Politika Utorak, 23.02.2021.

Deset do Osam – Nebeski Nikšić

Dobro jutro! Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se i na vajberu klikom na ovaj link

Srpska crkva, srpski svet i izbori u Nikšiću

Osim “etničkih” tema, i vjerske teme počinju da dominiraju nikšićkim izborima. Prvo je premijer nalagao Badnjake sa episkopom Joanikijem baš u Nikšiću, nakon čega je lokalni PZP odbor na prozor kancelarija okačio sliku Medojevića i episkopa Joanikija kako bi dokazao svoju pravovjernost. Onda je URA snimila spot u kome hrišćani podržavaju Dritana Abazovića (?!), a nakon toga su i Demokrate podnijele listu uz transparent “Neka čuju nebesa”. Klerikalizacija politike i društva dovedena je do usijanja. Protojerej stavrofor Gojko Perović je opet pominjao inicijativu da se vjeronauka ipak uvede u škole, a episkop Joanikije je endorsovao koaliciju premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika Skupštine Alekse Bečića u Nikšiću. Premijer je u kampanjskom zanosu obećao i liberalizaciju Zakona o državljanstvu kojim bi se dozvolilo onima “koji godinama žive u Crnoj Gori” da dobiju državljanstvo. Na koga je tačno mislio, kako je to osmislio, nije rekao. Ali smo dobro svjesni da iza ovoga ne stoji dobra namjera nego strateški izborni inžinjering. Igranjem sa zakonom o državljanstvu Crna Gora lako može doći u situaciju da joj se demografska i sledstveno tome politička slika toliko izmjeni da bi bile moguće i ustavne promjene koje bi dodatno ugrozile njenu samostalnost. Posebno ako crnogorsko porijeklo bude kriterijum za izdavanje državljanstva kako je to mnogo puta najavljivano iz premijerovog srpskog nacionalističkog miljea.

Trenutna podjela u srpskom svetu na Vučićevce i anti-Vučićevce Crnoj Gori ne znači ništa. URA se ne može više smatrati centrom, a da ne govorimo o ostalim članovima koalicije na vlasti. Njihova retorika je klerikalna, revizionistička, i etno-nacionalistička. Dok iz URA prokazuju Crnogorce za nacionalizam, omladinu im predvode ljudi koji pale knjige Veseljka Koprivice jer se usudio da u njima kritikuje mitropolita Amfilohija. Da budem konkretan riječ je o Dušanu Ljumoviću, funkcioneru omladine URA koji se na fejsbuku hvalio kako pali Veseljkove knjige, ali i o nekim drugima koji koriste nacističke simbole, a koje smo nedavno pominjali.

Pod mitropolitom Amfilohijem Mitropolija crnogorsko-primorska je imala određenu autonomiju unutar srpske crkve, koja je bila isključivo zavisna od njegovog ličnog autoriteta. Episkop Joanikije nema tu vrstu snage iako je stekao popularnost među vjernicima SPC u Crnoj Gori. MCP je sada svjesna da izborom Vučiću bliskog patrijarha Porfirija, ona dodatno gubi tu povlašćenu poziciju unutar crkve i da će morati da se uprosječi i da zaboravi snove o arhiepiskopiji. Iz tog razloga uz pomoć medija, MCP se postavlja kao brana, suprotstavlja se Beogradu, kako bi se sadašnna crnogorska opozicija gurnula u krajnost i prikazala kao ekstremna. Joanikije iz tog razloga spašava izblijeđeli simbol svoje političke moći, premijera Zdravka Krivokapića i blagosilja njegovu koaliciju sa Demokratama. O ovome smo juče posebno pisali u uredničkom komentaru koji možete pročitati ovdje. Da dijeli srpstvo u Crnoj Gori, Vijesti je optužio lider DF-a Andrija Mandić. Ovo najviše zbog toga što Vijesti žestoko podržavaju Abazovića, ali i članove kabineta Krivokapića, predstavljajući ih kao jedinu umjerenu crnogorsku političku struju. Stvarnost je malo komplikovanija od toga.

Juče je u Joanikijeve odaje u Nikšiću došao i ministar Vladimir Leposavić da mu uruči kopiju Službenog lista sa izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti. Ima li poniznijeg i odvratnijeg načina i prsta u oči sekularizmu u Crnoj Gori?

Bila u Srbiji autoritarna ili demokratska vlast – od snova o velikoj Srbiji se neće odustati sve dok se u toj zemlji ne desi kulturna revolucija, i dok se to društvo potpuno ne sekularizuje. Ovako ostaje izvor nestabilnosti na Balkanu, a Crna Gora je najbolji dokaz tome. Prošli izbori su to pokazali, a situacija u Nikšiću to potvrđuje.

Sa brigom zbog spoljnog uticaja u Nikšiću oglasila se i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Izbor direktora policije

Demokratski Front je očigledno blefirao oko svojeg protivljenja izboru direktora policije, jer su Abazović, Sekulović i premijer Krivokapić neobično odlučno sproveli svoju ideju o imenovanju Zorana Brđanina za sada za vd pomoćnika direktora Uprave policije, što je uvod u njegovo imenovanje za vd direktora ove institucije.

Protivljenje Fronta da podrži Brđanina komentarisao je i zamjenik premijera Dritan Abazović, koji je za Front rekao da su “takva organizacija koja se protivi svemu što nije po njihovoj apsolutnoj volji”. Da li je vicepremijer zbilja odlučio da pokaže zube koalicionim partnerima, ili je riječ o još jednom predizbornom triku, ostaje da se vidi.

Toliko za danas. Sjutra se čitamo u isto vrijeme na istom mjestu.

 

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

Isfa gdja Rajnke je blagonaklono gledala na litije i svetisavsko maltretiranje gradjana mjesecima tooo 2020. ..sad kad je ostala bez podrske Trumpa , xujemo drugacije tonove …

PLO
Gost
PLO

Recenica: Bila u Srbiji autoritarna ili demokratska vlast – od snova o velikoj Srbiji se neće odustati sve dok se u toj zemlji ne desi kulturna revolucija, i dok se to društvo potpuno ne sekularizuje. Samo u ovoj recenici se vidi da je ovo tekst koji se placa po broju reci 🥳🥳🥳🥳, e da DPS nema apsolutno nikakve sanse u… Više »

Gru
Gost
Gru

Ta recenica nema manu. Shvatices joj vrijednost kad se desi kulturna revolucija, valjda ce i tebe zahvatiti.

Mitar
Gost
Mitar

Bolju brate nemoj koristit rijec ” endorsovao” zivota ti!!!! Teska je onima koji pricaju engleski a kamoli onima koji ga ne znaju!

Grof
Gost
Grof

“endorsovao “, “imali”, …

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Odlican tekst, koji treba da zamisli i zabrine one koji do sad nijesu brinuli, a misle dobro sebi i potomstvu i ovoj zemlji. Gradjani probudite se!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zna se dobro što je paljenje kniga izazvalo u svijetu,50miliona mrtvih!

KrivismoMi
Gost
KrivismoMi

Sluge srbije i ss sekte.

Send this to a friend