Crnoj Gori poslao važnu poruku.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Napad na Prajd

Srpski mitropolit u Crnoj Gori Joanikije II, pozvao je vjernike Pravoslavne crkve Srbije na Moleban za očuvanje “porodičnih vrijednosti”, i za petak organizovao u stvari skup za generisanje mržnje prema lgbt zajednici koja u subotu organizuje Prajd.  Tokom cijele Nedjelje ponosa koju Grad Podgorica organizuje u saradnji sa Organizacionim odborom Montenegro prajda i nevladinom organizacijom Queer Montenegro, održaće se serija događaja koji treba da obilježe deceniju Pride-a.

Danijel Kalezić iz Queer Montenegro reaguje na ovaj poziv SPC u razgovoru za RSE.

Taman kad smo pomislili da smo se sredili kada je Prajd u pitanju, i kada već skoro deset godina šetnje prolaze bez ikakvih incidenata, SPC želi i na ovaj način da nas povuče nazad u Srpski svet, pokušavajući da generiše i inspiriše nasilje, na način na koji je to uradila u Srbiji za vrijeme Europride-a u Beogradu.

Niko nema ništa protiv porodičnih vrijednosti, i da im je stvarno stalo do njih ispitali bi i kaznili primjere seksualnog nasilja nad djecom u svojim redovima, a ovakve festivale bi organizovali same za sebe, a ne kao reakciju na Pride. Umjesto toga, on one koji šetaju naziva nemoralnima, i tako štiti “djecu, omladinu i otadžbinu”. Samo koju otadžbinu, i to pitanje ostaje otvoreno.

Odlazak Rada Miloševića

Poslije brojnih pritisaka, vidljivih i nevidljivih, Abazović je morao da smijeni Miloševića. Iako je Milošević u početku navodno odbijao to da uradi, Dritan je uspio da ga nagovori da podnese ostavku. Tekst ostavke je kratak, i u njoj Milošević priznaje objektivnu odgovornost i negira umiješanost u šverc cigareta. Takođe, u tekstu ističe uspjehe Uprave prihoda i carina dok je on bio na njenom čelu. Vanja Ćalović Marković je kritikovala Abazovića, što je smijenio Konjevića koji je ukazivao na ovaj problem, dok se oko Miloševića dvoumio.

U nastavku istrage oko šverca i malverzacija sa zaplijenjenim cigaretama, uhapšeno je još aktera Željko Ivanović načelnik Odjeljenja za sprječavanje krijumčarenja, kao i članovi Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Uprave prihoda i carina Radivoje Vujačić, Miško Saveljić i Nebojša Adamović. Ranije su, u istom predmetu, uhapšeni osumnjičeni predsjednik Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Elvir Adrović, šef mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja Uprave prihoda i carina Milutin Pejović, i vozač kamiona sa oduzetim cigaretama Dalibor Brnović.

Poruka Stoltenberga

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvitovao je juče šaljući podršku Crnoj Gori u borbi protiv ruskog štetnog i destabilizujućeg uticaja. Stoltenberg je na ovaj način iskazao solidarnost sa mjerama koje Crna Gora preduzima u borbi protiv ovakvog uticaja. Mnogi ovakvo obraćanje u ovom trenutku tumače kao direktnu poruku i upozorenje Abazoviću da se ne usudi da nastavi sa smjenama u bezbjednosnom sektoru i da ne dovodi u pitanje aktivnosti koje se sprovode na otkrivanju mreže ruskih agenata.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrak😂 za to
Gost
Mrak😂 za to

Tu si najbolji drzi se te teme i nema zamerke

Hajduk
Gost
Hajduk

Ljubo, covjek koji ne prestaje da iznenađuje

Fractal
Gost
Fractal

Davaj neku analizu kao sto si znao nekad ranije.. ne treba nam prepricavanje i prepisivanje sta je bilo juce

🇲🇪Patriot🇲🇪
Gost
🇲🇪Patriot🇲🇪

Ne treba nama JAOnikije da bi mi znali da je ovo zlo donijeto od te “civilizovane” Evrope,

Hogar
Gost
Hogar

Prajd je neobično važan za države poput Cg(ako uopšte postoji neka slična država).Priča se ne završava na borbi za prava lgbt zajednice već Prajd utiče na sveukupnu emancipaciju društva. Ne treba pominjati da su zaostalost i lažni moral uzrok svih uzroka naših problema.Da nije zaostalosti,ne bi dio stanovništva jurnuo za srpskim okupacionim popovima,bez obzira na propagandu i pritiske iz neprijateljske… Više »

Miroslav
Gost
Miroslav

Kakve optuzbe. Znaci Ljubo je napisao da je Mitropolit organizovao napade na pradj. Ovo se teske optuzbe, odmah tuzba

Miro
Gost
Miro

Miroslave, švraka ti je pamet popila .

Send this to a friend