Politika

DF predlaže da se uvede praznik Petra II Petrovića Njegoša

Poslanici Demokratskog fronta predložili su Skupštini Crne Gore da se uvede praznik Petra II Petrovića Njegoša, koji bi se slavio 13. novembra kao crnogorski praznik kulture.

Oni predlažu da se ovaj praznik obilježava održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegoševom liku i djelu.

“Ovim zakonom se, uvodi novi praznik sa ciljem da se afirmiše kuitura i stvaralaštvo jednog od najvaznijih istorijskih ličnosti Crne Gore Petra II Petrovića Njegšsa, vladara, vladike, pjesnika i filozofa. Njegova djela svrstavaju se u red najznačajnih djela jugoslovenske i svjetske književnosti. Njegovo bogato književno stvaralaštvo na najbolji načon promovisalo je i promoviše Cmu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost. Njegovo književno djelo promoviše najveće ljudske vrijednosti na kojima se izgradeni savremeni svijet i društvo a to su: sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti . Upravo je na ovim vrijednostima, kao državnik-reformator utemeljivač modernog koncepta države i vizionar uspio da utemelji ideju modenog društva”, navodi se u obrazloženju Demokratskog fronta.

Oni ističu da je, zbog veličine njegovog lika i djela Petar II Petrovic Njegoš, postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore. i dodaju da, sasvim sigumo zaslužuje da se dan njegovo rođenja proglasi cmogorskim praznikom kulture.

Ove izmjene zakona o državnim i drugim praznicima potpisuje 18 poslanika Fronta.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je ranije predlagala da se dan rođenja Njegoša proglasi državnim praznikom, ali ta ideja nije realizovana, jer je Bošnjačka stranka bila protiv.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brko
Gost
Brko

Vecinska Crna Gora je da bude praznik

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Da se uvede Praznik žutih Pipuna…

Sovljak
Gost
Sovljak

PODRZAVAM !

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Njegos neka u citankama gdje mu je mjesto..dosta su ga cetnici nosili po Ratova…Njegos je bio gdje mu nije mjesto…

Janko
Gost
Janko

Pustite df, dps, ove-one, naše ,vaše , Jesmo li narode crnogorski za bude praznik ili ne.

Ne podjelama
Gost
Ne podjelama

Pustite df, dps, ove-one, naše ,vaše , Jesmo li narode crnogorski za bude praznik ili ne.

Garac
Gost
Garac

Kugo ljucka malo ti je po svijeta sto SI svojom zloscom zatrovala no SI otrov svoje adske duse I na ovi kamen izbljuvala,tako je Njegos mislio o svim osvajacima jednako pa I o veseloj srbadiji kako im se ruga,a danas bi da su najedno ovce I kurjaci

Musa
Gost
Musa

Njegos je je veliki i najveci bez df-a i dps-a. Simptomatican je tajming ovih nesrecnika iz df-a za predlog ove izmjene zakona. Prvi put nisu htjeli da podrze predlig zbog svojih jeftinih dnevnopolitickih trvenja sa dps-om. Tj. htjeli su da pokazu da neizglasavanjem praznika u ime Njegosa tada kako eto CG nije ‘pronjegosevska’ itd. Nije vam Njegos moneta za dnevnopoliticka… Više »

Dejan 24 cm 💔
Gost
Dejan 24 cm 💔

Sve vas voli grupa rolly. ………..

Dalmatinka
Gost
Dalmatinka

To Dejane …ti si TOP..ha ha ha

Velimir
Gost
Velimir

SVAKAKO CETE U SPUZ BRZO PA VAM JE SVEJEDNO,
STO SE NJEGOSA TICE TREBA DA VAS JE SRAMOTA I STID KAD GA POMENETE ZATO STO ON NIJE RUSIO I IZDAO CRNU GORU NEGO JE BRANIO I VOLIO,
ZA RAZLIKU OD VAS NESRETNIH IZDAJNIKA!

MolicuLijepo
Gost
MolicuLijepo

Jadan Njegos sta mu rade! Predci onih protiv kojih se borio u Cg blokirali da mu se slavi rodjendan kao drzavni praznik. Sad oni koji mu dinastiju ne priznaju traze da se uvede njegov dan! Jadan Njegos!

Biohazard
Gost
Biohazard

Ziva istina ! Bolestina ! Nego ne znam kako ljude nije sramota da uzimaju njegovo ime u usta , kamoli da podrzavaju ove koji to pokusavaju ( a njih je sve manje ) !?

Goran
Gost
Goran

Ne kaže se “predci” nego preci iako si ti vjerovatno mislio na potomke ane na pretke.

Sonja
Gost
Sonja

Sto ovi tipovi imaju ideje po njima nebi ni postojala lijepa naša Crna Gira

Krusi
Gost
Krusi

Aj ti kod kockica crveno-bijelih. Tamo ti je mjesto.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Hahah predlazu oni koji su za ukidanje Crne Gore koje je Njegos bio Vladika i Mitropolit. Ciji su pradjedovi na sramnoj Podgorickoj Skupstini zbacili i protijerali iste te Petrovice iz svoje zemlje. Sram vas bilo sve iz DF licemijeri.

OBILIĆ-ct
Gost
OBILIĆ-ct

Koliko gluposti u jednom o komentaru…procitaj dečko što si napisao.Ti mora da si potomak ustaše SEKULE DRLEVIĆA.

JASNO SVE
Gost
JASNO SVE

E da se Njegosu dici iz groba i cuti koliko pomuti ove politicare

Neno
Gost
Neno

Ako ima crnogoraca bice praznik.

hahahaha
Gost
hahahaha

Neno, Crnogoraca ima i biće ih dok je Crne Gore, a Njegoš reče, “a to ti je za sva vremena”! To jedno, a drugo, Njegoš je “praznik” crnogorskih srca i crnogorskog bića otkako postoji u crnogorskom etnosu, znači, nema potrebe za “repovima”, on je prirodni dio nas, Crnogoraca, sa njegovom mišlju smo danas PONOVO u SVOJOJ Državi!

Rozaje
Gost
Rozaje

Kako cetnici oce da nam nametnu da slavimo njihovog ideologa. Nikad!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Slavićeš

Biohazard
Gost
Biohazard

Slavice ko sta slavi ! Crna Gora je slobodna drzava i ne glumite vise nekakve monarhije i šerijate kad to nismo !

plesemsvukovima
Gost
plesemsvukovima

Tacno tako, okanite se suplje price i latite se posla!

Krusi
Gost
Krusi

Rožaje, ako ti se ne sviđa ovdje pravac Anadolija! I Aja Sofija će biti crkva ponovo, koju ste oteli i nasilno pretvorili u džamiju. Kao i mnoge džamije što će biti crkve, koje ste oskrnavili kasnije. Udri za Krst i obraz junački!

Biohazard
Gost
Biohazard

Alooo ljudiiii , ovo predlaze DF , koji podrzava ukidanje dinastije Petrovic – podgorickom skupstinom ! Veca je uvreda kad ga oni uzimaju u usta no iko drugi !

Mugabe
Gost
Mugabe

Petrovici (Nikola) se sam ukinuo rasformiravsi vojsku i drzavu. Sta tu ima da se podrzava/ne podrzava, kad je sam sebi zabio autogol.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dok je vaš Kralj Aleksandar ostao da brani Srbiju??? Naivni Nikola je poslao vojsku na Mojkovac da ratuje dok su Srbi bježali, umjesto da je branio Cetinje. Fino mu je unuk vratio.

Mugabe
Gost
Mugabe

Ne izmisljaj. Nidje taj nije slao vojsku, nego naprotiv! Bio je izričit da se ne ide na Mojkovac, ali ga Serdar Vukotic nije fermao pisljivog boba. Jesi čuo ti kad za regrupisanje, povlačenje? Ne znam da je Acika rasformirao vojsku i abdicirao kao Nidzo. To što si ti za izdajicu i pobjegulju, je tvoja stvar. Tako ti je i djed… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Mugabe. ALeksandar nije rasformirao vojsku no je sa svom vojskom pobjega u Grčku dok je moj đed bio na Mojkovcu. I bio je Crnogorac i te tvoje Srbe nikad nije poiminja. A što ste čekali oktobar 1918-e da se ponovo grupišete. Čekali ste da se rat završi pa da okupirate Crnu Goru.

Mugabe
Gost
Mugabe

Mozda bi trebao da naučiš sta znaci termin “abdicirati”, a ne da tumacis istoriju kako ti odgovara. Meni je pradjed bio Solunac i? Zamisli bio je Rus i držao je sliku Kralja Nikole u kući. Nije ti kažeš djed pominjao Srbe, a jel ti pominjao ko ga je poslao na Mojkovac? Nikola ili Vukotic?

Hogar
Gost
Hogar

Tako je, barem 3 neradna dana za najvećeg crnogorskog sina.

Many
Gost
Many

Puna podrška takva ličnost ponos naša treba da se dostojanstveno poštuje i ne treba da se dozvoli da ga proziva niko. Poštovani OTAC nacije…..

Biohazard
Gost
Biohazard

Znaci ok ti je sto ovo trazi DF koji podrzava ukidanje dinastije Petrovic ??? Pa ko gore moze da ga proziva od toga ?

Hogar
Gost
Hogar

Ovo je tražio i DPS ako ti je lakše. Tada nije proško zbog naše nesloge ali sada hoće.

Biohazard
Gost
Biohazard

Ne smeta mi da se uvede kao praznik , ali mi smeta sto Njegosem df-ovci traljaju nos svima drugima , a oni danas kao i njihovi preci , su izdali tu dinastiju i saradjivali sa okupatorom !!!

Biohazard
Gost
Biohazard

Koooojiii PARADOKS ! Jel to naj DF koji podrzava 1918-tu , i slavi ” podgoricku skupstinu ” , kada je upravo dinastija PETROVIC mucki protjerana iz Crne Gore uz pomoc domacih izdajnika , koji su preci ovih iz DF-a ! Treba zakonski zabranit ovim fasistima iz DF-a da bilo kojeg Petrovica uzimaju u usta !!!

Bokelj
Gost
Bokelj

Dobro da vidimo oce li dukljanska vlast onda prihvatiti ovo .

Biohazard
Gost
Biohazard

Bokeljima se danas u Boku jedino nazivaju mrzitelji Crne Gore !!!

Krusi
Gost
Krusi

Ti si biohazard, jedan od većih mrzitelja Crne Gore, a misliš da je mnogo voliš i da si patriota. Ti si lažni Crnogorac.

Biohazard
Gost
Biohazard

E ti si , to si ti , to si ti , ti si … hahajahhah koja glupa prica , e ti si ti si aoooohhh koja si ti promaja krusino

MarkoKO
Gost
MarkoKO

Nazovi to kako hoćeš, Bokelji su za vas ljudine.

Biohazard
Gost
Biohazard

Koga nas ? Sta ako sam rodjen u Boku a on nije ?

Kartagina
Gost
Kartagina

Ko ga je protjerao, kad je sam pobjegao i ostavio zemlju na milost i nemilost!? ahhaha

Send this to a friend