Politika

DF traži da se opozicija odredi prema Sporazumu o budućnosti

Demokratski front zatražio je od opozicije da se odredi prema Sporazumu o budućnosti, jer bi to, kako je Pobjedi rečeno iz tog opozicionog saveza, značajno pomoglo zauzimanju stava o “raznim idejama”, kakva je i ona predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića o formiranju jedinstvene opozicione liste.

Iz SDP-a poručeno je da bi stvaranje uslova za fer izbore trebalo da bude osnovna tema za opoziciju, a ne način izlaska na izbore, dok Demokrate nijesu saopštile stav.

<<<Joković: Najjači u opoziciji da inicira jedinstvenu listu<<<

Poslanik DF-a Milun Zogović je, komentarišući prijedlog Jokovića da bi opozicija trebalo na izbore da izađe sa jedinstvenom listom koju bi trebalo da inicira najjači opozicioni subjekt, rekao da je “Demokratski front uvijek iskreno ukazivao na potrebu objedinjavanja svih iskrenih opozicionih potencijala”.

“Sjetimo se samo broja poziva i inicijativa DF-a o potrebi postizanja minimalnog saglasja oko zajedničkog opozicionog djelovanja, koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora 2016. godine. Kao odgovor na to dobili smo formiranje bloka takozvane “građanske opozicije”, odnosno stvaranje fronta protiv Demokratskog fronta. Lako je bilo predvidjeti dužinu trajanja i efekte saveza postavljenog na tako pogrešnim motivima”, istakao je Zogović.

Prema njegovim riječima, sada je centralno pitanje da li je i dalje na snazi Sporazum o budućnosti koji je potpisalo 39 opozicionih poslanika.

“I da li i dalje dosljedno stojimo iza sopstvenih potpisa kojima smo se obavezali da je uslov za učešće u budućim izbornim procesima obezbjeđivanje uslova za fer i poštene izbore. Jasno određivanje prema Sporazumu o budućnosti značajno bi pomoglo i dalje određivanje prema raznim idejama i inicijativama, koje bi eventualno pokretao najjači, i po istraživanjima javnog mnjenja i po realnoj snazi u parlamentu, opozicioni subjekt Demokratski front”, poručio je Zogović.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković kazao je za Pobjedu da je stvaranje uslova za izbore osnovna tema kojom bi opozicija trebalo da se bavi, kao i da SDP preferira samostalan nastup na izborima.

“Svi relevantni politički subjekti u opoziciji jasno su saopštili da ukoliko se ne postigne dogovor o stvaranju uslova za elmentarno fer i demokratske izbore, na njima neće učestvovati. Stvaranje uslova za izbore osnovna je tema kojom bi opozicija trebalo da se bavi, a ne načinom izlaska na izbore za koje se izjasnila da neće učestvovati bez reforme izbornog zakonodavstva i garancija za njegovo sprovođenje”, istakao je Zeković.

Prema njegovim riječima, SDP je sa Kongresa uputila poziv za sveobuhvatni politički dijalog vlasti i opozicije o reformi izbornog zakonodavstva i garancijama za njihovo sprovođenje kao jedini put za prevazilaženje postojeće krize.

“Saglasan sam da je taj dijalog bilo prirodno da pokrenu brojniji opozicioni subjekti i vidjeli ste da su zbog suprotnog, autističnog ponašanja dobili javnu kritiku od EU. Drugi, većinski dio opozicije mora se baviti ključnim problemom i ne smije dozvoliti da postane žrtva politike koja za cilj ima preraspodjelu unutar opozicije, a ne promjene u Crnoj Gori. Vjerujem i da su odgovorni u DPS-u svjesni situacije, poruka iz međunarodne zajednice, da su jednopartijski izbori štetni za Crnu Goru, i da ne bi donijeli korist nikome, pa ni njima”, kazao je Zeković.

Demokratska Crna Gora nije odgovorila na pitanje Pobjede kakav je njihov stav o prijedlogu Jokovića i ko bi, po njihovom mišljenju, trebalo da pokrene takvu inicijativu.

Dritan Abazović iz GP URA ranije je za Dan rekao da je apsolutno nerealno da opozicija nastupi jedinstveno na izborima. Joković je za Pobjedu kazao da bi inicijativu o formiranju zajedničke opozicione liste za naredne parlamentarne izbore trebalo da pokrene najveći subjekt u opoziciji DF ili Demokrate, a, kako je rekao, može i bilo ko drugi. On je istakao da je mišljenje većine u opoziciji da je jedinstveni nastup na izborima najbolje rješenje, a to se može postići, kako je rekao, “ako se osluškuje šta narod želi, a narod želi promjene”.

SDP neće saradnju sa onima sa kojima se ideološki razlikuje

Socijaldemokratska partija poručila je da neće sarađivati sa partijama sa kojima se ideološki i programski razlikuje.

“SDP, kada se stvore uslovi za učešće na izborima, preferira samostalni nastup na jasnoj trodecenijskoj politici, koja nam ne dozvoljava takvu vrstu saradnje sa onim subjektima sa kojima imamo značajne ideološke i programske razlike”, poručio je Bojan Zeković, potpredsjednik te partije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

poslije poraza na izborima ostavku gospodo lideri, a ne pravdanja i kuknjava kako ste pokradeni. Ništa se neće srušiti niti čuda desiti samo će na vaše mjesto doći sposobniji.

Vukota
Gost
Vukota

Da li postoji mogućnost da se uvede Bezstranački(bezpartijski) sistem.
Onda jedna „Narodna organizacija“ predlaze kandidate za funkcije, a narod bira. To na svim nivoima.

Jakov
Gost
Jakov

Vlast je svih ovih godina jaka jer imaju podrsku gradjana, koja im je ukazala povjerenje koje su oni opravdali, za razliku od nesposobne opozicije koja nije u stanju ni opstinu da vodi.

Dzeki
Gost
Dzeki

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.

Zoki
Gost
Zoki

I tako je sporazum za buducnost postao proslost.

Kapetan
Gost
Kapetan

Narod zeli promjene, da se rijesi nesposobne opozicije.

Dunja
Gost
Dunja

Samo treba da bolje sagledamo situaciju u Budvi i Kotoru i da shvatimo da opozicija nikad nece moci da se nadje za istim stolom.

Jasminka
Gost
Jasminka

Opozicija nikad razjedinjenija nije bila.

Srbi su Turci
Gost
Srbi su Turci

Složite se junaci i put Kosova odma je pored srbije.

Vukota
Gost
Vukota

Pročitaj pjesmi NJ. K. V. Kralja Nikole:
„Onamo namo“. Tada će ti biti sve jasnije.

ines23
Gost
ines23

Bas ce ti za isti sto da ti sjednu SDP i Demokrate, oni koji se od Kotora ne mogu smisliti!

Vitinka
Gost
Vitinka

E ovo mi je najjace da ovi jedni pozivaju na “jedinstvo” a onda ostatak opozicije prica da vise preferira samostalan nastup na izborima.

oliver14
Gost
oliver14

Jedinstven je sporazam tako da su se odmah jedni izmedju drugih posvadjali!

Kosta
Gost
Kosta

Opozicija ne moze da nastupi jedinstveno na izborima jer oni izmedju sebe ne pricaju nista!

goran1978
Gost
goran1978

Oni i dalje pricaju o propalom sporazumu za buducnost, napredovat ce kad na vrbi rodi grozdje!

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Jes ,ka sto ste vi ispostovali sporazum o nenanpadanju 2016te

Leart
Gost
Leart

Front mi izgleda kao onaj tip druga sto kad ne moze da igra fudbal uzme loptu i odnese je kuci,bas su ozbiljni kao politicari ,pravi su za rijaliti kad izadju šešelj i čanak

Komita
Gost
Komita

Ma nema nego je sad stvarno gotov ,ode Milo u istoriju,zamislite ,pobijedice neizlaskom na izbore ,pa genijalno,pa tako se bitke dobijaju,neko te izazove na bojno polje i ti ga ostavis da ratuje sam ,predas mu borbu i on izgubi rat,sjajna logika

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Za koliko rubalja mogu da iznajmim ove cirkusante ? Ima li popust na veliko ako iznajmim i snp? Nisam vucic ali bih i ja da imam svoje sluge

Stefo12
Gost
Stefo12

Ma kako ne,vi pravite u budvi koaliciju s dpsom a odje bi bojkot ?

Minja
Gost
Minja

S obzirom na ponašanje Df- a do sad ne znam kako imaju obraza uopste da se izjašnjavaju a ne da oni zahtijevaju nešto…

Srna
Gost
Srna

Ja ne znam ko je lud da podrzi Df posle svega sto je pokusao protiv ove drzave..

Dakica
Gost
Dakica

Oni svi da se udruze zajedno nece imati podrške uopste

CiciMici
Gost
CiciMici

Svejsni je opozicija da nema niciju podrsku pa sad uzeli da zanovijetaju, nece ovo nece ono

Azra01
Gost
Azra01

Sve i da izadju na izbore ne znam ko ce da ih glasa.

Veronika
Gost
Veronika

SDP izgleda poptuno mijenja Rankov koncept koji je vršio saradnju sa DF. Pozitivan proces!

Joo
Gost
Joo

zar ovi teroristi jos tuda mekecu……

evo se krstim
Gost
evo se krstim

u df je involvirano 10-15 minornih patuljastih partijica

Betoven
Gost
Betoven

Kao da je SDP došao pameti. Još da se oslobode tereta svojih istorijskih zasluga…

Đuro
Gost
Đuro

Док је ДФ стратегије ђе је Медо звијезда сликавајући се по иностранству с портирима и паркинг чуварима да би овамо то представљо као високу дипломатију па док им националну политику креирају попови величајући Дражу, попа Мацу и Младића – ДПС ће владат 100 година.
Да је вјечна!!!

Send this to a friend