Politika

DF i Demokrate će tražiti mjesto kopredsjednika

Skupština Crne Gore

Demokratski front i a možda i Demokratska Crna Gora će tražiti da imaju kopredsjednika parlamentarne radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva, saznaju Dnevne novine.

Poslanički klub DPS-a podnio je kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore inicijativu za formiranje parlamentarne radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora.

“Vjerujem da ćemo u taj posao, svi zajedno, krenuti čim parlament krene sa redovnim jesenjim zasijedanjem”, rekao je tada poslanik Demokratske partije socijalista Milorad Vuletić.

I potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović kaže da što prije treba formirati radnu grupu za optimizaciju izbornog zakonodavstva kako bi se tokom septembra finalizovali konstruktivni i konkretni predlozi za optimizaciju zakonodavnog okvira.

Gvozdenović je, ranije, u intervjuu za Dnevne novine istakao da bi bilo dobro da se, odmah na početku redovnog jesenjeg zasijedanja usvoje predložena rješenja.

U inicijativi Demokratske partije socijalista, koju je uputila Skupštini Crne Gore, stoji da bi partije u tom radnom tijelu bile predstavljene srazmjerno broju poslanika koje imaju u parlamentu. To bi značilo da DPS-ima najviše članova, a sa koalicionim partnerima i većinu. U startu ovakvo rješenje odbile su Demokrate, a DF je saopštio da će o svemu dobro razmisliti. Činjenica je da i DF i Demokrate imaju interesa da učestvuju u radnoj grupi jer su u više navrata, a Demokrate i u Briselu, ukazivali da postojeća izborna regulativa sadrži broje nedostatke i mogućnosti za zloupotrebu.

Ipak, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović komentarišući predlog DPS-a, je kazao da samo učešće u ad hoc parlamentarnom radnom tijelu na paritetnoj osnovi vlasti i opozicije je predlog koji vodi ka iznalaženju najboljih mogućih rješenja koja neće ići naruku ni vlasti, ni opoziciji, već u korist i u cilju demokratizacije kompletnog sistema.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend