Politika Ponedjeljak, 28.06.2021.

Deset do Osam – Vrijeme za Dijalog

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Pogledajte koji su vam naslovi na CDM-u najviše bili interesantni prošle nedjelje.

Vrijeme za dijalog

Očigledno je da nekompetentnost i nemogućnost prevazilaženja razlika unutar ove vlade šteti interesima ove države i ovog društva. Dijalog unutar parlamentarne većine neće ništa riješiti. O tome koliko je disfunkcionalna ova vlada i koliko je besmislena svaka priča o tome da će rekonstrukcija riješiti bilo šta govori profesor Srđa Pavlović u intervjuu za Antennu M. Andrej Nikolaidis u svojoj najnovijoj kolumni, ili komentaru, govori o tome koliko je važna inicijativa za pokretanje šireg dijaloga u parlamentu.

A koliko su obojica u pravu dokazuju i odnosi u vladajućoj koaliciji, dok Slaven Radunović napada i sprda se sa premijerom, i dok puckaju Bećira Vukovića, odnedavno šefa žirija za dodjelu 13-ojulske nagrade da to isto radi, premijerov kabinet se prepucava sa predsjednikovim. Demokratama sad smeta Bećir Vuković, a nije smetalo da se izabere u žiri za jednu od najprestižnijih crnogorskih nagrada. Demokrate optužuju DF da zajedno sa DF smjenjuje vlast, a Milan Knežević optužuje Demokrate da se kriju iza Zdravka Krivokapića. U vladajućoj koaliciji ništa novo.

Incident na Cetinju

Odmah nakon što se u medijima pojavila vijest o tome da Beograd sprema čistku tzv. autonomaša u SPC u Crnoj Gori, i da je kao vođa pokreta prepoznat o. Gojko Perović, na Cetinju se dogodio incident u kome je učestvovao Perović. Naime, Perović je podnio prijavu protiv jedne osobe zbog napada i vrijeđanja. Reagovali su iz policije i rekli da nije bilo fizičkog obračuna, već da je došlo do verbalnog sukoba. Grupa građana Cetinja obratila se javnosti sa drugačijim viđenjem situacije. Isto su učinjele i aktivistkinje Hajdana Huter, Ivana Pajović i Svetlana M. Pajović. Na stranu Perovića stavili su se Demokrate i njihov predsjednik Aleksa Bečić.

Oduzimanje državljanstva Bratićkoj?

Prije nešto malo više od mjesec dana pokrenuo sam inicijativu za oduzimanje državljanstva Vesni Bratić jer sam smatrao da su se u skladu sa zakonom stekli uslovi za to. Naime, kako ministarka ima dva državljanstva, a svojim ponašanjem je nesumnjivo nanijela štetu ugledu i interesima ove države, takav slijed događaja je nužan. O tome su juče pisali i u Dnevnim novinama.

Nestašica citostatika

Ljekova nema, i na to već duže upozorava bivši direktor Fonda Sead Čirgić. Sada je riječ o najkritičnijim i najugroženijim pacijentima. Oni koji vode životnu bitku ovih dana vraćeni su iz Kliničkog centra Crne Gore zbog nedostatka citostatika, neophodnih za liječenje oboljelih od kancera, a sve zbog kasnog usvajanja budžeta, odnosno privremenog finansiranja.  Pojedini pacijenti oboljeli od kancera ovih dana su po paklenim temperaturama došli u Podgoricu kako bi primili terapiju, ali bezuspješno.

Protest u Herceg Novom

Protest zbog projekcije dokumentarnog filma “Crna Gora – podijeljena zemlja” Borisa Malagurskog organizovan je u petak u Herceg Novom. Policija je spriječila incident između protivnika i pristalica rada Malagurskog ispred dvorane Park, u kojoj je prikazan film.

“Oslobođena” Kraljičina plaža

Od otvaranja Svetog Stefana, Kraljičina, Kraljeva i Gostinska plaža su rezervisane za goste ovog hotela. Mada ni to nije do kraja tačno. Trideset posto plaža je u skladu sa zakonom bilo uvijek slobodno od mobilijara. Od dvadeset i dvije budvanske plaže, dvije i po su bile rezervisane za hotel koji nam služi za reklamu cjelokupnog turističkog proizvoda. Danas mnogi populistički slave oslobađanje plaža, iako je činjenica da je skoro svaka druga plaža 70% zauzeta od strane zakupaca i u Budvi i u CG. Ali pogledajte kako danas izgledaju kupališta o kojima govorim, nelegalno izdavanje suncobrana, prodaja kafe iz termosa i piva i sokova i hrane iz frižidera. Poruka koju šaljemo gostima, ali i investitorima. Ko je sljedeći? Porto Novi, Porto Montenegro, Luštica Bay?

Crnogorska auto-kolona u Njujorku

Naši iseljenici su se okupili ispred zgrade UN u Njujorku kako bi dali podršku “progresivnim snagama koje brane temeljne vrijednosti građanske, sekularne i antifašističke Crne Gore”. Hvala im na tome!

Toliko za danas. Čitamo se sjutra u isto vrijeme na istom mjestu.

Send this to a friend