Politika Četvrtak, 27.05.2021.

Deset do Osam – Prijetnje i Pritisci na Novinare

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite nam se na Viberu klikom na ovaj link.

Prijetne i pritisci na novinare

Od formiranja nove vlade, neki funkcioneri poput Dritana Abazovića i njegove partije Ura, kao i njihove medijske podrške, ne prestaju da targetiraju kritičke medije i novinare, nazivajući ih portparolima mafije i plaćenicima. Ovaj posljednji talas mržnje počeo je pričom oko prisluškivanja i emitovanja prisluškivanog razgovora Tamare Nikčević i Miodraga Živkovića nakon čega su Demokrate u njima svojstvenom napadu histerije nazivale Nikčevićku svakakvim imenima. Nikčević je juče na tviteru objavila da je dobila ponudu jedne Zapadne ambasade da se na neko vrijeme skloni van Crne Gore, što je ona odbila da uradi. Kritikovala je i DPS zbog ćutanja na situaciju oko prisluškivanja. Članovi savjeta i koordinacionog odbora GI “21. maj” podnijeli su povodom ovoga krivičnu prijavu protiv Demokrata.

Nakon ovoga, nagrađivani i priznati bosansko-hercegovački novinar Dragan Bursać, primio je prijetnje iz Crne Gore, u kojima mu se prijeti smrću. Nakon ovoga, sa iste adrese stigle su prijetnje Darku Šukoviću i Anteni M, kojima se prijetilo bacanjem bombe i ubistvom. Uslijedila je oštra reakcija predsjednika Crne Gore, skoro svih političkih stranaka opozicije, nevladinog sektora, kao i od strane američke ambasade.

Predsjednik skupštine Aleksa Bečić pridružio se osudama, ali je i u osudi iskoristio priliku da kritikuje iste novinare kojima se prijeti, dok je dao zadatak mladim liderima partije da u nekulturnim i niskim, pljuvačkim komentarima nastave sa obračunom sa onima koji kritikuju rad ove vlade i ponašanje Bečićeve partije. Na primitivne napade sam bio primoran i sam da odgovorim.

Finansijske malverzacije političkih partija

Preporučujem toplo da pogledate izvještaj MANS-a o finansiranju političkih partija i čime se sve bave partije kako bi prikrile troškove i izvlačile novac iz budžeta i što je prezentovano od strane Vanje Ćalović na jučerašnjoj konferenciji u njihovoj organizaciji: “Većina političkih partija je sakrila izvore finansiranja i stvarnih troškova tokom izborne kampanje 2020. godine. Administratori na društvenim mrežama koje su finansirale oglašavanje određenih političkih struktura bili su isključivo iz Srbije. Ono što je bilo karakteristično je da su političke partije nastavile da prikrivaju troškove terenske kampanje. Mediji su partijama za reklamiranje davali popuste i pružali usluge kojih nije bilo u cjenovnicima, a iz ugovora su brisani podaci o popustima…Primijećeno je da neki funkcioneri nove vlasti idu po opštinama i daju neka obećanja. U prethodnim izborima bila je specifična i uloga crkve.”

Igre prijestola u SPC

Srpski desk Nove TV otkriva da će najvjerovatnije mitropolit crnogorsko-primorski postati episkop Joanikije. Pisali smo o tome prije par dana. Ipak juče je širenje ove vijesti izazvalo oštre reakcije nekih krugova u Srbiji, pa se po nacionalističkim portalima i u izjavi nacionalističkih političara pojavila serija međusobnih napada. Prvo je na sajtu Vidovdan.Org demantovano da je odlučeno ko će biti mitropolit. U istom tom tekstu na tom sajtu objavljeno je da je iz Srbije poslata neka vrsta revizije rada cetinjske Bogoslovije, prilikom koje su utvrđene nepravilnosti, kao i da postoji mogućnost da se izbor mitropolita odloži za jesen, do kada bi MCP upravljao episkop bački Irinej. Uslijedila je oštra reakcija funkcionerke Demokrata i vlade CG Nevenke Ćirović Bošković koja je na fejsbuku poručila “bačkom” da , i da ona daje punu podršku Joanikiju i patrijarhu Porfiriju. Interesantno je kako kroz ovakve izjave funkcionera Demokrata jasno vidimo da ova partija ima vrlo malo građanskog u svojim redovima.

Zakon o moratorijumu

SDP je u skupštini zajedno sa DF, SNP i PZP napravio sačekušu Uri prijedlogom Zakona o moratorijumu. URA koja je do prije godinu dana populistički tražila potpuni moratorijum juče nije podržala zakon, jer je sa pozicije vlasti uočila da je takav jedan zakon finansijski neodrživ. Podnosilac zakona Raško Konjević je poentirao, jer je ranije isticao da vlast ovakvim ponašanjem dokazuje da radi za interes banaka u Crnoj Gori. Podsjetio je i na nedosljednost Ure: “Miloš Konatar je 6.4. predlagao isto rješenje. Tada je zaboravio da postoji prijedlog SDP još iz aprila 2020. Zašto ste samo za mjesec promijenili mišljenje? Sada vam je važnije mišljenje Radoja Žugića“, napisao je Konjević na Twitter-u.

Odlazak u Medovu

U nedjelju, 30. maja, biće organizovan odlazak u Luku Medovu – crnogorsku plavu grobnicu, kako bi se odala počast nesrećno stradalim crnogorskim dobrovoljcima pod Medovom, na parobrodu Brindizi, 6. januara 1916. godine. Organizovaće se polasci iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Budve, Danilovgrada…, objavljeno je na društvenim mrežama.

Protest protiv smjene direktora bolnice u Risnu

Mještani Risna danas će u 9 sati blokirati raskrsnicu koja vodi do Specijalne bolnice Risan u znak protesta zbog najavljene smjene direktora te ustanove dr Vlada Popovića. Kako piše u najavi, koja kruži društvenim mrežama, Popović je jedan od najboljih evropskih i svjetskih stručnjaka iz oblasti neuro-hirurgije. “Dužni smo svi da sjutra izađemo na ulicu i damo podršku Vladu Popoviću”, piše u najavi.

Toliko za danas. Čitamo se i sjutra u isto vrijeme.

 

Send this to a friend