Politika Četvrta, 01.04.2021.

Deset do Osam – Presipanje Iz Šupljeg u Prazno

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Presipanje iz šupljeg u prazno

Budžet nije razvojni i opet predviđa veliko zaduživanje, sa jako malim udjelom predviđenim za kapitalne izdatke, dok većina njega otpada na saniranje tekućih troškova. Predstavili su nam ga premijer i ministar finansija, a pozvali su i potpredsjednika Abazovića, koji je za tu čast očigledno morao da uradi neke stvari o kojima ćemo govoriti kasnije. Tokom konferencije su nam obećali ulazak u EU za dvije godine. Program rada vlade ne bih komentarisao jer on predstavlja kopiranje pregovaračkog procesa za članstvo u EU sa mnogo opštih mjesta bez konkretnih mjera i aktivnosti.

Iz opozicije, ali i iz vlasti su kritikovali budžet. Nebojša Medojević se ironično osvrnuo na opasku ministra Spajića da je ovo najbolji budžet u istoriji, rekavši da je u pitanju “krađa od siromašnih da bi se dalo bogatima. Poslanik Miloš Nikolić je rekao da je ministar Spajić navodno doturio informaciju o budžetu Vijestima prije drugih, a onda ih demantovao u dijelu oko oporezivanja penzija. Iz Vijesti su odreagovali i objavili dokument koji im je bio dat na uvid, koji je očigledno bio promijenjen nakon što su iskoristili Vijesti za probni balon. Zbog toga što će se budžet primjenjivati retroaktivno, poslanik Damir Šehović smatra da je Nacrt budžeta neustavan. Iz DPS-a su se osvrnuli i na iznevjereno obećanje majkama sa troje i više djece, koje je tadašnja opozicija, a sadašnja vlast iskoristila za kampanju a sada ostavila na cjedilu, kako je rekao poslanik Ivan Mitrović.

MANS meta ministra Bojanića

Ministar Mladen Bojanić, koji se smatra najbližim Uri, paradoksalno je najžešći zastupnik toga da je bušenje crnogorskog podmorja dobar posao. Na kritike MANS-a koji je iznio sumnju da se radi o poslu koji štiti privatne interese nekih lica ili grupacija, ministar je rekao da daje na uvid svu dokumentaciju i da su MANS-u vrata njegovog ministarstva otvorena, kao i da će oh častiti kafu i doručak. Na veoma ružan način ministar je ocijenio da kritika MANS-a nije plod iskrene sumnje i konstruktivne kritike, nego “početak političke kampanje i lične frustracije pojedinaca”. Da li se radi o realnom problemu u komunikaciji ili fingiranju sukoba kako MANS koji je sada dio sistema ne bi izgubio kredibilitet kritičara vlasti, ostaje da se vidi. Ne mislim da je ovo drugo slučaj jer ovakav nastup ministra daje dva moguća epiloga – ili će on izgubiti kredibilitet, ili će uspjeti u naumu da MANS označi kao praznog kritičara koji kritikuje samo radi kritike, bez realnog utemeljenja. Ako je to bio ministrov naum, i to je legitimno, samo mogao je to da uradi i bez pominjanja “ličnih frustracija” i tako nastavi sa lošom praksom nervoznog reagovanja na kritike.

Imenovanje Vukšića

Nego da se vratimo na to zašto je premijer pustio vicepremijera da prisustvuje predstavljanju budžeta oko kog se nije mnogo pitao. Iako je samo prije nešto malo više od nedjelju dana Dritan Abazović kritikovao vd šefa ANB Dejana Vukšića, on je sada rekao da će podržati njegovo imenovanje da u punom mandatu obavlja taj posao jer ga je “dobro radio”. Milan Knežević se osvrnuo na curenje podataka i dao nagovještaj da se može očekivati krivični postupak zbog paradoksalne situacije u kojoj su članovi Odbora za bezbjednost bez svoje volje bili upoznati sa tajnim podacima koje nisu smjeli da čitaju, kako je rekao. I Knežević, koji održava bliske odnose sa Rusijom, iskoristio je Vukšićevu posjetu Briselu kao dokaz da Vukšić ima odlične odnose sa partnerskim službama i njihovo povjerenje, bez obzira na curenje informacija. Poslanik Raško Konjević koji je javnost prvi upoznao sa curenjem informacija, ponovio je da Vukšić treba da podnese ostavku.

Negiranje genocida

Još jednu stvar je morao da uradi Abazović da zasluži da sjedne sa premijerom i ministrom Spajićem da predstavi budžet oko kog se nije mnogo pitao, a koja je mnogo gadnije od one prve. Morao je da kaže da ministar pravde Vladimir Leposavić nije negirao genocid, iako većina Crne Gore i pola svijeta jasno stavilo do znanja da je čovjek to uradio. Pošto je rekao da je riječ o izvlačenju iz konteksta i zloupotrebi zločina, onda može to da kaže i senatoru Benu Kardinu, predsjedavajućem američke Helsinške komisije senator koji je još jedan u nizu brojnih svjetskih lidera koji je  kritikovao Leposavićev nastup i koji  izjavio da je “uznemiren zbog izjava kojima se dovodi u pitanje zaključak međunarodnih sudova o događajima u Srebrenici”. Pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis smatra da niko nije smio biti iznenađen izjavom ministra pravde Vladimira Leposavića o Srebrenici, kao ni time što je Vlada svojim saopštenjem praktično stala iza njega.

Ohrabrujuće poruke iz EU

Države članice unije formalno su potvrdile proširenje metodologije u pregovaračkom procesu, nakon što je 17. marta Oliver Varhelji pred ambasadorima EU predstavio takozvani non-paper sa predlozima kako primJeniti novu metodologiju i na zemlje koje su već otpočele proces pristupnih pregovora, odnosno na Srbiju i Crnu Goru. Portparolka EK, Ana Pisonero je istakla spremnost unije da se izađe u susret Crnoj Gori nakon što je Dritan Abazović tražio pomoć da se oslobode duga od Kine.

To je to za danas. Uživajte u ostatku dana.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sreten
Gost
sreten

zasto je dug EU bolji od duga Kini? mislim ekonomski! da nije bilo Kine ne bi bilo ni autoputa pa zar to ne bi trebalo objasniti makar iz pristojnosti…. e vala ako te ovo iznervira ja ne znam sto ces vise!

Cetinje
Gost
Cetinje

Bravo Ljubo,kao i uvijek tačno i istinito.Iskoristio bih da apostolskoj vladi “čestitam njihov” dan,prvi April 2021 godine.

Send this to a friend