Politika Petak, 14.10.2022.

Deset do Osam – Vukšić Ponovo Jaše

Dobro jutro! Dejan Vukšić ponovo jaše, ovaj put u ulozi političara koji raspolaže tajnama, Izvještaj EK i dalje izaziva oprečna tumačenja, srpski udžbenici truju đecu protiv Crne Gore.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Vukšić ponovo jaše

Petar Komnenić nastavlja da briljira pristrasnošću dosljedno sprovodeći jasnu političku agendu pred izbore. Gosti su u emisiji ovaj put bili bivši šef ANB-a i aktuelni tehnički ministar unutrašnjih poslova, koji su se sve vrijeme međusobno dopunjavali. Interesantno je pomenuti da su Vijesti za mandata Vukšića imale ekskluzivni pristup informacijama iz službe, mada se to, ruku na srce, nije promijenilo ni u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ne bih se udubljivao prećerano u detalje emisije, ali je važno primjetiti nekoliko detalja. Adžić hvali Kurtija, dvostrukog ubicu u pokušaju, i priča kako je bio meta napada jer je reformista. Tačno, a ne zato što je pokušao da ubije komšiju i frizera. I još Adžić koristi legalistički pristup da ga opravda, kaže nam “on je pred zakonom čist”.

Vukšić sa druge strane nastavlja praksu Abazovića i dikredituje novinare. Uz to prijeti službenicima ANB-a “radite po zakonu i nemate što da se brinete”. Osvrnuo se na pisanja o novom šefu ANB-a koji je sada i ranije optuživan od određenih medija za “preletanje” i službu novoj političkoj agendi.

Zamislite kada nam Vijesti za moralni autoritet serviraju Vukšića, čiji je sin kačio slike Legije po fejsbuku, koji je bio advokat klanovima, pa negirao to, i koji je na kraju jako blizak ekstremnim radikalnim strujama u SPC poput o. Miajla Backovića, militantnog sveštenika upletenog u mrežu ekstremnih organizacija pravoslavnih omladina, Noćnih vukova, veterana sa crvenim beretkama, balkanskih kozačkih armija i koga i čega sve ne.

Oprečni odjeci Izvještaja EK

Nastavlja se problem različitog i oprečnog tumačenja Izvještaja EK o CG. Na vladi su se sprdali sa onima koji su najavljivali “najkatastrofalniji izvještaj ikad”. A i neka su, jer vidimo da se čak i ASK, koji je bio meta najčešće citiranih kritika, hvali uspjesima koje je izvještaj konstatovao. Pored toga, i premijer se tokom sastanka sa ambasadorkom Popom i u njenom prisustvu  hvalio napretkom koji je konstatovao izvještaj koji je “bolji od prošle godine”. Ko je ovdje lud procijenite sami.

Ovdje je interesantno pomenuti i komentar ministarke Jovane Marović na izvještaj, koja je rekla da je pad vlade uzrokovao zastoj i konfuziju u pregovorima. Samo nas je trebala podsjetiti ko je odgovoran za pad vlade, i zašto je tada odbila da učestvuje u onome što nas je skrenulo sa evropskog puta.

ASK kritikovan zbog premijera i predsjednika

Umjesto da utvrdi činjenice, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) vjeruje na riječ (premijeru Dritanu) Abazoviću da je na putovanje išao privatno, saopštili su juče iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Ovako je MANS kritikovao odnos premijerovog kabineta ali i ASK prema putovanju premijera u Dubai, kada je posjetio trke Formule 1.

Agencija za sprečavanje korupcije ocijenila je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije zbog neprijavljivanja troškova putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate. Đukanović je, podsjećamo, u Dubai putovao u martu 2010. godine, dok je Abazović u glavnom gradu UAE Abu Dabiju i u Dubaiju bio u decembru 2021. godine. Postupak je pokrenut nakon inicijative NVO MANS.

Đeca u Srbiji uče laži o Crnoj Gori

Ništa novo, ali ovog puta malo interesantnije, najviše zbog toga jer je dosta aktuelno. Udžbenici sada govore o proćerivanju Srba, diskriminaciji prilično agresivnim narativom neprimjerenim jednom udžbeniku. Ovo je nastavak kampanje kojom se u toj zemlji stvara i gaji neprijateljski odnos prema Crnoj Gori, u kome se sama činjenica da se neko izjašnjava kao Crnogorac smatra skandalom i podlošću. Ovakvi udžbenci sa ovakvim propagandističkim porukama usmjerenim na generisanje mržnje prema jednoj državi i naciji može se najviše odraziti na bezbjednost i dobrobit crnogorske manjine u Srbiji, koja se nalazi pod velikim asimilatorskim pritiscima.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Domagoj
Gost
Domagoj

Sto se tice asimilacije Crnogoraca, sto bi rekli Predsjednik Djukanovic i pisac Basara, treba puno da radimo da se stvari ne dese a ne da kukamo, jer su zle politike radne i uporne, a nama niko n9je kriv ako samo zapomazemo dok se internet ibspomenici kulture prilagodjavaju tudjoj kulturi. Veliki respekt za sve koji se svojim djelima zalazu za ocuvanje… Više »

Domagoj
Gost
Domagoj

U ovim konkretnim slucajevima je institucija postupila striktno kako joj zakon nalaze, zamislite na sta bi licio svijet kada bi organi postupali “po osjecaju”, a ne po zakonu. Vladavina prava ce doci, i zaboljece mnoge koji bi stvari rjesavali po sopstvenom osjecaju za pravdu umjesto po propisu. Za razliku od krivicnog i gradjanskog prava (koji su i sada u razvoju),… Više »

Send this to a friend