Politika

DF: Katnić ispunio uslov za razrješenje sa funkcije

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, trebalo bi da bude razriješen sa te funkcije, zbog kršenja svojih zakonskih obaveza i postupajući suprotno svojim ovlašćenjima, ocijenio je funkcioner DF-a, Nikola Jovanović.

Jovanović kao jedan od razloga za smjenu Katnića navodi nedostavljanje godišnjeg izvještaja o radu, ocjenjujući da je riječ o “izvršenju težeg disciplinskog prekršaja za koji mu najblaže sljeduje razrješenje sa funkcije rukovodioca Specijanog tužilašta”.

“Zakonom o državnom tužilaštvu propisano je da je GST dužan da izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva dostavi najkasnije do 10. februara, kao i to da se isti objavi na intenet stranici Tužilaštva, što on ovog puta nije uradio, čime je prekršio zakon i nedostavljanjem izvještaja onemogućio vršenje nadzora u Državnom Tužilaštvu”, kaže Jovanović.

On navodi da je glavni specijalni tužilac dužan i da, pored tog izvještaja, na zahtjev VDT ili Tužilačkog savjeta, dostavi posebne periodične izvještaje, u roku koji mu se odredi.

“Evidentno je da VDT u postupku zvanom ‘Državni udar’ još uvijek nije preduzeo sve zakonske mehanizme i uzeo u postupanje ovaj predmet, iako to može da uradi, ali da je sa druge strane, izdao obavezno uputsvo da se u postupku davanja odobrenja za krivično gonjenje i određivanje pritvora Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, ne treba određivati pritvor, zbog neispunjenja više zakonskih uslova. VDT se direktno umiješao, jer je očigledno bio svjestan da je Milivoje Katnič podnio predlog suprotno svojim ovlašćenjima, i da ukoliko bi došlo do nezakonitog pritvaranja Mandića i Kneževića, odgovornost bi bila i na Stankoviću, jer je on odgovoran za vršenje poslova Državnog tužilaštva kao jedinstvenog organa”, smatra Jovanović.

On je istakao i da u posljednje vrijeme postoji ogromno nezadovoljstvo javnosti kad je riječ o radu Specijalnog državnog tužilaštva uopšte.

“Dio tog nezadovoljstva zasniva se na postupcima koje je ovaj organ sproveo sklapajući sporazume o priznaju krivice u slučajevima Marović, nakon čega se stekao utisak da je pravni sistem Crne Gore izigran i doveden do apsurda. Odgovornost za ovo je direktno na tužilaštvu jer se ovaj organ nagodio za izvršiocima krivičng djele iz oblasti visoke korupcije, i te su nagodbe išle na uštrb pravde i pravičnosti”, kaže on.

Negativnost u pogledu rada Specijalnog tužilaštva, prema njegovom mišljenju, su i najavljene izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koje predviđaju sancionisanje onih koji kritikuju rad Tužilaštva i Sudstva, “jer je to prepoznato kao zakonska cenzura i mjera da se ovi organi zaštite od svog nerada”.

“Neko iz tužilaštva, a očito i iz sudstva, želi da onemoguči javni kritilku na njihov rad što otvara vrata raznim tumačenjima i sumnjama u pogledu onoga što se planira u nekim budućim procesima. Umjesto povećanja stepena transparentnosti u radu ovih organa, dobili smo onemogućavanje bilo kakve kritike. Imajuči u vidu da su nezakonitosti i nepravilnosti u radu SDT vršeni u kontinuitetu, jasno je da je potrebno da VDT preduzme sve zakonske mjere jer će u suprotnom i sam učestvovati u prikrivanju i afirmiaciji ovakvog postupanja. Vjerujem da nije slučajno to što je svo vrijeme, a posebno od oktobra 2016. godine, Stanković uzdržan u odnosu na postupanje Katnića, ali shodno zakonu, time njegova odgovornost nije ništa manja i shodno ovlašćenjima on treba da reaguje u pravcu suzbijanja nepravlnosti i nezakonitosti”, rekao je Jovanović.

Ocijenio je i da je očigledno da Katnić svoju dužnost obavlja “nesavjesno i neprofesionalno, suprotno zakonskim ovlašćenjima i neispunjenjem zakonom propisanih obaveza, i da, VDT, ima zakonsku obavezu da preduzme korake u cilju sankcionisanja takvog stanja, jer su se u brojnim nepravilnostima koje se dešavaju u Specijalnom Državnom tužilaštvu, stekli uslovi da se Katnić razriješi sa funkcije”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Sada bi kompaniji u Frontu odgovaralo da se ukine Specijalno tuzilastvo.Oni inace pokusavaju da sude po svom,osporavajuci sudske institucije.

stefan
Gost
stefan

Laž je da Izvještaj o radu Specijalnog tužilaštva nije objavljen! Izvještaj je objavljen na sajtu tužilaštva u januaru – http://www.tuzilastvocg.me – Specijalno državno tužilaštvo – Slobodan pristup informacijama. Frka je teroristima iz DF-a i Demokrata, Katnić uspješno završava predmet terorizam u pokušaju, za umiješanost “vrhovne komande” DF-a u pokušaj rušenja državei i izazivanje građanskog rata ima dovoljno dokaza, neće vam… Više »

Đoko
Gost
Đoko

POLITIČKO KRILO TERORISTA. DF “rukama i noga kopa” da smijeni Katnića. Čak i prijeti. DF su se na lukav način pridružile Demokrate. Jedini cilj te prljave igre je da spriječe Katnića da do kraja dovede istragu o planiranom krvoproliću. “Demokrate” traže da se smijeni Katnić jer nije dostavio godišnji izvještaj. Lukavo i licemjerno. Još nijesu ušli u Skupštinu a govore… Više »

Send this to a friend