Politika Četvrtak, 22.07.2021.

Deset do Osam – Protest

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Protest

Juče smo se spontano okupili zbog imenovanja u školstvu. Nas između 400 i 500. Zahtjevi su stavljanje odluke o imenovanju direktora van snage i ostavka Vesne Bratić. Čule su se poruke da se neće dozvoliti širenje ideje “Srpskog sveta” preko obrazovnih politika i kadriranja u institucijama. Skup je prvi put objedinio sve državotvorne organizacije i partije i na protestu su govorili predstavnici svih državotvnornih partija sem partija manjina, koje nisu bile tu zbog velikog praznika koji je u toku. Ipak, iako članovi partija i organizacija, svi politički lideri su nastupali kao građani prije svega.

Protest je izazvao veliku pažnju crnogorske i regionalne javnosti, a sa tim i lavinu napada na društvenim mrežama od strane srpske ekstremne desnice. Na talasu tih napada sa okupljenim građanima su se obračunale i Demokrate u svom sramnom saopštenju.

Sloboda za Rista

Cijeli državni aparat utrkivao se ko će osloboditi građanina Rista Jovanovića koji je specijalni tretman od MVP zaslužio provociranjem kosovske policije, koji je za svoje bahato ponašanje kažnjen sa 6 mjeseci zatvora ili novčanom kaznom. I u nadgornjavanju sa Andrijom Mandićem, pobjedu je odnio ipak Mirsad Bibović, diplomata iz bivše strukture, koji se očigledno vrlo dobro prilagodio novim trendovima u crnogorskoj vladi.

DF vs. Demokrate

Dnevna doza njihovih sukoba za vas. DF tvrdi da je rejting Demokrata opao na ispod 10% a Demokrate začikavaju Mandića da vozglavi svoju listu računajući da bi DF u tom slučaju imao katastrofalan rezultat. Ovdje su Demokrate 100% u pravu i kako stvari trenutno stoje po istraživanjima, trend je takav da se podrška DF topi, a Demokratama raste.

Stanje Srpskog sveta

Milorad Dodik podržao ideju Aleksandra Vulina uz korekciju da ta ideja ne podrazumijeva teritorijalne pretenzije jer što je srpsko, srpsko je vjerovatno. Dok se tako oni čojkaju, a naši civilni aktivisti misle da je to floskula, rektorov portal pravi bilborde u Budvi, koji negiraju crnogorsku naciju i identitet. Dakle, to je rektor i Zdravkova ekipa. Portal koji ima u Srbiji “Nacionalnu televiziju” koja ima čak i emisiju “Srpski svijet”. Mnogi žele da prikažu kako je DF jedini izvor ekstremizma, iako su i Leposavić i Bratićka, i Stijović i rektor i IN4S svi dio Zdravkove svite. Bilbordi su vrlo brzo uništeni. Provokacije ovog tipa koje sprovodi vlada imaju za namjeru da isprovociraju žestoku reakciju građana, nakon čega bi dokazali tezu o “dva ekstremizma”.

Prekomanda o. Gojka 

Beogradska patrijaršija smijenila je rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića i poslala ga u Podgoricu, gdje će biti starješina Crkve Svetog Đorđa, objavio je portal Vidovdan blizak samom vrhu SPC, piše Pobjeda.

Vladin bilten

Ova vlada dijeli jestivo ulje, 70000 litara. I time se hvali ministar Jakov Milatović na tviteru. Eto su smo.

Dok Milatović dijeli ulja divnom narodu, Milojko Spajić i Zdravko Krivokapić će potrošiti jedno vrijednost 20.000 litara ulja na put u Tokio.

I sve se to dešava, dok nam vlada na mala vrata uvodi Buk bijelu kao prihvatljivu opciju. Zbilja je osvježilo.

Toliko za danas. Sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Radule ŠBokeljkaMiroslavMikiTotoKutinjo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokeljka
Gost
Bokeljka

Bravo Ljubo, slazem se sa svim sto napises. Milina je svakog jutra citati tvoje kolumne!Pozdrav iz Boke

Miroslav
Gost
Miroslav

Gdje je snimak kako Risto provocira policiju? U kojoj drzavi se zbog provociranja dobija 6 mjeseci Ljuka?

Miki
Gost
Miki

Necemo dozvoliti da komunjarska i ustaska manjina terorise CG

Radule Š
Gost
Radule Š

Nećemo ni da četnikluk vlada!

TotoKutinjo
Gost
TotoKutinjo

Anti-Vladin analiticar

Send this to a friend