Politika

DF trajno napušta Odbor za reformu izbornih zakona

Predsjedništvo Demokratskog fronta donijelo je odluku da taj savez trajno napusti Odbor zadužen za sveobuhvatnu izbornu reformu i da Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnesu Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu.

Kako su saopštili iz DF-a, donoseći tu odluku vodili su se činjenicom da Demokratska partija socijalista do sada nije željela dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor.

“Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice, a koji su definisali jednostrana rješenja”, navode u Frontu.

<<<Kneževiću četiri mjeseca kućnog pritvora, Đukanović, Radulović i Jočić kažnjeni uslovno<<<

Ukazuju da je poseban razlog da se trajno napusti Odbor i presuda Osnovnog suda, kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice održane 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina odlučila da se odredi pritvor Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

“Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivično djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS”, poručuju iz te grupacije.

Kako dodaju, kroz jučerašnje odluka Odbora, gdje sve ključne podgrupe koordiniraju članovi DPS-a ili njihovi partneri (npr. Zakon o biračkom spisku, Zakon o Izboru poslanika i odbornika itd), poslata je poruka DF-u da za njega nema mjesta, osim tamo gdje je sve već DPS odlučio, pa je to dodatni razlog da se napusti trajno odbor.

“Predsjedništvo DF podsjeća da smo izrazili spremnost za ozbiljan rad i dijalog za suštinske i sveobuhvatne izborne reforme, ali i za promjenu ambijenta u kojem su se do sada odvijali izbori, a DF je imao i spremnost da u okviru Odbora radi na promjenama Ustava, ne samo u domenu izborne materije, već i u drugim oblastima. Nakon što smo, krajem novembra prošle godine, izrazili spremnost za rad i preliminarno saopštili predloge za hitne promjene. a što nije odgovaralo DPS-u, uslijedile su političke odluke Višeg i Apelacionog suda, a očigledno po naredbi vrha vlasti, o neustavnom i nezakonitom stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića i Milana Kneževića. Realizujući po toj odluci hapšenje i zatvaranje Nebojše Medojevića i blokiranje u prostorijama Skupštine Crne Gore Milana Kneževića, vlast je isprovocirala zamrzavanje rada članova DF-a u ovom odboru i stvorila pretpostavku da kupi vrijeme i kasnije pribjegne raznim manipulacijama”, tvrde u DF-u.

Konstatovali su da s obzirom na polugodišnji jednostrani rad DPS i njegovih partnera i predstavnika NVO i akademske zajednice, kao i očiglednu namjeru DPS-a da manipuliše i ne vodi suštinski dijalog koji bi vodio rješenjima, Odbor nema kredibilitet da usvoji rješenja koja bi prevazišli krizu.

“Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet. Ocjenjujući da Plenum donosi konačne odluke, DF će svoja rješenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti. Najavili smo novi moderni način glasanja koji će spriječiti duplo glasanje, što je do sada predstavljalo značajan rezervoar za izbornu krađu, rješenja vezana za eliminisanje više od 120.000 viška birača u biračkom spisku, kao i druga konstruktivna i važna rješenja. Predstavljajući Ustavne dopune i izmjene DF se založio za najširi dijalog za prevazilaženje krize. Napuštajući Odbor mi ostajemo privrženi širokom dijalogu i traženju rješenja”, zaključuju u Frontu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

Morali su napustiti odbor jer moraju na sluzbeni put u Spuz.

Mark
Gost
Mark

Odluka DF da udje u odbor i u parlament je bila providna.Zeljeli su se dodvoriti vlasti da ih ne osude za terorizam.Kako im to nije uspjelo i sada kada su osudjeni za napad u skupstini,vidjeli su da um ulagivanje nije pomoglo i napustaju odbor.Napustice oni i skuostinu opet vidjecete.To su manipulatori i dvolicnjaci

Zvrk
Gost
Zvrk

Tacno

21 MAJ
Gost
21 MAJ

To su instrukcije iz Srbije

Neven TV
Gost
Neven TV

Ne, ne samo to ne. Toliko nebitna vijest, da je saopštava Branka Bošnjak.

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Koga briga

Send this to a friend