Politika Četvrtak, 14.10.2021.

Deset do Osam – Svrgavanje Zdravka Krivokapića

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Svrgavanje Zdravka Krivokapića

Prije samo par mjeseci glavni cilj nekih aktera bila je smjena premijera Zdravka Krivokapića. Kako je vrijeme odmicalo i kako se otvorila mogućnost da neki od najgrlatijih bundžija uđu u vladu, tako je taj zahtjev bio sve tiši. Posebno su se premijer i “remetilački faktori” homogenizovali nakon nasilnog ustoličenja na Cetinju. Premijer opet sada poziva da ga se “svrgne” ako je on problem. Čovjek nije shvatio da je uspio sebe da dovede do pozicije tolike nebitnosti, da su prema njegovoj funkciji svi indeferentni. Može da ode, a i ne mora, niko to ne bi ni primjetio.

Ono što se sada dešava je jak pritisak na Uru spolja, a i iznutra da se ne dozvoli ulazak Frontovaca u vladu. Sa druge strane, Front ima veliki problem da svojim biračima objasni zašto i dalje podržavaju vladu u kojoj nisu poželjni.

Opozicija čita poruke i posljednje svađe vladajućih stranaka kao najavu prijevremenih parlamentarnih izbora i poziva na formiranje prelazne vlade koja će obezbjediti fer uslove za održavanje izbora.

Abazović je u Makedoniji gdje će se susresti sa nekim važnim zvaničnicima, a po kuloarima pušta priče kako je blizu dogovora sa manjinama i opozicijom za formiranje manjinske vlade. To sve za sada djeluje kao pregovaračka taktika. Ono što je sigurno, dogovor se ne nazire, parlament ne zasijeda iako Abazovićevi poslanici zahtjevaju sjednicu na kojoj će se dopuniti Tužilački savjet. Medojević sa svoje strane drži tirade, poziva na izbore i upire prstom u “Vijesti” proglašavajući ih za glavne krivce za političku krizu.

Lažna ili pogrešna procjena ministra Spajića

Ekonomski rast je u pitanju. I procjene istog variraju, od MMF-a do Svjetske banke do kabineta ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića. Kolega Miraš Dušević u svom komentaru uočava da su ministrova predviđanja i previše optimistična, ali i neutemeljena u realnosti.

Diskriminacija Crnogoraca u Srbiji

Pored sve brojnih primjera diskriminacije i kampanje mržnje prema Crnogorcima u Srbiji, nedavno smo svjedočili i negiranju crnogorskog jezika u srpskim udžbenicima. Povodom ovoga su reagovali iz Crnogorske partije u Srbiji.

Tenzije na Kosovu

Taman kada smo pomislili da je došlo do smirivanja strasti na Kosovu, juče je došlo do pucnjave i ranjavanja na sjeveru gdje dominantno žive Srbi. Lokalno stanovništvo ohrabreno obećanjima iz Srbije, opire se pokušajima kosovske policije da uspostave potpunu vlast i kontrolu procesa na teritoriji cijele države. Juče je akcija sprječavanja krijumčarenja u nekoliko kosovskih opština dovela do protesta na sjeveru. Prilikom hapšenja jedan čovjek je ranjen, a srpski predsjednik je opet pokrenuo manevre i u Raškoj se, na granici sa Kosovom, susreo sa lokalnim stanovništvom. Iako se mnogi spoljni akteri trude da kosovske i srpske vlasti izjednače u odgovornosti za sve češće incidente,  juče je iz komande NATO na Kosovu stiglo jasno saopštenje da se operacija kosovske policije smatra opravdanom i legitimnom.

Porfirije, ordeni i mafijaši

Ordenje ne znači ništa, ordenje je toliko devalviralo”, to je bio dio komentara aktuelnog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na temu odlikovanja koja dijeli SPC. Patrijarh – tada samo mitropolit zagrebačko-ljubljanski – ovo je rekao studentima Bogoslovskog fakulteta 2019. godine u razgovoru koji se doticao i aktuelnih problema SPC, ali i stanja na Kosovu, politike…

Ovaj snimak je još jedan dokaz mijenjanja stavova aktuelnog patrijarha Srbije, koji se mijenjaju u zavisnosti sa situacijom i kontekstom.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Urke
Gost
Urke

Ljubo zivi u nekom svom svijetu

Gogi
Gost
Gogi

Prije ce biti da ti zivis u paralelnoj dimenziji

Miki
Gost
Miki

Dobro jutro Ljutomire.

Miroslav
Gost
Miroslav

Opet vidim veoma “objektivan” tekst. Sad vidim da je stao na stranu Kosovu

Krivi
Gost
Krivi

Poenta je da je sjever Kosova švercerski raj kojim upravljaju kriminalci bliski Vučiću.Toga više nema niti će to dozvoliti iole ozbiljna država.Sve ostalo su priče za đecu.

Dule
Gost
Dule

Krivi druže komentar 1/1 tačno,pozdrav ispod Lovćena.

nik
Gost
nik

Nije stao ni na ciju stranu, samo je prenio stavove drugih. To sto ne vidis objektivnost je do tvojih zabluda ili samo bot

Send this to a friend