Politika Uotrak, 5.10.2021.

Deset do Osam – Članstvo u EU Bez Datuma i Garancija

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro. Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile jučerašnji dan.

Članstvo u EU bez datuma i garancija

Sjutra će se na Brdu kod Kranja nastaviti desetogodišnji proces koji je Slovenija pionirski pokrenula 2010. godine kada je integraciju Zapadnog Balkana u EU i NATO definisala maltene kao svoje nacionalne interese. Iz ovog su proistekli proces Brdo-Brioni kada se inicijativi pridružila Hrvatska 2013. godine, a onda i Berlinski proces iz 2014. godine. Od tada i prestanka viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana (osim Kosova), i nedavnog “ukidanja” rominga,  integracioni proces za građane ne znači mnogo. Promjene metodologije, pomiješane poruke od evropskih lidera, nepostojanje jasne mape puta i vremenskih odrednica, čini da se ljudi  na Balkanu osjećaju frustrirano i umoreno od priče o integraciji u EU.

Deklaracija koju je predložila Slovenija, sa jasnom odrednicom da se do 2030. cijeli region integriše u EU promijenjena je jer nije postojala spremnost da se vremenski omeđi integracioni proces, ali je ostala priča o važnosti integracije i za samu EU. Ponavlja se priča o investicionom paketu, ali nažalost Crna Gora je tu ostala sporedan igrač i kao da se tjera u Beograd da preko Beograda aplicira za ova sredstva. Otud i česte posjete MKI Beogradu. Zato je i Otvoreni Balkan dočekan sa skepsom kod mnogih u našoj zemlji, jer priča o ekonomiji sa sobom nosi opasnost o političke dominacije. Srbija, u kojoj postoji velika kontrola politike nad ekonomijom, mogla bi da iskoristi ekonomiju kao sredstvo političke dominacije u Crnoj Gori.

Evo i Digitalni samit Zapadnog Balkana koji se organizuje uz sponzorstvo srpske državne kompanije signal je da treba da budemo oprezni i zaštitimo svoje interese. Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i njegove aktivnosti promovišu indirektno Otvoreni Balkan bez kriticizma i opreznosti. To se može vidjeti u obraćanju šefice RCC-a na samitu.

Treće strane dobro prate što se dešava u regionu i budimo sigurni da će koristiti svaku priliku da profitiraju na frustraciji koju proizvodi oklijevanje EU. Ovaj tekst Komersanta govori o tome da je ruska javnost žedna informacija na temu.

“Druga strana” na RTCG

U kontekstu političkih i društvenih promjena u Crnoj Gori, crnogorska javnost je posebno osjetljivo ispratila izvještavanje Javnog servisa povodom godišnjice Opsade Dubrovnika. Prvo predsjednik udruženja veterana rata koji je operaciju nazvao legitimnom, pa onda i građanin Herceg Novog u prolazu rekao da je Dubrovnik “trebalo sravniti sa zemljom”. Negdje je u ovom prilogu kondenzovana suština političkih promjena u Crnoj Gori onda kada se objašnjava argumentom, da je jedna strana dugo diskriminisana u Crnoj Gori. Tada oni koji se navodno bave pravima Srba čine najveću štetu upravo Srbima jer srpstvo izjednačavaju sa ovakvim retrogardnim stavovima. Ako je išta bilo diskriminisano u Crnoj Gori od 2006. na ovamo, onda su to bile ekstremne ideje i ljudi sa ekstremnim stavovima. Nisu bili diskriminisani Srbi. Ako neko smatra da biti Srbin automatski znači podržavati ratne zločine, relativizovati istoriju, podržavati četnički pokret, negirati crnogorsku naciju i državnost itd. onda je to njegov problem. Za mene će biti Srbin uvijek značiti nešto drugo, bez obzira na sadašnju situaciju.

Manje brojni narodi, još manje brojno učešće u vlasti

Glavni odbor Bošnjačke stranke održao je sjednicu u Rožajama gdje se govorilo i o rekonstrukciji vlade Crne Gore, i rečeno je da je stranka otvorena za razgovore.

“Aktuelna Vlada ni jednim svojim gestom nije pokazala da vidi manje brojne narode u Crnoj Gori kao partnere. Za samo godinu položaj bošnjačkog naroda je drastično promijenjen, u negativnom kontekstu.” saopšteno je iz BS nakon sjednice.

Izjava o srpskoj nacionalnosti?!

Na društvenim mrežama se juče pojavio neobičan dokument na zvaničnoj prezentaciji Opštine Pljevlja. Za sada se ne zna ko ga je tu postavio i koja mu je svrha.

Toliko za danas. Nastavljamo sjutra istim tempom. Pozdrav iz Berlina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BMX
Gost
BMX

Merkelova, Makronova, Zemanova i Orbanova EU nas guraju u “open balkan” odnosno – srpski svet. SAD to cutke odobravaju zarad kompenzacije kojom nas nude Srbiji u zamjenu za Kosovo
Non pejper Janeza Janse je sve to samo potvrdio

Send this to a friend