Politika Petak, 29.10.2021.

Deset do Osam – Vesnom Bratić Protiv Dva Ekstremizma

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Pozivamo vas da nam se pridružite u Viber Zajednici “10 do 8” u kojoj ćete na najbrži način biti informisani o najnovijim vijestima. Klikom na ovaj link automatski postajete član zajednice.

Nikolaidis je objavio novu kolumnu “Tito ih se nije plašio”.

Vesnom Bratić protiv dva ekstremizma

Koliko je nebulozan narativ Željka Ivanovića o dva ekstremizma dokazala je jučerašnja izjava premijera Zdravka Krivokapića o tome kako će Demohrišćanska stranka kada se formira biti glavno sredstvo borbe protiv njih. Kao i svaki prazan i neutemeljen narativ i ovaj je uspio da dođe do svoje potpune banalizacije jer zamislite da nam, Vesna Bratić, predmnijevam, potpredsjednica Demohrišćanske stranke, priča o toleranciji i suživotu. Ili Vladimir Božović, rektor iz IN4S-a. Osim toga premijer “razmišlja” o formiranju stranke evo godinu dana. Kada ga je prošle jeseni Žex Ivanović naučio da je osnuje bio je najpopularniji političar u Crnoj Gori, sad je najomraženiji. Drugo, DF i Demokrate mu neće tako ustupiti dio biračkog tijela. Treće, moj iskreni dobronamjerni savjet bi mu bio da se sa svim svojim ekspertima učlani u Demokrate.

DF je već u vladi

Cijela drama se napravila da DF ne uđe u vladu. Ne razumijem u čemu je problem? U simbolici? Pošto je DF već u vladi. Milan Knežević vodi parlamentarni Odbor za odbranu i bezbjednost, a DF-ovi kadrovi nam upravljaju strateškim kompanijama i organizacijama “po dubini”: EPCG, Rudnik uglja, Direkcija za šume, Regionalni vodovod za crnogorsko primorje, Željeznica… Drugo, je li DF zbilja najekstremnija srpska opcija u vladi, jer neki od najžešćih proruskih i prosrpskih lidera nisu u DF-u nego su bliži premijeru Krivokapiću. Od ministarke zdravlja, preko Bratićke, rektora univerziteta, ministra kapitalnih investicija, poljoprivrede, svi su redom pripadnici radikalne ideologije, samo im je sada savjetovano da malo primire. Iz tog razloga mi ova borba i diplomatski presing sa svih strana djeluje malo apsurdno. Jedino rješenje su izbori, i prelazna vlada koja će državu uvesti u njih.

Malo smo kršili ustav i zakone

Ministarka odbrane se konačno udostojila da da intervju, pa makar bio to i Petar Komnenić. Pored priznanja da su se greškom kršili zakon i ustavi, ministarka je direktno optužila tužiteljku Lidiju Mitrović da je dva sata nakon što je njen sin obaviješten da nije dobio stipendiju za školovanje u Grčkoj, poslala Specijalni policijski tim da joj uruči poziv za hitno saslušanje. Ministarka nije htjela da govori o rekonstrukciji, nije htjela da govori o ulozi Marka Milačića u dešavanjima 4. i 5. septembra na Cetinju, a demantovala je informaciju da je ona pozivala policijske funkcionere kada se zaobilazio Zoran Brđanin oko iste te akcije.

Protest ispred KCCG

Ispred Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) održan je protest građanskih aktivistkinja koji je, kako je naglašeno, motivisan kritičnom situacijom i brojem preminulih od posljedica koronavirusa.

Generalni direktor za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić rekao je o protestu “Izmigoljili ste sa društvenih mreža gdje vam je hajka propala, i u liku dama danas nastojite da vrijeđate ženu koja vam je očitala dostinu lekcija, čojskih, prvenstveno”

Saslušanje Čanka oko Cetinja

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je da je dobio poziv da se danas javi novosadskoj policiji po zamolnici crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Čanak je za Televiziju Hepi rekao da ne zna zašto je dobio poziv za saslušanje, ali da pretpostavlja da to ima „nekakve veze“ sa njegovim boravkom na Cetinju, tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Sad je koncesija Aerodroma dobra stvar

Iako se sadašnja vlast kao opozicije protivila koncesionim ugovorima za Aerodrome, to se očigledno promijenilo. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je rekao da je zadovoljan razmišljanjima i planovima potencijalnih koncesionara: “Svi su iskazali interes, a radi se o renomiranim kompanijama”, rekao je Bojanić.

Toliko za danas i za ovu nedjelju. Čitamo se ponovo u ponedjeljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hogar
Gost
Hogar

U Cg ne postoje “dva ekstremizma” već samo jedan – svetosavsko četnički. Nosioci svetosavsko-četničkog ekstremizma su aktuelna vlast i sve srpske i prosrpske snage,pa makar se neki deklarisali i kao umjereni.Prosto je,u Cg je bilo koji oblik “srpstva” uvijek povezan sa četništvom i kriminalno-paravojnom crkvom Srbije. Ne može se čak biti ni “prosrpski” nastrojen a misliti dobro Cg,tu je neprijateljska… Više »

Hogar
Gost
Hogar

U Cg ne postoje “dva ekstremizma” već samo jedan – svetosavsko četnički. Nosioci prvog su aktuelna vlast i sve srpske i prosrpske snage,pa makar se neki deklarisali i kao umjereni.Prosto je,u Cg je bilo koji oblik “srpstva” uvijek povezan sa četništvom i kriminalno-paravojnom crkvom Srbije. Ne može se čak biti ni “prosrpski” nastrojen a misliti dobro Cg,tu je neprijateljska Srbija… Više »

Dritan
Gost
Dritan

Izbeglice nam rade o glavi u našu kuću

Mashan
Gost
Mashan

Podrska za Vesnu uinat buksovcima i Ljuki

Nadrealno
Gost
Nadrealno

E pa kad ti buksovci smetaju imas ozbiljan problem druze 😄 ali i dalje citas i slusas 😄😄

Krtoli
Gost
Krtoli

Promjeni h u t!

Djomaa
Gost
Djomaa

Eto ti je,u torbicu ti se raspala!

@lexa
Gost
@lexa

imaš šansu kod nje.

@lexa
Gost
@lexa

imaš šansu kod nje

Send this to a friend