Politika Utorak, 07.12.2021.

Deset do Osam – Što Nakon Cetinja, Mojkovca i Petnjice?

Dobro jutro! Svi glume pobjednike na izborima, Bečić nudi SDP-u koaliciju na Cetinju, DF-ovci ohrabreni Mojkovcem opet miniraju vladu. Što za region znači sve agresivnije naoružavanje Srbije. Ovo su neke od tema kojima ćemo se baviti danas.

Preporuka da pročitate moj odgovor Andreju Nikolaidisu. Ovaj, i njegov raniji tekst su među najčitanijim u toku posljednjih sedam dana.

Što nakon Cetinja, Mojkovca i Petnjice?

Za sve partije rezultati izbora su bili povod za slavlje i svi proglašavaju pobjedu. Sabiraju se i oduzimaju brojevi po potrebi, i svi prezentuju statistiku na način da istaknu kako su baš oni pobjednici izbora. Tokom slavlja Ure na Cetinju prolomio se usklik lidera njihove liste Slavka Jankovića “mi smo moralni pobjednici”. Ako postoji kliše kojim ljudi sebe tješe, onda je to ovakvo samoproglašavanje za moralne pobjednike. Svi znaju recept kako da poraz za javnost postane pobjeda. O tome više u sveobuhvatnoj analizi izbora, koje je uredništvo CdM pripremilo za vas.

Aleksa Bečić nudi koaliciju SDP-u na Cetinju, a to je učinjela i URA. Kažu “opozicija je odnijela pobjedu na Cetinju”, i ne lažu. SDP je do skoro bio opozicija na lokalnom nivou. Ali bi svako eksperimentisanje i formiranje neke ekspertske, koncentracione administracije na Cetinju za SDP bilo vrlo rizično. Posebno imajući u vidu njihove eksperimente u Tivtu, i u Budvi gdje još uvijek Careviću vode finansije.

Nastavak DF-ovog kidisanja na vladu

Poslanik DF-a Milun Zogović jeste kao epski junak pao u pokušaju da istakne trobojku na rolapovima partije, ali njegova partija je rezultat izbora u Mojkovcu po kom su duplo jači od Demokrata, iskoristila da ponovo krene sa provokacijama upućenim ka vladi. Prvo je poslanik iz Budve Milo Božović poslao nejasnu poruku oko podrške zakonima vezanim za izmjenu poreske politike. Onda je Branko Radulović govorio da premijer mora biti iz DF-a. Na kraju i intervju Nebojše Medojevića Večernjim novostima u kojima je rekao da će nakon 10. decembra ako ne dobiju pozitivan odgovor Ure oko nove vlade, krenuti u inicijativu za sprovođenje izbora. Neće se nakon 10. decembra desiti ništa, ali će DF nastaviti da ljulja ovaj brod sa pocijepanim jedrima, dezorijentisanim kormilarom i kapetanom sa bocom, koji sjedi zaključan u kabini i ponaša se kao da je sve u redu.

Predstavljanje rada vlade bez novinara, pa ipak s njima

Vlada Crne Gore će održati danas prezentaciju povodom obilježavanja prve godine svog rada. Prvo je rečeno da novinari neće moći da postavljaju pitanja, a onda su se predomislili.

Nakon prezentacije će biti upriličen i prigodan koktel. Početak prezentacije zakazan je za 12 časova.

Treba li da nas brine naoružavanje Srbije?

U intervjuu Danasu, analitičar iz Vašingtona, Januš Bugajski, govori o Samitu za Demokratiju koji se održava u glavnom gradu Amerike krajem nedjelje, i komentariše to što je i Srbija na kraju pozvana na događaj. Podsjećamo da u početku nije planirano da Srbija učestvuje. “Odlučeno je da se pozove nekoliko nazadnih demokratija zato što su važni saveznici i što bi njihovo isključenje sa samita poslalo negativan signal nezainteresovanosti ili zanemarivanja.”, ističe Bugajski. Na pitanje o naoružavanju Srbije, Bugajski između ostalog govori da manji susjedi Srbije ne samo da treba da budu zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju svoje odbrambene stavove i vojne sposobnosti.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Minja@
Gost
Minja@

“Neće se nakon 10. decembra desiti ništa, ali će DF nastaviti da ljulja ovaj brod sa pocijepanim jedrima, dezorijentisanim kormilarom i kapetanom sa bocom, koji sjedi zaključan u kabini i ponaša se kao da je sve u redu.” Koji brodolom nam se sprema Bože dragi! Odlična usporedba, ali nije mi drago što ćemo se svi “razbucati” dok naš brod tone,… Više »

Novinar
Gost
Novinar

Ne pominji mi više tih Nikolaidisa da te zamolim. Ti ne znaš ni ko su ni Andrej ni otac mu

Soko tica
Gost
Soko tica

Gos. Filipovicu malo o DPS pisi . Po vama oni su pobjednici . Nece bit da je tako .

Soko tica
Gost
Soko tica

A o DPS nista . Oni su pobijedili i ako su izgubili . Mozda te boli rezultat gospodine .

Milica
Gost
Milica

DPS je imao svoju šansu. SDP sad vodi grad. Ako to prihvati DPS odlično, ako neće, ima ko oće.

A ti si Filipoviću iskompleksiran SDP-om

Bentli
Gost
Bentli

SDP će voditi Cetinje. Drugi mogu samo da podrže ili ne podrže. Nebitno je URA, DPS, Stara garda ili Demokrate.

Racko
Gost
Racko

Mnogo je bitno. Sa kim si takvi si.

Hogar
Gost
Hogar

Nije pitanje s kim će SDP nego ko će s SDP-om! SDP će voditi glavnu riječ na Cetinju. Ko će to da podrži, DPS ili ovi drugi, to je manje bitno.

Only_steel
Gost
Only_steel

SDP ce da vodi glavnu rijec na Cetinje i to je jasno kao dan.. a oce li da im budu vodonose DPS ili ovi drugi to je manje bitno

Marko
Gost
Marko

Ljuka zasto te brine naoruzavanje srbije kad je CG nato? Ljuka sta bi pa DPS izgubi glavnu bazu, Mojkovac? To je najbitnije

Ragnar
Gost
Ragnar

Glavna baza Mojkovac? Ahahahhahahah

Racko
Gost
Racko

U svim koalicijama od 90 na ovamo kad god i i dje god Sdp je bio na mjestima dje su bile pare. Lako provjerljivo.

Send this to a friend