Politika Srijeda, 20.01.2021.

Deset do Osam – Hapšenje Dare

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pratite nas na tviteru @ljubofil i pridružite se našoj viber grupi klikom na ovaj link.

URA nije ispunila očekivanja

Kosovski portal kosovo-online lažno je prenio informaciju da je Danijel Server, profesor Džon Hopkins Univerziteta, rekao da Kosovu treba partija poput Abazovićeve. Server je jedan od vodećih spoljnopolitičkih eksperata u Americi, i neko čiji će se glas jako vrednovati u Bajdenovoj administraciji, i zato je ovaj pokušaj spina bio jako dobro smišljen. Srećom, reagovao je sam Server koji je u intervjuu Anteni M, veoma jasno kritikovao URU jer nije uspjela da održi svoja obećanja i što je dopustila da se pro-srpski i pro-ruski faktor uvuče i, dodao bih, zadominira vladom i bezbjednosnim sektorom.

Ministarkin strah od medija

Ministarka Bratić svodi na minimum svoje pojavljivanje pred medijima, kao i neki drugi članovi vlade. Iako se dobro ne snalazi u javnim nastupima, sem kada kune i priča o neprirodnosti crnogorske nacije naravno. O tome na kakve prepreke nailaze moje kolege kada pokušavaju da komuniciraju, pa čak i da vide ministarku pročitajte ovdje.

Kohabitacija

Održana je prva sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost u novom sastavu. Dogovoren je rad Savjeta. Savjet će u narednom periodu razmatrati i postavljenja i razrješenja oficira na ključnim pozicijama u Vojsci Crne Gore. Interesantno je ponašanje članova Savjeta i govor tijela tokom sastanka na snimku. Predlažemo da pogledate.

Ministar vanjskih poslova i Krivokapićev zamjenik Abazović uputili su poziv predsjedniku da razgovaraju o opozivu i postavljanju diplomata. Predsjednik bi trebao da delegira ovaj posao na nekog iz svog tima, kao što je to učinio i Krivokapić.

Za mjesto direktora policije na konkurs javilo se čak 17 kandidata.

Sloboda ipak nije umjela da pjeva

Da li će sloboda umjeti da pjeva kao što je Dara pjevala o njoj? Legendarna Dara sa Smokovca, doživotni fan Slobodana Miloševića, i učesnik svakog protesta protiv DPS-a od 1998. godine uhapšena je zbog kršenja mjera učešćem u ritualu plivanja za krst na Skalinama u Podgorici. Abazović nije tvitnuo za čudo. Običaj koji je zaživio u Crnoj Gori tek u posljednjih desetak godina, sve je popularniji. Ipak, i pored razumijevanja za to da je ovaj ritual polako postao dio novog pravoslavnog folklora u Crnoj Gori, jučerašnje slike djece koja očito mimo svoje volje ulaze u hladnu Moraču, trebao bi da nas zabrine.

U susret Kongresu DPS-a

Kongres DPS-a održava se u nedjelju. Pored informacije da se Gvozdenović i Simović neće kandidovati za predsjednika pojavila se i lista nekih od mogućih članova novog Glavnog odbora DPS-a. Neka imena su nova, ali je i dosta starih kadrova na listi. Ono što će biti najbitnije će biti programski dokumenti ove partije i strategija bavljenja opozicionim radom, nečim u čemu DPS nema nikakvog iskustva.

ToMontenegro

Portal Standard je prije nekog vremena objavio informaciju da će Džejms Hogan biti savjetnik kompanije ToMontenegro. Vlada je demantovala te informacije, ali je juče objavila da će u toku nedjelje raspisati tender za konsultantske usluge. Vidjećemo hoće li se Hogan javiti na tender, ali vlada obećava transparentan proces. Samo da ne bude transparentno kao sa zaduživanjem. Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović, najavio je da će avioni ToMontenegro poletjeti možda već prije 1. aprila, i govorio je o dogovaranju sa ER Srbijom.

Vulinova crnogorofobija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je i tokom ministrovanja vojskom imao slične ispade kada je Crna Gora u pitanju, a sada je komentarišući organizovani kriminal rekao da najveće zlo dolazi iz Crne Gore.

Crna Gora osvanula na posterima u Briselu

A nije promocija turizma, još se toga nismo sjetili. NVO udruženje državljana Venecuele u Evropi, iskoristilo je Crnu Goru za kampanju protiv ruskog uticaja u svojoj zemlji. Šta je na posteru pogledajte ovdje.

Razgovor sa laburistima

Sinoć sam razgovarao sa Organizacijom laburista centralne i istočne Evrope oko dešavanja u Crnoj Gori. Predsjedavajući organizacijom Džejson Gold, pozvao je Džuli Vord i Ketrin Vest, britanske parlamentarke, i ja sam u razgovoru iznio svoj pogled na situaciju u zemlji. Britanci sa pažnjom posmatraju događaje na Balkanu, i prilično su upućeni u dešavanja.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari Nk
Gost
Stari Nk

Bravo Ljuboooo

Terminator
Gost
Terminator

Bako, bako, mogu li ja da dobijem još koje ministarstvo, Svjetsku banku i MMF? Može , srećo babina, samo nemoj otvarat usta pred kamerama.

Emma
Gost
Emma

Za Vulina svako”zlo” dolazi iz CG.Ne ide kako su oni imali u planu.Crnogorzi ne ljube lance !

Sasa
Gost
Sasa

Tako je Ljubomire,zaboravi da kazes kad Bajden posalje ljude na balkan bice lomljenja kicme.

Sumadinac
Gost
Sumadinac

Cim je na tv Putin poceo da se kupa za bogojavljanje, poceli smo i mi. Nije ovo uvela pravoslavna crkva, nego Putin. Mi volimo Putina, i to je to.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Evo se pipun fali da je profesor knjizevnosti pa bi pita dje da nabavim knjigu Smrt je majstor iz Srbije

🦄🦄🦄
Gost
🦄🦄🦄

Darinka aka Dara je personifikacija okupacione, tkz. Vlade.
Izdajnici i najamnici.

Send this to a friend