Politika Ponedjeljak, 22.03.2021.

Deset do Osam – VukšićLeaks

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile protekli vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Pogledajte koji su vam naslovi na CDM-u najviše bili interesantni prošle nedjelje.

Pridružite se našoj rastućoj Viber zajednici klikom na ovaj link. Preko ove grupe budite u toku sa informacijama u realnom vremenu.

Odakle početi je najbolje pitanje za ovaj ponedjeljak. Možda od pozitivnih vijesti da su Lavice izborile put u Tokio. Svaka čast!

VukšićLeaks

Pred kontrolno saslušanje vicepremijera Dritana Abazovića koje se odigralo u petak, prvo se on obratio javnosti na tviteru da pred poslanike ide mirne savjesti, ali da nije siguran da isto važi i za druge. Svi su odmah pomislili da je mislio na šefa ANB-a Dejana Vukšića, za koga je član Odbora za odbranu i bezbjednost, poslanik Raško Konjević, ustvrdio da je prekršio zakon odavanjem tajnih podataka. Isto je na pres konferenciji potvrdio i vicepremijer nakon saslušanja, ponavljajući da je Simijanović afera prenaduvana, ali da je Vukšić napravio propust, i da će on “popričati sa njim”.

Premijer Zdravko Krivokapić se nakon toga oglasio stajući na stranu Vukšića i optužujući indirektno poslanika Konjevića za kršenje zakona.

Na curenje podataka odreagovali su negativno i nazvali ga skandalom i Nebojša Medojević, koji je poslanik vlasti, kao i bivši ministar odbrane i poslanik DPS-a Predrag Bošković.

Što se u stvari desilo po mojoj pretpostavci: Vukšić je navodno podijelio podatke o rezidentnim agentima CIA, njihovim zadacima i planovima. On je to uradio sa poslanicima Odbora za odbranu i bezbjednost, među kojima su ljudi koji imaju jake i bliske kontakte sa Kremljom. Ovo će sigurno izazvati diplomatske i druge posljedice, o kojima mi nažalost nećemo mnogo znati jer se o obavještajnim stvarima često ne priča javno. Ono što je sigurno je da će naši lideri imati slabljenje komunikacije i povjerenja od američke administracije i partnera iz NATO. Zato su u pravu svi koji pozivaju Vukšića da podnese ostavku. Da li je u pitanju loša namjera ili nemar i nesnalaženje, na tužilaštvu je da se pozabavi time.

Incident u Bijelom Polju

U subotu veče nas je sve zatekla vijest o napadu na novinara Seada Sadikovića. Svi političari i partije i vlasti i opozicije su ekspresno reagovali i osudili napad. Sead je policiji javnosti rekao da ga je napalo “5,6 momaka” koji su ga “udarali crnogorskom zastavom”. Bijes se pojavio kod većine nas, i sam sam odreagovao na ono što sam smatrao kukavičlukom tih koji su to uradili. Već isto veče se pojavilo more dezinformacija o tome da je Sadiković gazio zastavu i slično. U tom moru dezinformacija pojavila se jedna informacija, koja je gotovo zvučala nemoguće, a to je da je Sadiković izazvao incident, otevši zastavu prolaznicima iz kolone. Ujutru su počeli da internetom kruže snimci iz Bijelog Polja. Jedan snimak mobilnim telefonom, na kome se ništa ne vidi, ali se otimanje zastave pripisuje Sadikoviću, nije bio istinito interpretiran.

Međutim, ubrzo su se pojavila dva autentična snimka sa bezbjednosnih kamera u kome se iz dva ugla vidi Sadiković koji isprovociran i vjerovatno uvrijeđen od strane učesnika kolone trči za kolima,  prilazi prozoru, otima zastavu i skuba se sa momkom, i zaleće se na njih. Nakon toga momak iz vozila izlazi i napada Sadikovića. Drugi prolaznici su spriječili veći incident i razdvojili dvije strane.

Učesnici incidenta Omerović i Dizdarević, mladići od 20ak godina su uhapšeni i određeno im je zadržavanje od 72 sata. Policija je u prijavi navela da je Sadiković prvi krenuo ka mladićima, ali je otimanje zastave i zalećanje na momke nazvala “ostvarivanjem kontakta” od strane Sadikovića. Na jednom kasnijem snimku vidi se Sadiković koji drži otetu zastavu. Zbog hapšenja Omerovića i Dizdarevića za sjutra je najavljen protest.

Leposavićev ugovor sa SPC

Nekadašnji glavni pravni savjetnik SPC u Crnoj Gori, a sada ministar pravde, Vladimir Leposavić, najavio je potpisivanje temeljnog ugovora o saradnji. On je rekao da je SPC u Crnoj Gori, “jedina tradicionalna crkva, odnosno vjerska zajednica, sa kojom država Crna Gora nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji”, ali da će se “uskoro otkloniti i ta diskriminacija”.

Na ovakvu najavu Leposavića reagovali su nekoliko pravnika koji se bave ovim pitanjem. Prije svega Nikola Belada, koji upozorava i podsjeća na izmjene zakona koje su i bez ugovora omogućile SPC u Crnoj Gori privilegovan i neprincipijelan položaj. Za RTCG su ovu najavu komentarisali i Dragan Šoć i Aleksandar Zeković.

Dok SPC u Crnoj Gori demonstrira moć, patrijarh srpski Porfirije, pred hrvatskim medijima govori da SPC u Crnoj Gori nije imala i nema političke ciljeve. Podsjetiću da je patrijarh pred izbore u Nikšiću ugostio Andriju Mandića i Milana Kneževića. Da ne idemo dalje u prošlost. Toliko.

Premijerove konsultacije

Premijer je pozvao predstavnike vladajućih partija na konsultacije da bi izašli iz krize. Dok pandemija divlja, dok cure informacije na sve strane, dok ništa ne rade, a budžet i dalje visi u vazduhu, stigao mu je još jedan šamar spolja u vidu negativne ocjene tužilačkih zakona od strane Venecijanske komisije. Front i dalje ćera po svome i ne predaje se u namjeri da ne glasa ni za jedan zakon dok se ovi kontroverzni zakoni ne promjene, iako je Milanu Kneževiću, po njegovim tvrdnjama, nuđena funkcija potpredsjednika vlade da bi popuštili.

Nakon predsjednikovog poziva da se okupe evropske snage, sličnu poruku šalje i ambasadorka EU, Kristina Oana Popa, dok Ivan Vujović iz SDP na ovoj liniji Bečiću i Abazoviću šalje poruku da izaberu “EU ili DF”.

To je to za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Karikaturizam
Gost
Karikaturizam

Je li moguce da neko ko se predstavlja kao gradjanski orijentisan da relavitizuje napad na novinara?

Lila
Gost
Lila

Momci od 20 godina su dozivjeli medijski linc. Prozvani najgorim mogucim imenima. Zbog cega jer su branili zastavu. Nije stiglo nijedno izvinjenje, ni sa jedne adrese. Kako to objasnjavate?

Brano
Gost
Brano

Da zapisi sa sigurnosnih kamera imaju tona, izjava bi bila: Sadikovic vridjao kolonu, oteo zastavu, pa kad nije zastavu htio da vrati, pretucen. Jedino jos da objasni kako je tako “pretucen” ipak uspio da zastavu odnese kuci. To se vidi na jednom snimku da zenska osoba kojoj je zastave oteta kaze “on ode”, na snimku sa milicajcem je zastava u… Više »

Zarija
Gost
Zarija

Da li americka ambasadorka jutros osudila Sadikovica koji je otimanjem crnogorske zasstave iz ruku mladica zapoceo fizicki incident, koji je do tog trenutka imao verbalni karakter. Da li bi vec osudila da joj je neko oteo iz ruku americku zastavu i gazio je pred njom ili bi mirno gledala?

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

nije kriv ko je pustio u promet tajne podatke no onaj što je kazao da su tajni podaci prezentirani poslanicima na odboru ne citirajući sadržaj istih nije kriv ko otima zastavu no oni koji je brane i oće da je povrate nije kriv ko je kriv no kako rukoljub kaže

SWE_MNE
Gost
SWE_MNE

ONI IDU SVJESNO NA ISKLJUCENJE IZ NATO-a , EU I SVE STO JE GRADJANSKO..SRAM VAS BILO MOJA VLADA NISTE IZDAJICE!

Send this to a friend