Politika

Devet članica: Vratiti Zapadni Balkan na agendu EU

Borel

Šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borela devet članica Unije pozvalo je da na sastanku ministara spoljnih poslova u aprilu vodi stratešku raspravu o zemljama Zapadnog Balkana i njihovim perspektivama, navodi se u pismu u koje je imao uvid portal EURACTIV.

“Vjerujemo da je krajnje vrijeme za strateški pogled na Zapadni Balkan”, napisali su ministri spoljnih poslova Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Grčke, Irske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

U pismu Borelu od 5. marta ministri tvrde da se “mnogo toga promijenilo” od posljednje rasprave o proširenju u avgustu 2019, posebno da je “došlo do dinamičnog untrašnjeg političkog razvoja u zemljama regiona”.

Učinilo se, kako se navodi, da je proces proširenja EU dobio novi zamah u proljeće 2020, kada su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile zeleno svijetlo ministara EU da počnu pregovore o pristupanju kasnije te godine.

Međutim, proces je naišao na još jedan “kamen spoticanja” kada je Bugarska u jesen blokirala Sjevernu Makedoniju zbog neslaganja oko istorije i jezika.

Bugarski veto naštetio je i Albaniji jer članice EU na pristupanje Skoplja i Tirane gledaju “u paketu”.

Nedostatak konkretnog napretka “ide na ruku” zapadnoevropskim zemljama, posebno Francuskoj, čije je javno mnjenje postalo skeptično prema proširenju EU, posebno u svijetlu predstojećeg predsjedavanja EU Francuske u prvoj polovini 2022.

Iako je EU najveći donator i trgovinski partner Zapadnog Balkana, napori da se region približi EU su zaustavljeni zbog reformi zahtijevanih od strane Unije i nespremnosti država regiona da ih sprovedu.

“Pandemija je naglasila postojeće trendove, uključujući geopolitičke implikacije. Drugi akteri su spremni da uđu u regionalne poslove, često na našu štetu”, napisali su ministri u vezi sa zakasnjelim i veoma kritikovanim postupanjem EU u regionu u različitim fazama zdravstvene krize zbog kovida-19.

“Dok EU mobiliše velike sume za podršku regionu, drugi akteri mnogo efikasnije predstavljaju svoju pomoć i tako potkopavaju našu pouzdanost, kredibilitet i percepciju naše solidarnosti”, navelo je u pismu devetoro potpisnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Kkao deugi podruvaju vasu pouzdanost kad je vi sami podrivate.upravo time sto pokazjete dvostruke arsine i nepouzdanost.danas pricate jedno a sjutta drugo.a mi od necega moramo zivjetisva prica oko toga je da pokorite i ucine poslusnim ovaj prostor za saku eura a ne da vam se iskreno pridruzimo.potpuno isto to rade rusi i kinezi.

sramno@blam.vas
Gost

nema francuza, lazne nacije, od robova africkih crnaca marokanaca i alziraca emigranata

Send this to a friend