Politika

Diletanstki pokušaj stvaranja iluzije o konsenzusu opozicije

Poslanici u Skupštini Crne Gore (Foto: CdM)

U trenutku kada crnogorska opozicija ne može da se usaglasi ni ko je od njih opozicija a ko vlast, stigao je poziv predsjednice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković da se usaglase opozicioni stavovi povodom početka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Sasvim je sigurno da je predsjednica SDP-a uputila poziv na sastanak sa najboljom namjerom, ali je i očigledno da je nasjela na davno prepričanu priču o opozicionom jedinstvu čija bi realizacija bila kao glavni dobitak na lotou, ali i sa istom vjero vatnoćom da se ostvari, pišu Dnevne novine.

I Vuksanović Stanković i svim građanima Crne Gore je jasno da, ukoliko je želja da se dođe do kvalitetnih izbornih zakona, opozicija mora da se usaglasi, a onda da započne dijalog sa vladajućom koalicijom i na taj način dođe do opšteprihvaćenih rješenja.

Zbog svega ovoga poziv SDP-a na dijalog dolazi u pravom trenutku za opoziciju koja ima šansu da pokaže da su opšti interesi bitniji od međusobnog nadgornjavanja. To, očigledno, nije moguće, jer je već u odgovorima Draginji Vuksanović Stanković sasvim jasno preovladao diletantizam velikog broja opozicionih partija. Pozivanje na Sporazum o budućnosti, za koji je sasvim jasno svima da se radi o opozicionom Potemkinovom selu, koji gaji kod građana iluziju o mogućem konsenzusu, nije ništa drugo nego bacanje prašine u oči biračima, ali i dobro sredstvo za političko ratovanje unutar opozicionih partija.

Teško je zamisliti da će dijalog opozicije, za koji se predsjednica SDP toliko energično zalaže, biti djelotvoran kada se u odgovorima partija napadaju kolege da su uzurpirali mjesta u Odboru, da se ne smije dogoditi ono što su neke opozicione partije uradile, da se radi iza leđa opozicije itd. Već je jasno da će početak tog dijaloga biti iskorišćen za međusobne napade, pa tek onda za zajedničku platformu, koja će, sigurno biti platforma za napad na vlast, a nikako za izradu novih i reformisanih izbornih zakona.

Tako Socijalistička narodna partija u odgovoru predsjednici SDP-a kaže da nema kosenzusa bez razgovora i dogovora svih opozicionih političkih faktora, iako znaju da Demokratski front nije pozvan.

U SNP-u su ocijenili da poziv mora biti upućen svim potpisnicima Sporazuma, kako bi se izbjegle slične radnje koje su Demokrate uradile prilikom usvajanja njihovih amandmana oko kontrolnog odbora, zajedno sa vladajućim partijama.

“U protivnom, suženi krug učesnika ovog sastanka, a i svakog sličnog, dao bi legitimitet onome što su u Skupštini uradili pojedini opozicioni subjekti i vladajuće partije”, saopštili su iz SNP-a.

Kako su naveli, “krajnje je vrijeme da se više ne bavimo izvjesnim posljedicama koje su prouzrokovali neozbiljni crnogorski vlastodršci, nego da počnemo suštinski rješavati uzroke tih problema, polazeći od nužnih kriterijuma demokratizacije jednog političkog sistema i vladavine prava”

Na drugoj strani i politički analitičar Sergej Sekulović smatra da poziv na sastanak može potvrditi i produbiti opoziciona neslaganja.

“Poziv na sastanak koji je predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković uputila opoziciji ima racionalnost, ali je i dalje pod znakom pitanja da li će on biti potvrda političkih nesporazuma ili konstruktivni korak u pravcu početka rada Odbora za izborne reforme”, kaže Sekulović.

On smatra da bi opozicija trebalo da se konsoliduje i nađe minimalni zajednički imenitelj.

Prema njegovim riječima, inicijativa Vuksanović je u ovom trenutku smislena, ali sa druge strane, ukazuje na mogući raskorak unutar opozicije u vezi sa njihovim različitim interesima.

“Taj mogući raskorak se u bitnome smanjuje činjenicom da u toj radnoj grupi neće biti predstavnika DF-a. Ono što je u ovom trenutku nepoznanica jeste pozicija Demokrata, kao i način kako će se prema svemu tome postaviti Posebni klub poslanika, odnosno da li će sastanku prisustvovati Aleksandar Damjanović koji je pozvan”, kazao je Sekulović za Antenu M.

Sekulović kaže da bi one političke partije koje će učestvovati u radu Odbora sastanak trebalo da iskoriste u približavanju svojih stavova.

“Unutaropoziciona svađa jača pregovaračku poziciju DPS-a kako u unutarpolitičkom procesu tako i prema međunarodnm partnerima”, kazao je on.

SNP: Demokrate uzurpirale mjesta u Odboru

U SNP-u kažu da inicijativu Vuksanović Stanković sagledavaju sa uvažavanjem.

“Ali, ono što se dešavalo iza leđa gotovo cijele opozicije, a tiče se takozvanog uzurpiranja mjesta u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, ne ide u prilog rješavanju tih problema.

Svi smo te noći na podgoričkom trgu potpisali zajednički sporazum sa građanima, favorizujući ideju tehničke vlade i zajedničkog, dogovornog rada na kreiranju izbornih uslova, koji će doprinijeti legitimitetu budućih izbora”, kažu iz SNP-a.

Oni ocjenjuju da vremena za gubljenje nema ako se želi Crna Gora zajedničke budućnosti, stabilnog razvoja, evropskih standarda i dostojanstvenog života za sve njene građane.

“Ne smijemo praviti greške, niti forsirati separatne, sitnostranačke interese”, zaključili su u SNP-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Nesretni SDP pokušava od SNPa, DDEMOKRATA I DEMOSA da napravi građanske partije…

Nikola
Gost
Nikola

Lični interesi i sujeta su im glavni razlozi zašto ne mogu da se dogovore

Rade
Gost
Rade

Ne bi se složili ni koliko je 2 plus 2.

Send this to a friend