Politika Četvrtak, 20.05.2021.

Deset do Osam – Neuspjelo Zataškavanje Sergeja Sekulovića

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Predsjednički veto

Predsjednik Milo Đukanović odlučio je da ne potpiše prijedlog Zakona o državnom tužilaštvu, koji su Venecijanska komisija i evropske institucije ocijenile kao sredstvo za politizaciju tužilaštva i korak unazad u reformama pravosudnog sistema. Sada postoji prostor da evropske institucije žešće i jasnije pošalju signale vladajućoj većini da mora povući zakon i da krene da ozbiljno promišlja svoje naredne poteze. Ako to ne učine, snosiće dio odgovornosti za buduća dešavanja u Crnoj Gori.

Predsjednik je odlučio i da ne podrži neke od 18 ambasadora za čiji je izbor neophodan njegov potpis. Neki od prijedloga za imenovanje ambasadora su zbilja toliko kontroverzni da postoji ozbiljna sumnja u dobre namjere predlagača. Đukanović je odmah kritikovan od strane predsjednika parlamenta, predsjednika vlade Zdravka Krivokapića, koji mu je indirektno zaprijetio hapšenjem i njegov izbor i vladavinu nazvao najgorim periodom u istoriji Crne Gore. Složio bih se sa premijerom da je bilo velikih grešaka tokom vladavine DPS, a da je jedna od njih upravo bila izbor njega za visokog vladinog funkcionera. Demokratski Front je otišao najdalje pa je podnio inicijativu za opoziv Đukanovića Ustavnom sudu.

Neuspjelo zataškavanje Sergeja Sekulovića

Tužilaštvo je formiralo predmet i optužuje zamjenika generalnog sekretara vlade Nikolu Kandića da je vozio auto tokom udesa, da je bio pijan, da je upalio rotaciju/blinkere i da je vjerovanto prošao kroz crveno svijetlo. Vjerovatno bi neki novi tužilac izabran po novom zakonu drugačije odlučio. E sad, ministar Sergej Sekulović da izađe još jednom arogantno i kabadahijski i kafanski da nam objasni kako su to samo dva piva, da čovjek nije vozio i slično. To da uradi i premijer. Pa da svi kolektivno podnesu ostavke i da ih više ne gledamo i ne slušamo. Jer zamislite što će takvi funkcioneri činjeti kad posljedice njihovog djelovanja budu mnogo ozbiljnije. DPS je imao jednu od najkoruptivnijih vlasti u Evropi, ali se ovakve stvari ne bi mogle zataškati. Ona vlast je uhapsila i osudila nekoliko svojih gradonačelnika ne zaboravimo. Gradonačelnika i drugih visokih funkcionera. Ova vlast je nesposobna da kazni stare funkcionere, a nove poput Carevića i Kandića pazi kao u inkubatoru.

Bilčik glasan i jasan 

Predsjedavajući parlamentarnog odbora Evropskog palamenta sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik u svom snažnom govoru u EP juče upozorio je da Crna Gora kao nekadašnji lider u evropskim integracijama već mjesecima stoji u mjestu. Bilčik je istakao da potezi nove vladajuće većine  otvaraju važna pitanja o geopolitičkoj orijentaciji Crne Gore.

Govor poslanika Bilčika bio je i predstavljanje EP izvještaja za Crnu Goru, koji se u mnogome slaže sa onim što je u govoru izrečeno.

Portparolka EK Ana Pisonero, pozvala je na dijalog i na prekid bojkota parlamenta.

Iskrenost Marine Jočić

Od nekad opozicionih, a sadašnjih provladinih medija se nije moglo živjeti kada su ulcinjski funkcioneri priznali da partijski zapošljavaju. Odmah nakon smjene vlasti su zbog toga iste te ulcinjske zvaničnike zbog toga i uhapsili. Sada kada to radi vedeta ekološke politike nove crnogorske vlasti, to se onda hvali kao “iskrenost i pošteno priznanje”. Ko prizna od nove vlasti pola ili sve mu se prašta, od one bivše ko priznaje pola mu se dodaje.

Svi na Lovćen

Akcija poziva na Lovćen se nastavlja. Rukometaš sa Cetinja Vladan Lipovina odazvao se pozivu istoričara Bobana Batrićevića i poručio da će 21. maja biti na Lovćenu. Lipovina je “izazvao” bivšeg golmana crnogorske fudbalske reprezentacije Vukašina Poleksića i svoje kolege iz rukometne selekcije Marka Lasicu i Igora Radojevića.

Društvenim mrežama već kruže detaljne instrukcije za dolazak na Ivanova korita kako bi se izbjegle gužve. Iz tih video uradaka vidi se da su se građani organizovali i potrudili i oko markiranja parking mjesta i oko regulacija saobraćaja.

To je to. Odmarajte danas da bi slavili snažno sjutra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Seka
Gost
Seka

👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪

Nikad VIŠE 1918
Gost
Nikad VIŠE 1918

Podnijeti prijavu protiv Sergeja!

Maks
Gost
Maks

Bravo Ljubo.

Cuca
Gost
Cuca

Lovcen nam je oOltar Sveti
U njega smo svi zakleti…

Send this to a friend