Politika Petak, 23.04.2021.

Deset do Osam – Ugovor sa Porfirijem

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pridružite se na Viberu klikom na ovaj link.

Ugovor sa Porfirijem

Vicepremijer, koordinator svih službi bezbjednosti, Dritan Abazović, sve više liči na onog sverazumljivog prevarenog supružnika, koji posljednji saznaje o prevari bračnog druga (ili se ono pravi da ništa ne zna), ali sve razumije i oprašta, jer zna s kim je ušao u brak i zašto. Tako je i u slučaju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji će se, kako nam javljaju iz Beograda, potpisati sa patrijarhom Porfirijem, kada on, nakon uskršnjih praznika, posjeti Crnu Goru, kako je sam najavio. Premijer Zdravko Krivokapić i dalje ne objavljuje tekst ugovora, Miloš Nikolić iz DPS ga poziva da ga objavi i time dokaže da bar ima “zeru integriteta”. Ivan Vujović iz SDP, podsjeća da je potpisivanje sa Beogradom suprotno izričitoj volji pokojnog mitropolita Amfilohija.

Osude vrijeđanja Draginje Vuksanović

Nakon pisanja CdM-a o odvratnom tekstu pisanom na portalu čiji je osnivač rektor crnogorskog univerziteta Vladimir Božović, uslijedio je talas reakcija i osuda uvreda na račun poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković. Reagovala je i ministarka Tamara Srzentić, ali i koleginice Vuksanović Stanković iz parlamenta iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore. Mizoginiju Emila Labudovića osudili su iz Evropskog pokreta, a i sama poslanica Vuksanović Stanković reagovala je u izjavi za naš portal.

Finansijski populizam

Knjigovostvena agencija Fidelity Consulting, koja se u slobodno vrijeme bavi mimovanjem na društvenim mrežama, koja se proslavila kao kritičar bivše vlasti forsiran na provladinim medijima, pretvorila se u promotera i bota sadašnje vlasti. Njihova “analiza” koju je podijelio ministar Milojko Spajić na tviteru, postala je predmet sprdnje korisnika ove društvene mreže. Fidelity je ustvrdio da je pravovremenim zaduživanjem, Spajić državi  uštedio 100 miliona eura, zbog toga što je sada kamatna stopa porasla. Toliko smiješna priča da je na nju poentirao mnogima nesimpatični Petar Ivanović iz DPS, rekavši da je bivša vlada, koju su ovi novi optužili za “sprženu zemlju” ostavila nižu kamatnu stopu, koju je ova nova za samo par mjeseci rada izduplala. Kamatna stopa raste i od drugih faktora, ali najviše to čini prateći rast nepovjerenja zajmodavaca prema zajmoprimaocima, u ovom slučaju vlade čije finansije vodi upravo Spajić.

Carević na turneji

Marko Bato Carević obilazi “srpske zemlje”. Bio je u Novom Sadu da uči od SNS-a kako da kandiduje Budvu za evropsku prijestonicu kulture, nakon čega je u nekadašnjem gradu pobratimu Pakracu u Hrvatskoj posjetio mjesto stradanja u Jasenovcu, ali se i sreo sa episkopom Jovanom, poznatim po veoma britkom intelektu, ali i strasti prema vojnoj uniformi. Turneju je završio viđanjem sa mladom nadom Srpskog sveta, burgermajsterom Banja Luke, Draškom Stanivukovićem.

Kritike izvještaja PSSE

Juče smo se kratko dotakli po mom mišljenju skandaloznog i pristrasnog izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. Profesorica Gordana Đurović, predsjednica Panevropske unije za Crnu Goru, sličnog je mišljenja, i smatra da, kada se postavlja kao zaštitnik Srpske pravoslavne crkve, na što nema pravo, PSSE miješa u nacionalni suverenitet zemlje.

Diskriminacija Bošnjaka

Kenana Strujić-Harbić, poslanica Bošnjačke stranke, u razgovoru za hrvatski “Večernji list” govorila je o političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i napadima na Bošnjake u Pljevljima. Ona je ocijenila da su odnosi unutar vladajuće većine na najnižem nivou i da ih trenutno na okupu drži samo strah od povratka DPS-a.

Ovo potvrđuju i nedavni šovinistički protesti protiv imenovanja Bošnjaka za šefa policije u Pljevljima. Sam načelnik, Haris Đurđević, govorio je o svemu za lokalnu televiziju u Pljevljima.

Diskriminacija Albanaca

Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori se obratio predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Dritanu Abazoviću, predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, dopisom vezano za izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta, u kom su naglasili da je brisanje dijaspore iz registra boravišta štetno i neprihvatljivo.

Ostalo

Ministar Sergej Sekulović ne želi da priča o incidentu na Bogetićima, jer mu je sve još nejasno. Prilično jasno mu je bilo onda kada je na prvu zauzeo stav i pravdao gaženja naroda na barikadama.

Jedna lijepa vijest je da je juče na Međunarodni dan planete Zemlje Vlada je donijela odluku da područje Parka prirode “Platamuni“ proglasi za prvo zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori.

Filip Vešović iz Podgorice, ne prestaje da oduševljava svojim imitacijama. Dokaz da se može biti duhovit bez vrijeđanja je i posljednja imitacija predsjednika parlamenta Aleksa Bečića.

To je to za danas i za ovu nedjelju. Čitamo se opet u ponedjeljak, a vama želimo ugodan vikend.

 

Send this to a friend