Politika Ponedjeljak, 19.04.2021.

Deset do Osam – Temeljni Ugovor sa Srpskom Crkvom

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pogledajte koji su vam naslovi na CDM-u najviše bili interesantni prošle nedjelje.

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Temeljni ugovor sa srpskom crkvom

Nakon što se ministar Leposavić ranije oglasio na beogradskim medijima i saopštio da je tekst ugovora usaglašen sa patrijaršijom u Beogradu, i nakon što ga je danas Milan Knežević opomenuo da što prije potpiše ugovor koji mu je “dostavljen prošle nedjelje”, učinio je to i premijer na tviteru: “Razgovarao sam sa Njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja ugovora. Ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen”. Ni to nije bilo dovoljno Kneževiću pa je tražio od premijera da objavi tekst ugovora. Raško Konjević ih je upozorio da opet rade tajno i organizovano. Pravnik i advokat Nikola Belada kaže da je za SPC sporno ime crkve u Crnoj Gori, ali i da je nedoumica ko će ugovor u njeno ime potpisati. Nakon prozivki od strane Konjevića i Aleksandra Saše Zekovića, koji je od lidera Ure tražio da se pobrinu da se ugovorom ne favorizuje jedna vjerska zajednica, oglasili su se iz ove partije.

Dok se preganjaju oko temeljnog ugovora, ministarka Vesna Bratić je inspirisala Jovana Nikitovića da napiše tekst o njenim namjerama sa Filermosom i kako ta tema može inspirisati nove napetosti.

Abazovićevo petljanje sa zakonima o tužilaštvu

Gospodin Dritan Abazović je napravio ogroman kiks, jer se malo zapetljao u brzini da donese tužilačke zakone. Kako je poziv za sastanak koji bi sjutra trebao da se organizuje u deset sati, stigao tek nakon radnog vremena u petak, mnogi sumnjaju da je debata pred ambasadorima kvinte trebalo da bude fingirana, i da se stvori lažni dojam o širokoj podršci zakonu. Maja Laković Drašković je analizirala nacrt i konstatovala da ni ovaj tekst nije u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, a da je osim toga i protivustavan.

Državljanstvo

Nakon uvreda na račun dijaspore od strane ministra Sekulovića, reagovale su naše organizacije iz Njemačke. Iako nam je vicepremijer poručio da je sve to laž, član rukovodstva njegove partije Šerbo Rastoder nam kaže da ipak imamo razloga za brigu.

Iz nove većine

Dok ministarka Bratić kadrira četnički, i postavlja ženu sa veoma problematičnim ponašanjem na društvenim mrežama, kao direktoricu direktorata za osnovno obrazovanje, Filip Adžić kaže premijeru “Leposavić ili mi”. Na to ga upozorava koalicioni drug Andrija Mandić, koji mu kaže da ovako pravi raskol u narodu i pravoslavnom biću. Ne brinem ja za drugove Adžića i Mandića dogovoriće se oni do kraja, da spriječe taj raskol u njihovom “dijelu naroda”. U isto to vrijeme Milan Knežević “zove Sergeja” da dođe na saslušanje u skupštinu, a onda odlaže  na zahtjev kolega u odboru. U Herceg Novom kandidat za odbornike Ure, Miloš Krivokapić, koji bi da se uhljebi i tako naplati svoje učešće u protestima 2019. traži da turiste u Herceg Novom dočekuje kralj Aleksandar Karađorđević, evo kako.

Ostalo

Srpski ministar Vulin insistira na ujedinjenju svih Srba.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Đoana dao je intervju Pobjedi i dotakao se teme curenja podataka.

Formirano je rukovodstvo GI 21. maj. Pročitajte ko je u timu.

Toliko za danas. Čitamo se u isto vrijeme sjutra.

 

 

Send this to a friend