Politika Poneđeljak, 09.05.2022.

Deset do Osam – Što je Uri DPS?

Dobro jutro! Dritan hvali Mila Đukanovića, SNP protiv ali toleriše i izjavu Ranka Krivokapića i izbor Sava Kentere pitanje je zbog čega, Radunović kaže da će lokalnih izbora ipak biti, u Skupštini danas vođstvo bezbjednosnog sektora, Carevići se u Lastvi svađali sa srpskim sveštenstvom.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Što je Uri DPS?

URA je iz dubokog zagrljaja SPC prebjegla u još dublji zagrljaj DPS-a. Kako vrijeme odmiče sve više smo svjesniji njihove spremnosti da za svaku svoju novu vezu/koaliciju žrtvuju svoje principe. Zbog koaliranja sa SPC su bili spremni da tolerišu Leposavića, koga je na kraju smijenio sam Krivokapić, bili su spremni da nazovu ponašanje policije na Belvederu profesionalnim, da tolerišu Bratićku, da izaberu Božovića za rektora Univerziteta, da daju intervjue i ekskluzivne informacije IN4S-u i Borbi. Biće interesantno na što će sve biti spremni zbog koaliranja sa DPS-om.

Prvi test je odlaganje izbora, koje je po mišljenju mnogih, uključujući i mene – neustavno. Da je odlaganje izbora u najmanju ruku problematično stavio je do znanja i predsjednik Đukanović, koji je skupštini vratio zakon. Da li je riječ o uigranoj kombinaciji kojom se odgovornost za kršenje Ustava prebacuje na Skupštinu, kako tvrde Vijesti, ili o Đukanovićevom iskrenom stavu, ne možemo suditi.

Ali nam reakcija Abazovića govori mnogo toga. U želji da poentira u sve užem manevarskom prostoru koji je sebi stvorio, “kritikovao” je Đukanovića da se sve manje ponaša kao predsjednik DPS-a, vjerovatno aludirajući na to što priča po stranačkim odborima da će se Đukanović povući iz politike kao posljedica dogovora sa DPS.

Ono što je u stvari Abazović nesvjesno uradio ovim komentarom je to da je sebe unizio kao nekog ko je spreman da sa DPS krši Ustav, a da se Đukanović sada ponaša kao predsjednik svih građana, koji bez obzira na stav partije, nepristrasno i ne hajući za političke interese, brine o najvišem pravnom aktu.

Tolerantni SNP

SNP je bio protiv izbora Sava Kentere, SNP je kažu imao svog kandidata za to mjesto jer im je Dritan to obećao. SNP ludi od “srbofobije” Ranka Krivokapića, ali trpi, pripisuje je diplomatskom gafu. Mučenički trpi jer mora, da bi “sačuvao srpstvo” u Crnoj Gori. Ja bih prije rekao da SNP brine o svojim foteljama i beneficijama koje su stekli, ali se treba paziti nekih političkih odluka kojim bi se moglo balansirati ovo nezadovoljstvo SNP-a. Poput “Temeljnog ugovora” koji se sada opet usaglašava između SNP-ovog ministra i Patrijaršije u Beogradu.

Gladni DF

Nesrećni DF je svojim ekstremizmom sebe sveo na voajera, koji čeka da mu se bače mrvice sa stola. Tako je bilo i tokom Krivokapić-Abazović vlade, tako je i sada u mandatu Abazović-Joković-Krivokapić. Milan Knežević zato već kipi kao ekspres lonac, zove Milatovića i Spajića da ruše vladu, a i namjerio se na novog direktora ANB-a Sava Kenteru.

Tu je i Slaven Radunović koji kaže da će lokalnih izbora biti, i to bar onih 5. juna, ako ih ne bude možda organizuju nešto sami za sebe kao 2001.

Danas saslušanje vrha bezbjednosnog sektora

Odbor za bezbjednost i odbranu donio je odluku da se danas u 12 časova održi kontrolno saslušanje premijera Dritana Abazovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i v.d. direktora ANB-a, Sava Kentere, u vezi sa navodima EUROPOLA o službenicima Uprave policije Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću.

Manastirska svađa

Braća Carević opet u akciji. Nakon novinara Gradske televizije, ovog puta su mete neočekivane – sveštenstvo SPC. Na ovom linku pogledajte kako je izgledao incident u manastiru Podlastva.

Uvrede i prijetnje

Mislio sam da ne pišem o ovome ali moram. Juče sam zamolio policiju da opomene gospodina Gorana Jovanovića aka Timur Tmurni, koji mi je prijetio šamaranjem. Takvih i sličnih poruka je bilo hiljade tokom posljednje dvije godine, ali gospodin Jovanović je javni funkcioner, uhljebljen na mjestu predsjednika odbora direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a bio je i odbornik Demokrata u Kotoru. Kao reakciju na moju prijavu Jovanović je na fejsbuku napisao niz uvreda na moj račun koje su podržali gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, reditelj Nikola Vukčević, novinarka Vijesti Nina Vujačić i još neke javne ličnosti bliske Demokratama i bivšoj vladi.

Ovdje nije riječ o meni nego o licemjerju u javnom prostoru. Od početka litija u Crnoj Gori javni prostor je zatrovan najprimitivnijim javnim diskursom koji je iniciran od strane podržavalaca SPC i tadašnje opozicije. Kada se nakon dvije javila reakcija i kada je verbalno nasilje rodilo verbalno nasilje i kada je prostor za civilizovan i smislen dijalog sveden na minimum, i dalje ne uviđamo problem. Dehumanizujemo političke protivnike, jer takvima dehumanizovanima možemo da im kažemo najgore uvrede bez da nas peče savjest. Takav manir nam neće dobra donijeti.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BosaNova
Gost
BosaNova

Ljubo pises iste politicke teze konstatno a na najvaznija desavanja u borbi protiv org kriminala se jedva osvrces, zasto?

Don Drito
Gost
Don Drito

URA nije žrtvovala principe. Da bi žrtvovao principe-moraš ih imati. Jedini princip koji URA ima glasi: biti na vlasti što duže i po svaku cijenu!

roki
Gost
roki

Podrska Ljubo.

Miško
Gost
Miško

Čuj Goran Timur
A ojle.
To je sprdnha najstrašnijasvi ga za to drže i koriste.

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Juce se na jednom mjestu okupilo preko 20000 ljudi.
Nijesi vidio?
Cudo?

agava
Gost
agava

Đe to izvini….

Send this to a friend