Politika

DF kaže da je optužnica apsurdna, očekuju da je Sud ne potvrdi

Optužnica kojom su obuhvaćeni lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, apsurdna je i politički montirana, saopštili su iz tog saveza i poručili da očekuju od Višeg suda da je ne potvrdi.

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je danas podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv 14 osoba, među kojima su i Mandić i Knežević, zbog učešća u pripremanju terorističkih napada na dan izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra prošle godine.

Mandić je, na konferenciji za novinare, kazao da su svemu naredni i da će se odazvati na svaki poziv.

DF, kako je poručio, ne očekuje od institucija da će funkcionisati u skladu sa zakonom, poručujući da nijesu ni u kakvoj panici, jer iza njih, kazao je, stoji pravda i istina.

Prema njegovim riječima, crnogorske institucije su zarobljene i kontroliše ih jedan čovjek.

„U vremenu pred nama ćemo se odazvati na svaki poziv, sačekaćemo da vidimo da li će sud potvrditi ovu optužnicu koja počiva na iskazu dvojice ljudi, od kojih je jedan opovrgao iskaz, a za drugog se utvrdilo da je nekredibilan svjedok“, naveo je Mandić.

On je ocijenio da će tužilac morati da odgovara za krivična djela po službenoj dužnosti, jer je, zaključujući sporazum sa Sinđelićem, izbjegao činjenicu da sudu dostavi podatke da je on lice sa Interpolove potjernice, prikazujući pogrešno njegove inicijale.

Mandić je poručio da se institucije mogu osloboditi samo ako narod izađe na ulice i protestima dođu do prvih slobodnih i fer izbora.

„Jedino demokratske vlasti mogu da naprave profesionalne i nezavisne institucije. Danas nemamo takve institucije, najbolji dokaz za to su Milivoje Katnić i Saša Čađenović“, dodao je on.

Mandić je rekao da će advokati Mihaila Čađenovića uložiti žalbu i da očekuju da on uskoro bude na slobodi.

„Očekujemo da ćemo u ovoj sramotnoj i lažnoj optužnici moći da zaustavimo jednu štetnu stvar koju je napravio Katnić, tako što ćemo imati Čađenovića na slobodi“, rekao je on.

Mandić je kazao da je Knežević van Crne Gore zbog privatnih obaveza, ali da se, kada su mu rekli za optužnicu, smijao.

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović kazao je da čekaju stav Višeg suda.

“Očekujemo da neće potvrditi optužnicu, jer su svi elementi da se ne potvrdi, ako pravde ima“, dodao je on.

DF će, rekao je, nastaviti svoju pravnu i političku borbu demokratskim i pravnim sredstvima, navodeći da je to, u postojećim uslovima, težak posao.

Bulatović je rekao da je DF, „od prvog momenta kad je organizovana kriminalna organizacija željela na brzinu da uhapsi Mandića i Kneževića“, formirao advokatski tim na visokom nivou.

Prema riječima Bulatovića, do danas Mandić i Knežević nijesu mogli da dobiju podatke kojima navodno raspolaže Katnić, a da od danas nijedan navodni dokaz Katnić neće moći da fabrikuje, jer ih je morao dostaviti Višem sudu.

Iz DF-a su poručili da danas nije završen sudski proces, da tek počinje rasplet „u kom će se vidjeti šta su i kako radili protiv DF-a“.

Iz DF-a su kolegama iz opozicije poručili da neće odustati od protesta čiji je cilj ponavljanje izbora.

Bulatović je rekao da će predložiti uskoro da nastave zajedničku borbu, mirnu i demokratsku, ocjenjujući da su protesti jedino sredstvo za ponavljanje izbora.

Funkcioner DF-a, Nebojša Medojević, rekao je da je optužnica apsurdna, neodrživa i politički montirana.

„Koliko je optužnica apsurdna govori činjenica da ja njom nijesam obuhvaćen. Ja sam zajedno sa drugim članovima prisustvovao svakom sastanku i aktivnosti kojoj su prisustvovali Mandić i Knežević. Zašto Katnić nije podigao montiranu optužnicu i protiv mene“, rekao je on.

Medojević je ocijenio da je optužnica montirana, a da je ovo treći državni udar koji vlast organizuje u 27 godina sa ciljem da sačuvaju vlast.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21 MAJ
Gost
21 MAJ

Jesu li frontovci zaboravili sto su porucivali javno sa skupova uoci izbora ???? Da nije drugih dokaza dovoljno je i ono sto je cio ssvijet cuo i vidio …sad amnezija..nevinasca….

$&$
Gost
$&$

Bas da vidimo i cujemo sa cime to raspolaze Tuzilastvo, snagu dokaza, cinjenica i iskaza svjedoka. A sa kakvom odbranom i argumentima raspolazu okrivljeni , bez prijetnji, galame, vike, vrijedjanja i skretanja paznje javnosti na stvari koje nemaju veze sa tim ? Istina ce se pokazati bez obzira na sve pokusaje da se sakrije i onemoguci u bilo kom slucaju.

Send this to a friend