Politika Srijeda, 21.04.2021.

Deset do Osam – Šovinizam u Pljevljima

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se na Viberu klikom na ovaj link.

Šovinizam u Pljevljima

Pljevlja, koja bi trebalo da budu simbol multikulturalnosti Crne Gore, uoči i nakon izbora su mjesto najgorih etnonacionalističkih pirova koje hrane partije na vlasti. Mjesto pobune Čeka Dačevića devedesetih ispred policijske stanice, opet je bilo poprište sličnih scena. Ideološki nasljednici tih i takvih gibanja devedesetih, promjene na izborima su iskoristili kao pozivno pismo da se opet iživljavaju nad svojim komšijama islamske vjere. Ovaj put im smeta Haris jer se zove Haris. Partije vlasti, uključujući Demokrate, prvo su podržale proteste i zahtjeve fašista, da bi se poslije ograđivali od njihovih ekstremističkih povika. Vjerovatno će mi neki ekolozi iz Podgorice zamjeriti da i ove četnike nazovem četnicima. Ura je naravno i za ovo optužila bivšu vlast i nas koji ih kritikujemo, zatvarajući oči na činjenicu da četvrtina njenih glasača misle da su četnici antifašisti, dok trećina misli da Crnogorci nisu posebna nacija.

Nacionalističko divljanje u Pljevljima osudile su skoro sve partije opozicije i građanska inicijativa “21. maj”, kao i iz PEN centra. Osudio je to preksinoć i Reis Rifat Fejzić. Zabrinjava ćutanje institucija i nevladinog sektora.

Kritikovali su i Abazović i Brđanin, ali ne divljanje, koliko im se ne sviđa činjenica da im ulica određuje kadrove. Ta vas je ulica zamaskirana u litije i dovela na vlast, tako da joj se ne bih ja pretjerano zalijetao.

Kako vlasti hrane ekstremizam

Najviše posla i dalje obavljaju Bratić i Leposavić, ali ih u stopu prati i ministar Aleksandar Stijović, koji učestvuje u maskiranju ekstremista u humanitarne radnike. Država nam je puna udruženja, bratstava i klubova koji svoj ekstremizam i dalje sakrivaju iza maske ekologije, dobročinstva, solidarnosti i volontiranja.

Zamjenica urednika CdM-a Aleksandra Obradović razgovarala je i sa Sašom Zekovićem i analizirala selektivan pristup vlasti kada je u pitanju osuda napada, uvreda i širenja mržnje prema ljudima i grupama.

Sakrivanje ugovora sa srpskom crkvom 

Radio Slobodna Evropa se bavio netransparentnim pristupom potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, i u razgovoru sa različitim akterima pokušao da dođe do odgovora što se krije iza ove veoma nejasne i tajnovite priče. Pobjeda je napomenula da za sada sa tekstom dokumenta jedino javno barataju i navodno njegovu sadržinu znaju premijer i ministar pravde Leposavić, nekadašnji glavni pravni savjetnik srpske crkve u Crnoj Gori.

Kina – procjena rizika, a ne puka demagogija

Danilo Burzanović za CdM daje analizu narativa i histerije koju ovih dana slušamo oko kineskog duga. Pročitajte ovaj trezveni pogled na situaciju prije nego upadnete u zamku da bez razmišljanja dijelite apokaliptične scenarije o “oduzimanju crnogorske obale” koje plasiraju neodgovorni evropski političari poput Viole fon Kramon.

Direktorica Montenegro Berze, Milena Vučinić, objasnila je u gostovanju na RTCG što histerija radi tržištu hartija od vrijednosti, i zašto je važno da odgovorni ljudi ne histerišu kao Abazović na međunarodnoj sceni.

Albanski pogled na izborni inžinjering

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, ocijenio je juče da je najava Vlade o izmjenama Zakona o crnogorskom državljanstvu i pokretanju postupka za izmjene Zakona o registrima stalnog i privremenog boravka, prvenstveno usmjerena prema albanskoj dijaspori i drugim manjinama. On je na pres-konferenciji s poslanikom Albanske koalicije Fatmirom Đekom, kazao da su oni protiv takvih predloga, koji bi, ako se usvoje, stvorili negativne posljedice u više aspekata.

Ubijanje kulture

Spajanjem četiri resora u jedno ministarstvo, na izvjestan način se prosvjeta, nuka, kultura i sport postavljaju u niže prioritetne djelatnosti, kazao je juče u  Drugačijoj radio vezi nekadašnji ministar kulture i profesor na FDU Janko Ljumović, dodavši da to rješenje znači kako svaki od tih sektora nema primaran značaj ni na nivou Vlade. Ovaj odličan razgovor možete pogledati ovdje.

Bušenje bezbjednosti

Pobjeda je juče dala odličnu analizu stanja u bezbjednosnom sektoru pod rukovodstvom Dejana Vukšića.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Putnik
Gost
Putnik

E da li ces sjutra pisati o “kvadratima” onih bivsih…onako svojim rijecima…jedva cekam.

Trešnjevo
Gost
Trešnjevo

Odličan tekst kao i uvijek.

Hvala vam gosp. Filipoviću.

Send this to a friend