Politika

DF organizuje sabor u Murinu: Pozvali sve iz opozicije, osim SDP

DF

Demokratski front pozvao je lidere opozicionih partija, osim Socijaldemokratske, da prisustvuju narodnom saboru koji će taj politički savez organizovati u srijedu u Murinu, kao alternativu sjednici parlamenta na Cetinju na kojoj će biti donijeta odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Funkcioner Demokratskog Fronta, Milan Knežević kazao je da je javni poziv upućen liderima Demosa, Socijalističke narodne partije, Demokrata i Građanskog pokreta URA – Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću, Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, kao i poslanicima tih partija.

„Ako se tog dana ne pojave na skupštini u Murinu, taj njihov čin će značiti da su se svrstali na snagu krnje parlamentarne većine, i da su podržali odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO“, kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

Takođe, kako je naveo, u DF-u više neće praviti razliku između tih i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata, Bošnjačke strane, albanskih partija i Hrvatske građanske iniijative.

„Koji su spremni da protivno većinskoj volji građana Crne Gore glasaju za učlanjenje U NATO“, dodao je Knežević.

On je kazao da će alternativnoj skupštini, koju, kako je naveo, organizuju u Murinu kao simbolu stradanja Crne Gore od NATO agresije, prisustvovati svi poslanici DF-a.

„Na njoj ćemo donijeti obavezujuće odluke koje se tiču NATO integracija, odnosno raspisivanja referenduma i ignorisanja odluke koja će biti donesena u petak na Cetinju“, kazao je Knežević.

On je ponovio da će odluka koju parlament usvoji u petak na Cetinju za njih biti potpuno nelegitimna i neobavezujuća.

Knežević je najavio i da će DF 28. aprila na Cetinju organizovati veliki narodni skup, na kojem će, kako je naveo, građanima Crne Gore saopštiti odluku vezano za referendum „i za nelegitimnu odluku krnje parlamentarne većine“.

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević kazao je da svi koji žele da budu ozbiljni političari u ovakvim situacijama traže nacionalni konsenzus i mehanizme kako da se važna pitanja koja dijele javnost riješe, a da to rješenje svi prihvate.

Prema njegovim riječima, jedini način koji demokratija poznaje u ovakvoj situaciji je referendum.

„Pozivamo građane da u aktivnostiuma DF-a prepoznaju sve ono što fali DPS-u, a to je državnički odnos prema istorijskim pitanjima“, kazao je Medojević.

On je istakao da pitanje članstva Crne Gore u NATO nije samo politička, nego istorijska tema.

„DF pokazuje da je demokratska politička grupacija. Ja, kao predsjednik partije koja se zalaže da Cna Gora bude članica NATO-a, lako sam se dogovorio sa kolegama iz DF-a da se sva pitanja moraju rješavati demokratski“, naveo je Medojević.

Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, kazao je da je pitanje referenduma – pitanje opstanka zakona koji se usvaja u petak na Certinju.

„Jer ako se referendum ne održi, ako ne bude iskazana volja građana Crne Gore, taj zakon će biti samo nešto što se nalazi na klizavom terenu, i prvom prilikom kad se promijeni odnos snaga u parlamentu ta istorijska nepravda će biti ispravljena“, poručio je Mandić.

 

Send this to a friend