Politika

DF traži skraćenje himne, srpski jezik, zastupljenost Srba i trobojku iz 1905.

Prijedlog dopuna Ustava Crne Gore, u dijelu identitetskih pitanja, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta trebalo da preda Ustavnom odboru u narednih 15 dana gotovo je identičan prijedlogu Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije iz 2011. godine, kojim je zatražena promjena odredaba koje definišu službeni jezik, zastavu i himnu, piše Pobjeda.

Ustavne izmjene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

U prijedlogu iz 2011. godine, koji će suštinski biti i inovirani prijedlog DF-a, traži se da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede i tzv. narodna zastava-trobojka iz 1905. godine, kao i da se himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević.

“Predlaže se da se Ustav dopuni novim članom 13 a, kojim bi bilo propisano da ukoliko neki od jezika u službenoj upotrebi bude jezik kojim govori najveći broj građana na popisu, da taj jezik postaje drugi službeni jezik”, navodi se u prijedlogu DF-a.

Ustavna procedura za identitetske promjene koje DF traži je izuzetno komplikovana imajući u vidu da podrazumijeva dvotrećinsku većinu u parlamentu kao i potvrdu na referendumu.

Ustavom Crne Gore je propisano da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski jezik, a da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik, navodi se u članu 13. Ustava Crne Gore za koji je 2008. godine glasao i sadašnji konstituent Demokratskog fronta Pokret za promjene. Medojević je uz Ranka Krivokapića iz SDP-a i tadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića jedan od idejnih tvoraca tog Ustava.

U članu 4. navodi se da je zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. I da je himna Crne Gore “Oj svijetla majska zoro”. Demokratskom frontu ne ide u prilog činjenica da je, po tumačenju većine pravnih eksperata, za promjenu člana 4. i člana 13. osim dvotrećinske većine u parlamentu potrebna i tropetinska potvrda svih upisanih birača, faktički potrebno je da glasa 360 hiljada birača.

U DF-u navode da je u pitanju dopuna, a ne promjena Ustava, za čije usvajanje nije potrebna potvrda na referendumu kao i da se izmjene himne i definisanje narodne zastave mogu riješiti i izmjenama Zakona o državnim simbolima.

DF će, prema tvrdnjama izvora iz tog saveza, tražiti i korekciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno regulisanje imovine vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Naše tumačenje je da se tim zakonom pokušava oduzeti imovina SPC u Crnoj Gori i to u upravnim postupcima koji će trajati ne duže od 15 minuta rekao je izvor. Najavljena inicijativa DF-a će biti usmjerena i na oblast pravosuđa, ali i na garantovanje proporcionalne zastupljenosti Srba u državnim institucijama. Posebno u dijelu vraćanja nadležnosti Skupštini koja bi birala predsjednika Vrhovnog suda, sve sudije, ali i specijalnog državnog tužioca kojeg bi predložio VDT”, rekao je izvor.

 

339

avatar
1000
213
126
0
 
274
CrnogorciSuSrbiLetoCrnogorciSuSrbiLUIDJItschugo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leto
Gost
Leto

Treba im izist u susret za sve što taže. Zaslužili se e e’o velji broj godina zabavljaju ovi narod. Samo su se okliznuli šesnaeste!!!
Siromasi oni.

LUIDJI
Gost
LUIDJI

Posto traze vracanje trobojke koja se prvi put u istoriji Crne Gore uvodi u 20 vijeku (naravno zbog politickih pretenzija knjaza Nikole i koja nikada iskreno kod vecine naroda nije prihvacena kao crnogorska, sto najbolje ilustruje ovaj podatak: Šako Popović naređuje …da se grad iskiti crnogorskim i trobojnim zastavama). E sada pitanje za gospodu iz DF koji zele “istinsku Crnu… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Trobojka je bila u Crnoj Gori od Njegoša, ko je stavio trobojku na Obilića medalju

tschugo
Gost
tschugo

ne razumijem ovaj CDM portal,komentare brisu na “demokratski” nacin ,da li je to stvarno demokratski ili “demokratski”?

tschugo
Gost
tschugo

kao i uvijek na ovom portalu ,prvo mrznja i podjele ,ali zbog cega je to tako.,samo ne znam na kojem sam ovo jeziku napisao pa se bojim da me u crnoj gori nijesu razumjeli .mozda sam trebao prevodioca.isto kao sto argentinci,meksikanci,amerikanci trebaju prevodioce

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zašto vas Milogorce zanimaju državni simboli? Ionako nacionalizam vjera i istorija vas ne zanimaju. Vi ste kosmopoliti “gradjani svijeta” i kakva god bila zastava ili zvalo jezik vama je svejedno na kraju dana.

DwD
Gost
DwD

Da se opozicija pita nasi zakoni i pravni propisi bi postojali samo na papiru, a stvarnost bi bila drugacija. Oni svoje zahtjeve prilagodjavaju svojim sebicnim interesima, negirajuci pravne propise ove drzave.

SutomoreCity
Gost
SutomoreCity

Jos samo da su zatrazili ukidanje nezavisnosti, pa da ih u Dobrotu posaljemo.

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Lideri Df-a su se uvijek zalagali za jacanje srpske ideologije i uticaja, njihova politika nije u skladu sa interesima nase drzave.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kako nije kad je Crna Gora na svom vrhuncu bila junacka velikosrpska drzava gradjena na Kosovskom mitu

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Ne daj boze da se ovi domognu vlasti, fino bi prosli.

Окле
Gost
Окле

У право вријеме, да се скрене пажња са Кнежевића. Срећом има и друих портала.

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Pogriješio je milo što nije mene zvao na svadbu ja sam od ugleda da zaigram crnogorsko sa radmilom 😆

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Da mi je znati koliko milo ima para?

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

I radmila vojvodic na svadbu svadba počinje u 17 časova. 😆

Gosp Sojic
Gost
Gosp Sojic

Sad lijepo nek se otvori narodna kuhinja u Becice ili Budvu da se nista ne baci ….
Imamo gladnijeh

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Traje li još svadba?

Send this to a friend