Politika

Desetine hiljada eura preko donacija Crkvi Srbije za političku podršku

Foto: PR Centar

Nova uprava Elektroprivrede Crne Gore, koja je za nepunu godinu ostvarila pad prihoda od oko 17 miliona eura, potrudila se da obilato plati Crkvi Srbije i njenim raznim podružnicama političku i logističku podršku koju je novim crnogorskim vlastima pružila ova vjerska zajednica tokom izborne kampanje 2020. godine, piše Pobjeda.

Prema dokumentaciji koju su Pobjedi dostavili izvori iz Elektroprivrede, Crkvi Srbije su uplaćene desetine hiljada eura, a to je, kažu sagovornici Pobjede, samo dio, jer postoje još desetine donacija, ali do tih „papira“, za sada, nijesu uspjeli doći.

Pobjeda je prošle sedmice uputila niz pitanja ovoj kompaniji tražeći odgovore koliko su novca izdvojili za donacije tokom prošle godine, kome i u koje svrhe, a dobili su podatke o sponzorstvima, što nijesu tražili i finansijskoj podršci medicinskim ustanovama, što ih, isto tako, nijesu pitali.

Ni slova o donacijama Crkvi Srbije ili „Veteranima 63. padobranske brigade“, Unireks grupi ili Matici srpskoj, Institutu za srpsku kulturu…

Elektroprivreda Crne Gore, kažu oni, „u okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti, odvaja značajna sredstva za sponzorstva i donacije, u cilju doprinosa unapređenju kvaliteta života građana, kako na nacionalnom, tako i lokalnom nivou“, a sve odluke odobrava Odbor direktora.

Crkva Srbije odavno je u Crnoj Gori uključena u velike biznise, pogotovo građevinske, ali nema zvaničnih podataka o milionima koje zarađuju. Direktno su uključeni i u turistički biznis, međutim, efikasno kriju trag i tom novcu.

Ne zna se ni koliko su uložili u tri koalicije koje su predvodile program rušenja Crne Gore i njenog stavljanja „pod šapu“ projekta „srpski svet“, ali računi stižu na naplatu.

U biznisu je sve u novcu, pa tako je i sa Crkvom Srbije.

Elektroprivreda je u julu 2021. godine donijela odluku o dodjeli donacije „za Srpsku pravoslavnu crkvu – Eparhija mileševska“ u iznosu od 10.000 eura za podršku gradnji parohijskog doma pri Crkvi Svete Petke u Pljevljima. Ugovor o donaciji potpisan je sedam dana nakon odluke, a zaveden je tek u januaru ove godine.

Možda zbog „pljevaljske linije“ – jer novi direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin stigao je iz ovog grada – tek još jedna vrijedna donacija završila je „u rukama“ crkve u Pljevljima: Manastiru Svete Trojice u septembru je dodijeljeno 7.000 eura za adaptaciju sistema grijanja i izradu toplotne izolacije. Ugovor je zaključen u novembru.

Nešto manje novca od Elektroprivrede – 3.000 eura – dobio je Odbor za izgradnju Hrama Svetog Vida i velikomučenika kneza Lazara – Bare Kraljske, mjesto između Berana i Andrijevice. Interesantno je da je odlukom iz oktobra prošle godine bilo opredijeljeno 2.000 eura za njih, ali je ona u novembru preinačena i odobreno je 3.000 eura. Ugovor o donaciji potpisan je u decembru.

Vrijedan novčani poklon – 3.600 eura dobila je i Crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja pripada Manastiru Kosijerovo, odnosno Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Donacija im je odobrena za nabavku „sunčanih panel ploča“, a odluka donešena u julu 2021.

Isto u julu, predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović potpisao je odluku o dodjeli donacije u iznosu od 1.000 eura Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvenoj opštini grbaljskoj…

Izvori Pobjede iz Elektroprivrede dostavili su i neke ugovore za parohije Crkve Srbije ili crkvene odbore u iznosima od po 500 eura.

“To je samo mali dio ugovora o donacijama za Crkvu Srbije, teško je do njih doći “, kažu izvori.

NOVAC I ZA BACKOVIĆEVE PADOBRANCE

Elektroprivreda, iako u ozbiljnim finansijskim problemima, „široke ruke“ bila je i za razne prosrpske organizacije, od kojih je većina bliska Crkvi Srbije.

Tako je u julu 2020. Milutin Đukanović potpisao odluku o dodjeli donacije u iznosu od 1.000 eura „za Veterane 63. padobranske brigade“, koja, inače, ne postoji od kada je 2006. godine nestala zajednica država

Srbija i Crna Gora, odnosno kada je Crna Gora na referendumu 21. maja vratila državu.

Ali, ostali su veterani, a među njima Mijajlo Backović, sada sveštenik Crkve Srbije, politički vrlo aktivan, kao i šef Specijalne jedinice crnogorske policije Petar Knežević, koji je bio jedan od rukovodilaca nasilne akcije policije prema građanima na Cetinju 5. septembra prošle godine, takođe, blizak Crkvi Srbije.

Ovo padobransko udruženje čašćeno je 1.000 eura za izradu monografije.

Za obilježavanje „jubileja 50 godina postojanja“ sa 1.000 eura Elektroprivreda častila je i „Unireks grupu“, a odluka je donešena, takođe, u julu 2020.

Pažnju nove uprave Elektroprivrede zavrijedio je i Institut za srpsku kulturu, za koji je izdvojeno 1.000 eura, za podršku izdavačkoj djelatnosti.

Elektroprivreda imala je razumijevanja i za potrebe Matice srpske, pa je ovoj organizaciji odlučila da pokloni 2.000 eura…

Niz donacija u prosječnom iznosu od po 500 eura Elektroprivreda je prošle godine uplatila i mnogim drugim organizacijama i udruženjima od guslarskih do humanitarnih, a svima im je zajednički predznak – borba za srpske interese.

DONACIJE ZA JAVNOST

Za razliku od ovih donacija koje Elektroprivreda krije od javnosti, a za koje je Pobjeda dobila dokumentaciju i kojih je mnogo više, iz kompanije su za javnost pripremili neke druge donacije.

“Tokom 2021. godine, EPCG je realizovala značajne donacije zdravstvenom sektoru: JZU Opšta bolnica Pljevlja , JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – tri vozila, JZU Specijalna bolnica „Vaso Ćuković“ Risan, KCCG Klinika za očne bolesti, JZU Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ Brezovik, JZU Dom zdravlja Budva, JZU Dom zdravlja Cetinje, ukupne vrijednosti preko 100.000 eura “, saopštili su Pobjedi.

Navode i da je Elektroprivreda dio donacija usmjerila u sektor obrazovanja.

“Iznos od 12.000 eura usmjeren je ka osnovnim školama, dok je oko 5.000 eura usmjereno nevladinom sektoru”, odgovorili su na pitanja Pobjede.

Napisali su i da se Elektroprivreda tokom 2021. godine „u domenu sponzorstava fokusirala na sport“.

“Za strateška sponzorstva nacionalnih saveza (Vaterpolo i plivački savez Crne Gore, Košarkaški savez Crne Gore, Rukometni savez Crne Gore, Odbojkaški savez Crne Gore, Studentski sportski savez Crne Gore) izdvojeno je oko 350.000 eura, dok su sredstva opredijeljena i za klubove na lokalnom nivou (FK „Sutjeska“, KK „Sutjeska“, FK „Rudar“, FK „Breznica“, Karate klub „Budućnost“, Bokserski klub „Budućnost“, atletičarka Marija Vuković…) “, saopštili su Pobjedi iz ove kompanije.

Istakli su i da „EPCG tradicionalno podržava manifestacije i festivale kao što su Party Bus održanog u pet gradova, Lake fest u Nikšiću, City groove u Podgorici, Festival glume u Nikšiću“.

“A dajemo manju podršku kulturnim i umjetničkim programima ostalih gradova, u ukupnom iznosu od oko 50.000 eura “, saopšteno je Pobjedi iz Elektroprivrede.

Osim što su Pobjedu ostavili bez pravih odgovora na pitanja koja su im poslali, iz onoga što su odlučili da podijele sa javnošću, jasno je da o podršci Crkve Srbije i organizacijama bliskih ovoj vjerskoj zajednici nijesu spremni da govore.

Partijsko zapošljavanje

Elektroprivreda je i „Meka“ nove vlasti, konkretno Demokratskog fronta i Demokrata, za uhljebljavanje partijskih vojnika i njihovih porodica.

Portal Antena M objavio je prije nešto duže od mjesec, u decembru, kako je Milutin Đukanović (DF) čim je došao na čelo Odbora direktora EPCG zaposlio Tanju Malović-Kilibarda, odnosno s njom sačinio ugovor o djelu jer je zapošljena u Opštini Nikšić, a posao dao vozaču svoje stranke Goranu Kecojeviću. Navode da je zaposlio i ličnog tjelohranitelja Mića Banjevića – koji je dobio poziciju šefa obezbjeđenja predsjednika Odbora direktora.

Posao su dobili i aktivisti DF-a – Slavko Đukić, Nikola Goranović i Nikolina Babović.

Antena M je prenijela i kako su u Elektroprivredi po ugovoru o djelu angažovana četvorica mladića sumnjivih biografija, „a posao im je bio da, (po dvojica svakoga jutra) dva sata mjere tjelesnu temperaturu onima što ulaze u zgradu EPCG“.

Elektroprivreda sada plaća i, kako navodi ovaj portal, a što su i Pobjedi potvrdili izvori iz ove kompanije, zaslužni litijaši koji su odavno u penziji, pa je nova uprava za njih izmislila angažman u raznoraznim komisijama, za što dobijaju honorare.

“Među njima je i supruga jednoga od bezbjednosno izuzetno interesantnih lica, konobari iz nikšićkih kafana i sličan profil „eksperata“, sve u skladu sa obećanom meritokratijom kao principom rada nove vlasti “, piše Antena M.

Đukanović je u Odboru direktora angažovao i šest savjetnika, te savjetnice za medije i protokol.

Ni novi direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin (Demokrate) nije sam stigao u ovu kompaniju, pa je odmah, kako prenosi Antena M, doveo dvije asistentkinje: sekretaricu i pomoćnicu za protokol. Zaposlio je i šest savjetnika, kao i ličnog vozača.

Izvori Pobjede kažu da je u Elektroprivredi podijeljeno desetine ugovora o radu, te da mnogi zaposleni nemaju đe ni da sjednu u kancelarijama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maya
Gost
Maya

Okupator na dijelu !

jovoglovo
Gost
jovoglovo

oteto-prokleto

Danbo
Gost
Danbo

Sve uništiše litijaši.

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

A okle SPC sluzbi novac , bez sto pljacka od 1918 sa CG svetinje e prilozi e zlato e ikone e knjige sve opuvaše .

Građanin CG
Gost
Građanin CG

Poljoprivrednicima iz Tuzu, ne dozvoljavaju da se priključe na elektro mrežu jer nema dovoljno kapaciteta. Ljudi koriste mašine za nabodnjavanje na tečna goriva kao prije 40 godina.
Struja im nestaje čim krene da rominja kiša, ako nemate agregat – loš ste domaćin.
Sve ovo na 15km od Podgorice, blizina Skadarskog jezera.
Sramota!

Daky
Gost
Daky

I treba donirat popovima nemogu oni pjeske Ici treba kupit dobra auta I da se putuje ljetuje ,zimuje

Djuka
Gost
Djuka

Da se oduže za litije i da naprave rezervu za nove koje im brzo slijede… moraju se kupovati sendviči i sipati gorivo litijašima, a ovim veteranima da im se nađe za neku ozbiljniju igračku ako eskaliraju litije 😀

J.j.j
Gost
J.j.j

Ma jeli moguce da ovo nije pisao Dusevic?

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Da neće i EPCG da predaju srpskoj crkvo?

Milan
Gost
Milan

Zaposlio 5 ljudi iz Df,a svi ostali radnici su Dps

Gorštak
Gost
Gorštak

Neprijatelji države Crne Gore.

Faul
Gost
Faul

Od kad je ovaj naziv Crkva Srbije

Vaso🇲🇪
Gost
Vaso🇲🇪

To joj je pravi naziv i jeste crkva srbije

Reka
Gost
Reka

PA kako oni mogu tudje pare djeliti Djukanovica I Rovcanin u Spuz

Pljacka
Gost
Pljacka

Novinari ne treba da se bave sitnim vec krupnim pronevjerama u Elektroprivredi. Trazio je Milutin da se ugasi KAP kako bi na berzi zaradili 100 miliona prodajuci struju koja je do sada prodavana KAPu. Umjesto tih prihoda, on je prosle nedjelje tajno zaduzio firmu za 30 miliona. Miliona su isparili iz Elektroprivrede i tuzilastvo mora da reaguje!

Aparatcik
Gost
Aparatcik

Nije samo zaduzenje tih 30.000.000 od prosle nedjelje nego mnogo vise. Vidjece se sve kad se ubrzo smijeni ovaj menadzment

bane
Gost
bane

kakvi luzeri,crkva može njima da pomogne ,zarađuju preko 30 miliona godišnje- Sve bi vas pohapsio

Fratelo
Gost
Fratelo

Sad se sjetih…. Nema ovoga djukanovica nijde od kad se zakuca u fotelju.
Najbolje da im se daju fotelje neka ih nose doma, a nas da puste da zivimo.

Goran
Gost
Goran

Pa zaposlili su i ovog tipa sto je napo naovinara TVCG?????????
Zaposlili su i moka sa kupljenom diplomom a ima napad na poreskog inspektora???????
Nadamo se da ce se ukljuciti inspekcija, policija i DT…

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Ispitaćrmo svaki cenat koji ste platili okupatorskoj crkvi Srbije i ostalima budi siguran.

Mila
Gost
Mila

I to sve iz dzepova naroda CG. Placamo okupatora. Ovo nidje nema.

gora
Gost
gora

Milutineeee ooooo Milutine pakuj prnje u Spuz ti je mjesto….Ovaj Goran ima piceriju i malo mu je, jada ovih.Ovo nije nepotizam nego egzibicionizam.

Coca
Gost
Coca

Ja mislim da su dali SPC..ali mozda su i ovoj…provjeriti navode

bane
Gost
bane

ljudi je ispravno zovu + srbijanska ,ili crkva Srbije,to joj i jeste naziv- a to što ti misliš da se mitropolija i mitropolit nešto pitaju,vidio si valjda -kao i ostale eparhije ,slušaju srbijanske popove

Send this to a friend