Politika Srijeda, 19.01.2022.

Deset do Osam – Premijer Se Ne Predaje

Dobro jutro! Profesor Krivokapić se neće predati bez borbe, DPS, manjinske partije i ostatak opozicije podržali smjenu dosadašnje vlade, američka ambasada izrazila zabrinutost zbor izbora nikšićkog paroha u UO univerziteta, Duško Knežević oko Meljine pregovarao sa ćerkom premijera, uvrjedljivi grafit ispisan na crkvi u Podgorici.

Premijer se ne predaje

Premijer Zdravko Krivokapić je juče održao konferenciju za štampu. Sam, skoro bez podrške u parlamentu, ne predaje se dok ga napuštaju svi koji su ga skoro do juče grlili. DF ga napušta jer je on odavno napuštio njih. SNP takođe. I jednima i drugima je bio nosilac liste. Ostao mu je samo Marko Milačić i Demokrate. Pošto je premijer juče pravio analogije sa bračnim vezama, i ljubavnicama i ženama, imam i ja jednu: premijer je prije godinu dana napustio brak Za budućnost Crne Gore, zbog mlađe i atraktivnije Ure, a sada je mlađa i atraktivnija Ura našla agilnijeg i mlađeg sponzora i stari je profesor ostao i bez toplog doma i bez nove ljubavi. Kliše priča koja uvijek završi na isti način. Domaćin pokuša da se vrati kući.

Iskreno mislim da je riječ o jednom pristojnom čovjeku, i da se sa pričama oko alkohola i sa ismijavanjem pretjeruje. Čovjek dolazi iz ideološki meni daleke priče, ali je pokušao da svoju politiku sprovodi na pristojan način. Upošljavao je svoje ljude, udovoljavao srpskoj crkvi, davao svakom od partnera po malo. Na momente je uspijevao i da odoli pritiscima iz Beograda, pa i pritiscima iz crkve, iako je tamo gdje je mogao išao čizmom. Kao na Cetinju 5. septembra. Ipak, kad se podvuče crta, čovjek nije bio ekstreman, kao što je to slučaj sa nekim njegovim kolegama.

Ali, ako je on bio imun na iskušenja koju moć i slava donose, na to nisu ostali imuni članovi njegove političke priče, prijatelji i članovi njegove porodice. Sitna kvarenja (korupcije) brzo prerastu u ozbiljnu priču i fokus sa promjena i političke borbe se preusmjeri na zadovoljavanje potreba onih najbližih. Politički partneri to sve trpe do jedne ure, i onda na kraju okrenu leđa.

Premijer sada koristi retoriku iznevjerenog i nemoćnog partnera i viče “prevara” praveći neumjesne paralele sa primjerima navodne političke korupcije iz prošlosti nadajući se da će tako trigerovati nezadovoljstvo i bunt kod građana. Ipak, to mu neće uspjeti bez narodnih tribuna koji jedini u tom bloku umiju da zapale masu, koji su sad zauzeti likovanjem nad konfliktom na liniji Abazović-Krivokapić i za sada veoma nonšalantno gledaju na situaciju.

Premijer je pokušao i da posije sjeme sumnje oko jedinstva SNP-a, ali mu je Joković odmah otpisao i rekao da će poslanici te partije danas nastupiti zajedno na presu.

Iz Ure su danas objasnili prioritete manjinske vlade, koristeći priliku da istaknu da su spremni da sa SPC zaključe Temeljni ugovor.

Kompletna parlamentarna opozicija je istakla podršku inicijativi Ure, iako DPS u saopštenju sinoć nije baš do kraja eksplicitno podržao priču oko manjinske vlade, što je u ovom trenutku teško, jer niko ne zna što će biti ta manjinska vlada. Jedini snažan disonantan ton među opozicijom došao je iz GI “21. maj”, u reagovanju Mika Živkovića, koji je rekao da Crnoj Gori ne treba “manjinska, nego tehnička vlada”.

Američka ambasada oko nikšićkog paroha u UO univerziteta

Iz Ambasade SAD-a kazali su da su zabrinuti zbog nedavnog imenovanja u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore (UCG).

“SAD su zabrinute zbog nedavnog imenovanja u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore. Za napredak građanskog društva u Crnoj Gori, nezavisne institucije koje služe interesu javnosti, kao što je državni univerzitet, ne treba da budu pod neprimjerenim uticajem bilo koje religijske zajednice”, napisali su Ambasade SAD-a na Twitteru.

Funkcija u ekspertskoj vladi – premijerova ćerka

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević koji je učesnik privatizacije bolnice Meljine, kazao je da je njegov odštetni zahtjev 74 miliona eura, navodeći da o arbitraži nije razgovarao sa premijerom Zdravkom Krivokapićem već njegovom ćerkom, koja je, kako je ocijenio, ekspert za tu oblast, prenosi Portal RTCG.

Uvrjedljivi grafit na crkvi u Podgorici

Poruka neprimjerene sadržine ispisana je na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Starješina Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, protojerej-stavrofor Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

Toliko za današnje javljanje. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nagual
Gost
Nagual

Zaboravili ste da kazete u prvoj recenici da je i DF zajedno sa DPS-om podrzao smjenu dosadasnje Vlade.. pa nemojte molim vas da razdvajate bracu blizance

Bumbar
Gost
Bumbar

U ovoj vlasti i njihovi clanovi partija i clanovi porodica su svi ekseprt do eksperta,svi moj do mojega.

Nepismeni
Gost
Nepismeni

Čudi me Ljubiša imenjače da si predviđeno izjavu premijera da će ispoštovati svaku odluku koju donese 41poslanik reče i osta živ jer ne ispoštova onu odluku o smeni onih tri četiri ministra , čudi me da ga niko od prisutnih novinara ne priupita što mu sada odjednom bi

Send this to a friend