Politika

Dijaspora pomno prati dešavanja u domovini, neka niko ne sumnja u to

Refik Radončić

Dijaspora veoma pažljivo prati sve što se dešava u domovini i ako bude potrebno, učinićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo Crnu Goru. U to ne treba niko da sumnja, poručuje u razgovoru za Dnevne Refik Radončić, poznati biznismen, humanista i donator, koji već više od 30 godina živi i radi u Njujorku.

Radončić komentariše nedavni sastanak predstavnika Vlade Crne Gore na čelu sa potpredsjednikom Dritanom Abazovićem tokom njihovog višednevnog boravka u SAD, sa kojeg su prenijete oštre poruke predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera upravo svojim gostima koje je optužio da su “izdali Crnu Goru” i “unijeli nemir u dom svakog njenog građanina”.

Gospodine Radončiću, jeste li prisustvovali tom sastanku?

RADONČIĆ:Bio sam pozvan, ali smo se prethodno dogovorili u okviru Udruženja da ne dolazimo svi, iako sam cijenio da bi bilo dobro da što više nas čuje što je razlog ovakvog ponašanja, posebno potpredsjednika Vlade, kao i ministra vanjskih poslova, ali i što je bio razlog taktički lukavog manevra poslanika GP URA Filipa Adžića na samom početku njegovog skupštinskog mandata. Volio bih da sam čuo i što je i bio razlog za uvođenje naše Plavljanke Suade Zoronjić u svu tu priču i u parlament. Bilo bi interesantno pogledati ih u lice , da nam kažu sa kime oni to žele da mijenjaju Crnu Goru, imaju li uopšte savjesti da ovako izmanipulišu svoje glasače. Osjećaju li grižu savjesti zbog svega toga? Može li poslanik Adžić pogledati Cetinjane u oči nakon događaja 5. septembra? Sve su to stvari koje će u jednom trenutku doći na preispitivanje da bismo išli dalje.

Želim da vjerujem da zbog nedovoljnog političkog, ali i životnog iskustva nijesu razumjeli kompleksnost crnogorskog društva. Nijesu preživjeli ratove devedesetih godina prošlog vijeka, ne znaju kakve sve posljedice pogrešne odluke mogu da proizvedu na inače turbulentnom Balkanu.

A što se tiče gospodina Rastodera, on je u najmanju ruku hrabar čovjek, koji otvoreno kaže to što misli. Volio bih kada bi tako otvoreno svi govorili. Mi u dijaspori sa tim nemamo problema i bez obzira ko nam je sagovornik uvijek nastupamo sa iskrenim porukama. Ono o čemu je gospodin Rastoder govorio je fakat i nemam dileme da ogromna većina misli isto tako.

Predstavnici Demokratskog fronta napadaju dijasporu u Njujorku, poručuju manjinskim narodima da se izvuku “iz ralja DPS”, da ne budu “foktor destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”…

RADONČIĆ: Ovakva reakcija Demokratskog fronta nimalo ne iznenađuje, naprotiv. Njihova ideologija je dobro poznata svima. I tu su naše razlike. Želim samostalnu, evropsku, građansku Crnu Goru, a oni teološku državu. To su dva suprotna koncepta, a DF nam zbog toga prigovara, odnosno našu podršku takvoj Crnoj Gori smatraju podrškom DPS-u, poistovjećuju nas sa tom partijom. To je pogrešno.

Naše ideje o građanskoj, samostalnoj , demokratskoj, multietničkoj , evropskoj državi datiraju prije nego što je DPS postojao kao partija. Mi nikada nijesmo imali dilemu kojim putem treba da ide Crna Gora i to smo pokazali na referendumu. Druga strana je imala drugačije viđenje crnogorskog puta i te ideje su 21. maja 2006. godine poražene, odnosno nijesu imale većinu. Za očekivati je bilo da poslije 2006. krenemo putem koji su građani izabrali, da se izgrade institucije, da idemo ka modernom društvu u kojem će opozicija biti korektor vlasti, a ne da se, kako tada, tako i danas, bave samo DPS-om, omogućavajući mu da toliko dugo bude na vlasti.

I naravno, kao u svakoj dugogodišnjoj vladavini, bilo je mnogo dobrih stvari, ali i puno grešaka, zbog čega je i došlo do smjene vlasti, Ali, nekvalitetnim kadrovima. Narod je želio nešto novo, ali sigurno ne ovo što smo dobili. I sada smo tu gdje jesmo.

Šta je Vaš savjet manjinskim narodima u Crnoj Gori?

RADONČIĆ: Manjinski narodi i narod kojem ja pripadam su zasigurno lojalni svojoj državi, poštujući i uvažavajući sve one koji ne dijele naše mišljenje. To smo dokazali i na referendumu i to dokazujemo i sada. Siguran sam da ćemo ostati dosljedni u očuvanju samostalnosti naše države i dati doprinos demokratizaciji društva, da bi svaki naredni izborni ciklus prošao kao normalna pojava u svim demokratskim društvima.

Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku ispostavio je nekoliko zahtjeva novoj vlasti zahtijevajući između ostalog da se ne dira u biračko pravo, da se obezbijede tri mjesta za predstavnike dijaspore u Skupštini Crne Gore, da prestane diskriminacija Bošnjaka na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.. Vjerujete li da će trenutna vlast imati sluha za ove zahtjeve?

RADONČIĆ: Konkretno, s ovim zahtjevima nijesam upoznat, ali smatram da imaju opravdanje. Ukoliko Vlada zaista želi da ima dobru saradnju sa dijasporom, onda treba da ih ispuni, ako ne može odmah u cjelosti, onda djelimično. To bi bio dobar početak kvalitetnije saradnje sa dijasporom, što bi u krajnjem sigurno bilo obostrano korisno i za državu i za dijasporu koja bi imala što da ponudi. Ukoliko ne bude odgovora, biće na štetu svih.

U svakom slučaju, dobro je da su se ta pitanja aktuelizovala, jer zaslužuju posebnu pažnju dijaspore.

Kako vidite ulogu nove administracije SAD u regionu, naravno i u Crnoj Gori? Da li naša dijaspora u Americi ima načina da Bajdenovoj administraciji predoči prilike u matičnoj državi, izazove sa kojima se srijeće nakon promjene vlasti 30. avgusta prošle godine?

RADONČIĆ: Nova američka administracija poznaje dobro prilike na Balkanu. Vjerujemo da će, poučeni iskustvom u prošlosti, spriječiti greške koje su se dešavale. A što se tiče dijaspore, naravno da pratimo veoma pažljivo što se dešava u domovini i da ćemo, ako bude potrebno, učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo Crnu Goru. U to ne treba niko da sumnja.

Poznat je doprinos i Vaš lično i dijaspore u SAD uvijek kada je to našoj državi bilo potrebno. Da li je ministar Milojko Spajić, tokom višednevne posjete SAD, tražio da se sa Vama sastane, kao uglednim privrednikom i donatorom?

RADONČIĆ: Mnogo svog vremena, van profesionalnog angažmana, posvetio sam raznim aktivnostima koje se tiču moje države i njenih građana. Vjerovatno te aktivnosti nijesu puno atraktivne za predstavnike današnje vlasti, jer se kose sa njihovim ideologijama, ali ja sam lično ponosan na sve što sam činio. Vjerujem da su to bila dobra djela. Bio sam žestok zagovornik ideje o samostalnosti, učestvovao sam u bezbroj humanitarnih akcija, pomagao mladim ljudima ovdje u Njujorku, mnogima vjerovatno bio i primjer da se može biti uspješan i ostati, da kažem, jednostavna osoba. Kad je u pitanju mladi gospodin Spajić, znam da je bio u Njujorku, da se sreo sa mnogim ljudima. Ja nijesam bio pozvan, a i da jesam, ne bih se odazvao jer sve dok se kurs ove Vlade ne promijeni i ne vrati na evropske, građanske i državnotvorne vrijednosti, ne želim da se sastajem sa njihovim predstavnicima. Ne zato što imam bilo što protiv njega personalno, jer čovjeka i ne poznajem, već što je predstavnik vlasti koja Crnu Goru vodi u beznađe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tufik
Gost
Tufik

Dijaspora 🤣🤣🤣

Marko
Gost
Marko

Dijasporu ne mogu kupiti popovi!!!

CrnogoracBG
Gost
CrnogoracBG

I nas 350 000 Crnogoraca koji živimo u Srbiji budno pratimo dešavanja, čisto da se zna.

Miro
Gost
Miro

Radi nas možeš i Ligu šampiona pomno da pratiš ali glasanja u Crnoj Gori za vas više nema. Da manje pratiš, manje bi se sjekirao

Budvanin
Gost
Budvanin

Placas li porez u CG ??? Tamo dje placas porez tamo pomno prati desavanja

Dolores
Gost
Dolores

Vidimo kako ti Carević plaća porez. Otima od države.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Naravno da placa . Svi mi imamo dolje mnogo naseg I nikad nam niko to ne moze uzet . 😁

Ludak
Gost
Ludak

Da je sreće da svaki građanin CG ovako razmišlja i da žele ovakav put državi.Bez obzira na politička i vjerska opredeljenja.CG uvijek mora biti na prvom mjestu,jer ako izgubimo kuću izgubićemo i sami sebe.

Filo
Gost
Filo

Svaka cast

Lado
Gost
Lado

Glasaj tamo đe živiš, a ovamo možeš samo pomno da pratiš što se dešava. Kako je to naučilo da se bahati…

Plavljanin
Gost
Plavljanin

E pa ne moze to tako kako ste zamislili nismo vise kako ste nas zamislili.
Imamo pravo i Od sad cete vidjet kako se glasa i u kojeme broju ni dritan vam nece vise pomoci.

Dolores
Gost
Dolores

Lado, kako je moguće da su državljani Srbije glasali na našim izborima, to ne kritikuje, a? A ostrvio si se na ljude koji su ođe rođeni i otišli na privremeni rad u inostranstvo, ovio je njihov roditeljski dom.

Hogar
Gost
Hogar

Naša dijaspora se ne može posrbiti,to je najveći problem..#živjeli vi nama i obavezno da dođete da glasate kad budu izbori 👍 a u međuvremenu radite sve što ste do sad radili,tako se voli svoja zemlja

Pegeovac
Gost
Pegeovac

Dijaspora iz srbije takodje prati sve ovo

aeee
Gost
aeee

neka, fala, ti posrbljenici nas ne zanimaju, zanimaju nas oni kojima je ova zemlja ljubav

Zoro
Gost
Zoro

Više je ovaj čovjek kakav takav učinio za CG otud, nego sve vaše mudre glave ovdje gdje jeste. USA je za vas penicilin, ubrzo ćete opet biti mirni kao mušice i nabijati se u pećine iz kojih te izbili, da nastavite da mrzite sebe i sve oko sebe.

Trubač sa Sene
Gost
Trubač sa Sene

Alo nije samo dijaspora ovi likovi sa sjevera…ovima nije ništa afirmativno ni tamo odakle su ni tu dje su! Ni na bebu ni na zemlji…
Ima nas koji radimo vanka i radujemo se svemu u našoj zemlji!

Cg100%
Gost
Cg100%

Ne zivite ovdje ali biste da dirigujete nama koji zivimo

Galeb
Gost
Galeb

Jel i ovaj fiktivni glasač?

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Moj Galebeee

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Tako je ! Nećemo da nam migranti iz Srpske i Kosova kroje sudbinu ! Zanimljivo kako odmah na ovakve vijesti reaguju botovi srpskog sveta !

Nikat vise 1918
Gost
Nikat vise 1918

Sedi tamo,nisi potreban ovde.

Miroslav
Gost
Miroslav

Neka dijaspora nauci jezik u zemlji u kojoj zivi i neka se ostave CG. Kad vidim ko sve kaze za sebe da je biznismen…

Rep per
Gost
Rep per

Neka prati,na tome ce ostati ..nema vise glasanja za dps hahah zavrsili ste sa putovanjima za dz na racun srba

Rakun
Gost
Rakun

Najbolje da nam ti odzgo koji dodjes jednom na 10 dana odredjujes kako cemo mi da zivimo odje

Krle
Gost
Krle

Svaka cast posteni i casni crnogorce! Bice vjecna Crna Gora, a u njoj srecni svi narodi!

Putin
Gost
Putin

Samo pazite da ga nekom ne izdzibrite, tokom pracenja i cuvanja…….

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Sva prava treba da imate u CG, drzavljanstvo sve, ali glasati vise necete.

Happy
Gost
Happy

Ako nemas pravo na glas, sto ce ti drzavljanstvo?

Spavas li CGoro
Gost
Spavas li CGoro

Prije 70 godina du odlazili i vracali se da zive u drzavu ,
Ovi odu i ne vracaju se
Partiotski nema sto 😃

DejanKO
Gost
DejanKO

I jos se javlja a niko ga nista nije pitao

Parilo
Gost
Parilo

Svaka cast gosp.Radoncic.

MilosHN
Gost
MilosHN

Sto si glasao glasao si.

DejanKO
Gost
DejanKO

Sto se ne vratis i pratis iz Plava nego se drzis Njujorka? Ajde pali.

Zorka
Gost
Zorka

A sto se ti ne vucas u Srbiju pa tamo glasas. Ajde polako.

Zorka
Gost
Zorka

Ja sam svoj na svome, Bokelj u Boki Kotorskoj. A ko si ti???? Kako je u Mojkovac ?

Merlin
Gost
Merlin

Možete samo da gledate i sreća je da se ništa ne pitate. Crna Gora je uvek bila hrišćanska, pravoslavna država.

Lipa
Gost
Lipa

Nije tačno, a ako baš oćeš da ideš tom linijom na početku smo bili katolička zemlja, a već dugo smo građanska zemlja! Ne znam kako se uopšte dopuštaju komentari poput tvog, pih

Nikat vise 1918
Gost
Nikat vise 1918

A na prapočetku su živeli u pećinama 😄😄😄😄😄😄😄. Šta je to građanska zemlja? Šta?

Zorka
Gost
Zorka

Samo mozes da mislis tako i sreca je da se nista ne pitas ni ti niti svetosavci. Vazda ste bili zatuceni i nikad ga naprijed necete mada i ne zasluzujete. Mrak vam odlicno pristoji.

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Zorka kako je u Gusinje?

Profesor
Gost
Profesor

Sva prava bosnjacima ( muslimanima) u CG, dati da imaju kao u SAD , ni manje ni vise !

Merlin
Gost
Merlin

Srećom pa se vekovima školujete, obrazujete, radite i lečite kod tih “zatucanih” svetosavaca. Pogledaj gde je Srbija po razvoju, a gde su takvi kao što si ti. Koliko ste novih fabrika i bolnica otvorili ?

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Merline,vrlo si pametan!

Amer
Gost
Amer

Ne mozes da se pomiris sa cinjenicom da su Amerikanci pustili niz vodu tvog idola Djuku…nece dugo proci trazices susret sa Spajicem…zivi bili

biblion
Gost
biblion

kakav vic…ko je Spajić? Neznalica i burek boy na traci srbijanske crkve…oštećen

Zorka
Gost
Zorka

Bas cemo da vidimo kako ce zacrsiti sva ova balafurda od vlade CG. Ima Spajic brzo da pakuje kofere i da fata sturu. Zivi bili pa vidjeli.

Send this to a friend