Politika

Dijasporu najviše interesuje sticanje i zadržavanje crnogorskog državljanstva

Pitanje sticanja, ali i zadržavanja crnogorskog državljanstva u vrhu je interesovanja pripadnika dijaspore i naših iseljenika. Crnogorska dijaspora-iseljenici snažno podržavaju generalni i aktuelni kurs državne politike Crne Gore, i osuđuje sve velikodržavne ideologije usmjerene na narušavanje stabilnosti, građanskog mira, sekularnosti, nezavisnosti, integriteta, međunarodnopravnog subjektiviteta i suvereniteta Crne Gore, poručeno je sa elektronske sjednice Savjeta za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

“Zakon o crnogorskom državljanstvu prilično je restriktivan u pogledu uslova za sticanje crnogorskog državljanstva za potomke iseljenika iz Crne Gore. S druge strane, brojni iseljenici, rođeni u Crnoj Gori, po sili zakona izgubili su crnogorsko državljanstvo zbog sticanja državljanstva u zemljama u kojima žive i rade. Ovakvom politikom Crna Gora gubi šansu da očuva identitet svoje dijaspore, naročito druge i treće generacije, koja nije rođena u Crnoj Gori, a za koju je posjedovanje crnogorskog državljanstva najbitnija i najčvršća veza sa zemljom porijekla”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Ovakvom politikom, kako kažu u Savjetu, gubimo i svoju staru dijasporu u zemljama Latinske, ali i Sjeverne Amerike i Turske.

“Moramo biti svjesni da Crna Gora, kao samostalna i medjunarodno priznata država, nije zemlja samo svojih građana, već je i matična zemlja njenih iseljenika. Zbog političkih implikacija često se zanemaruje činjenica da je državljanstvo najjača veza između dijaspore i matice, kao i najefikasnije sredstvo očuvanja identiteta naših zajednica u svijetu”, ističe se u saopštenju.

U cilju rješavanja ovog pitanja, Savjet traži puno razumijevanje od Vlade Crne Gore i nadležnih državnih organa. Savjet će im uputiti i pisanu inicijativu s prijedlogom za razmišljanje o liberalizaciji uslova za sticanje i omogućavanje dvojnog državljanstva za osobe koje su rođene ili vode porijeklo iz Crne Gore. Napominju, da u skladu s Ustavom Crne Gore, crnogorsko državljanstvo nije jedini uslov za ostvarivanje biračkog prava, koje najveći dio ljudi u dijaspori percipira kao pitanje od manjeg značaja u odnosu na samo državljanstvo.

Inicijativa za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika
Savjet će pokrenuti inicijativu za izmjenu izbornog zakonodavstva na način koji će omogućiti ostvarivanje biračkog prava zainteresovanim pripadnicima dijaspore.

Vjeruju da će rješavanje ovog pitanja zahtijevati vrijeme, ali smatraju da je obaveza Savjeta da ukaže da bi omogućavanja biračkog prava pripadnicima dijaspore ojačalo i osnažilo vezu dijaspore sa Crnom Gorom. Dijaspora nema ambiciju da kreira život onima koji žive u Crnoj Gori. Savjet je stoga i odlučio da se ova incijativa postavi na najširi način i da ostavi mogućnost onima koji su u poziciji da donose i mijenjaju ovaj zakon za iznalaženja modela glasanja dijaspore, a na osnovu komparativne prakse.

Očuvanje identiteta i jačanje pripadnosti Crnoj Gori
Savjet ukazuje na značaj očuvanja identiteta, jezika, kulture i tradicije među pripadnicima naše dijaspore širom svijeta i potrebu za aktivnijim odnosom nadležnih državnih organa i institucija prema pitanjima i potrebama dijaspore u ovom dijelu: od organizacije škola i kurseva crnogorskog jezika, osnivanja kulturnih centara u zemljama s većom koncentracijom naših iseljenika, realizacije kulturnih manifestacija u zemljama prijema kojima se promoviše Crna Gora, njena kultura i baština itd.

U tom smislu Savjet će se pisanim putem obratiti Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i Ministarstvu vanjskih poslova. Ove bi visoke adrese, u saradnji s Upravom za dijasporu, mogle na odlučijući način uticati na kreiranje jasne i provodive državne politike očuvanja identiteta i zaustavljanja asimilacije naših zajednica, posebno u zemljama regiona.

Unapređenje naučne saradnje i privrednog partnerstva
Savjet ukazuje na stručni, naučni i ekonomski potencijal koji dijaspora može imati za Crnu Goru.

“Nadležne državne institucije, moraju se ozbiljnije pozabaviti dijasporom kao kopčom sa stručnim i naučnim znanjima koje koriste razvijene zemlje, a koji su neminovno neophodne u budućem razvoju Crne Gore, ali i prepoznati ekonomski potencijal i mogućnost privredne saradnje sa dijasporom”, smatraju u Savjetu.

Zahvalnost dijaspori za iskazanu humanost
Savjet se javno zahvaljuje svim pojedincima, udruženjima i organizacijama naše dijaspore i naših iseljenika u svijetu koji su proteklih mjeseci pokazali visoko humanu spremnost da nadležnim organima, medicinskoj struci, kao i građanima Crne Gore istinski i nesebično pomognu u borbi za sprečavanje širenja virusa COVID 19.

U ime predstavnika dijaspore u Savjetu za saradnju s dijasporom, kao i udruženja i zajednica koje predstavljaju, izražavaju uvjerenje da se država Crna Gora, sa svim svojim organima i u saradnji s medicinskom strukom, izuzetno odgovorno odnosi u borbi na suzbijanju i sprječavanju širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

Politička poruka
Crnogorska dijaspora-iseljenici snažno podržavaju generalni i aktuelni kurs državne politike Crne Gore koji je usmjeren prema daljnjem jačanju partnerstva sa prijateljskim državama u okviru punopravnog članstva u NATO i uspješnom nastavku procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

Crnogorska dijaspora-iseljenici, svojim aktivnim angažmanom u sredinama u kojima žive, posebno u državama
članicama Evropske unije, zagovaranjem, lobiranjem i ostalim oblicima savremenog javnog i političkog djelovanja, nastaviće podržavati i konkretno pomagati Crnu Goru na njenom evropskom putu.

U pogledu unutrašnjih političkih i drugih pitanja na unutrašnjem planu Crne Gore, crnogorska dijaspora-iseljenici čvrsto podržava demokratske procese i reforme, kao i jačanje vladavine prava. Sloboda vjeroispovjesti u Crnoj Gori zaštićena je Ustavom Crne Gore, pozitivnim pravnim propisima i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Sloboda vjeroispovjesti predstavljaja neotuđivo pravo svih u Crnoj Gori. Ipak naglašavamo da lična i kolektivna vjerska uvjerenja građana ne oslobađaju od univerzalne obaveze poštovanja zakona Crne Gore, posebno onih koje se
utemeljene na savremenim evropskim demokratskim tradicijama i standardima.

Crnogorska dijaspora-iseljenici odlučno osuđuje sve velikodržavne ideologije usmjerene na narušavanje stabilnosti, građanskog mira, sekularnosti, nezavisnosti, integriteta, međunarodnopravnog subjektiviteta i suvereniteta Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neka to
Gost
Neka to

A što su se pokupili Ristovi litijaši pa napadaju Dijasporu jer su im oni krivi što ne mogu Rista da postave na Vrh Srbske republike Crna gora

Naše ime
Gost
Naše ime

Dijasporu interesuje isto kad će biti naše vozačke priznate u Evropi, kao što su Srbijanske i Bosanske.

Ne znam
Gost
Ne znam

Sto bi to dijaspori interesovalo ko je sposoban završiće i vozaču u svijetu

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Tesko ce ovaj put stici da glasaju

Dragan
Gost
Dragan

Hahaha pa nek se vrate u Gusinje Plav Petnjicu Rozaje, ponudite im pasos, evo sve ce dolecet ovamo. Cus crnogorska dijaspora.

Joko.
Gost
Joko.

Brzo će svi ovamo na rodne livade. Teška vremena dolaze

Kam
Gost
Kam

Kakva dijaspora…nek dodju da zive odje…sto su pobjegli kad im je dobro u Cg??!

Božidar
Gost
Božidar

Dijasporu najviše interesuje sticanje i zadržavanje profita naravno izdaleka a ako nije tako neka slobodno dođu u ovu nedođiju za kojom eto suze lije pa da podjele sa nama blagostanje koje već 30 godina vlada na ovim prostorima.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Hvala sto ste napokon objavili ovakav tekst. Na taj nacin edukujete ljude u CG po pitanju drzavljanstva. Tako ce napokon shvatiti da se Crnogorci u Srbiji nisu “posrbili” i da ih u Srbiji nisu ucenili, vec da je istina drugacija. I da mi nismo izdajice svoga roda
Jos jednom hvala.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Vasojevka ali Crnogorci u Srbiji koji nisu za ovaj rezim ga dobiti nece a oni su vecina.
A oni koji su za vec ga imaju.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Mesija sve poznato…

Joka
Gost
Joka

Ovakvih nas ima i i Srbiji. Po nacionalnosti sam crnogorka, vrlo ponosno to isticem. Zivi i mrtvi i su mi u CG. Dvojno drzavljanstvo ne mogu da dobijem,a i ove godine mi je onemoguceno da dodjem, zbog cega neizmerno patim

Kiko 12_pamti
Gost
Kiko 12_pamti

A nasa najveca dijaspora je u Srbiji… A ovi nasi se nagone sa dijasporom sto riba ulice po zapadu,Pljaf,Rozaj…

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Ta najveca dijaspora ih zulja…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Dijaspora su i nasi u srbiji a ne samo albanci u americi..

Mongro
Gost
Mongro

Naši studenti plaćaju školarinu u Srbiju ako se deklarišu crnogorcima, za razliku od onih koji se izjasne kao srbi?! Dijaspora u Srbiji su samo oni koji se deklarišu crnogorcima!

MONGRO NONSENS
Gost
MONGRO NONSENS

a ovi se izjasnajvaju kao albanci i bosnajci a oni su dijaspora a makse

Prc MNE
Gost
Prc MNE

Dijasporu jedne zemlje predstavljaju manjinski narodi iste!!!!Necuveno u bliskoj istoriji.S’obzirom da je CG većinski pravoslavna zemlja sa 85-86% pravoslavaca nije mi jasno kako to da je predstavljaju oni koji imaju 7-8 % učešća u stanovništvu CG,jesu li oni možda veći Crnogorci od nas pravoslavaca?????

Mongro
Gost
Mongro

Jesu!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Prc MNE tih 7-8 % podrzavaju rezim i sve sto razjedinjuje Crnogorce od Srba.

Neka to
Gost
Neka to

Tako je Mesi jaz nema niti ce biti Velike Srbije

Asddfg
Gost
Asddfg

Oni pobjegli na vrijeme, spasli se ove tuge..

Joo
Gost
Joo

Pod koliko jos nickova pises botcino…….

Božidar
Gost
Božidar

Pa recimo jedan od nikova mu je i onaj Joo zvani sendvić.

Sweed
Gost
Sweed

Oni pobjegli na vrijeme, spasli se ove tuge

Send this to a friend