Politika

DIK naložio ponavljanje izbora na dva birališta u Šavniku

Šavnik

Državna izborna komisija (DIK) donijela je danas novo rješenje kojim je naložila Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Šavnik ponavljanje izbora na dva biračka mjesta.

“Državna izborna komisija je postupajući po prigovorima nosioca izborne liste DPS-SD „Prava stvar“ Srećka Kotlice donijela rješenje kojim je naložila Opštinskoj izbornoj komisiji Šavnik ponavljanje izbora na biračkim mjestima 1-Sala SO Šavnik i 14-Kafana Kruševice”, saopšteno je danas iz DIK-a.

Državna izborna komisija apelovala je na sve nosioce visokih državnih funkcija da se “uzdrže od izjava kojima se afirmiše nepoštovanje zakona, ali i odluka DIK-a zasnovanih na zakonu”.

“Rad Državne izborne komisije podložan je javnoj kritici, ali to treba činiti uz poseban obzir i uz poštovanje integriteta i uloge DIK-a u sistemu, a posebno u situaciji kada Ustavni sud nema potrebnu većinu za odlučivanje po izbornim žalbama. Državna izborna komisija radi na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da se izbori mogu ponoviti na pojedinom biračkom mjestu, na osnovu podnesenog prigovora, kao i da nema mogućnosti donošenja odluke i poništavanja izbora u cjelini”, zakljuuju u saopštenju.

Send this to a friend