Politika

Dizdarević: Nakon izbora u Nikšiću DPS vraća politički primat

Abaz Dizdarević

Nećemo sjedjeti skrštenih ruku dok se vlast ponaša podanički prema drugoj državi, kazao je za Pobjedu potpredsjednik Demokratske partije socijalista Abaz Dizdarević, poručujući da će DPS sačuvati suštinske vrijednosti na kojima je građen multinacionalni i multikonfesionalni sklad – najveći domet civilizacijskog uspona Crne Gore.

Nakon izbora za potpredsjednika DPS-a i sjednice Glavnog odbora, koja je donijela velike promjene u vrhu stranke, Dizdarević kaže da je najveći politički subjekt u državi dobio novi kvalitet i svježu energiju sa jasno zacrtanim ciljevima.

“I najveći kritičari naše partije moraju da priznaju da nijedna druga politička partija u Crnoj Gori nije napravila toliko veliki iskorak u pogledu osvježavanja svoje kadrovske ponude. Cijela generacija mladih i sposobnih političarki i političara došla je u prvi plan da bude nosilac progresivnih ideja koje imaju za glavni cilj: evropski standard života svih građana. Naša partija je time dobila novi kvalitet i svježu energiju i naše članstvo veoma pozitivno reaguje na unutarpartijske promjene. Ponosni smo na to i spremni da radom pokažemo da ćemo opravdati povjerenje onih koji nas podržavaju. Fokusirani smo na sprovođenje partijskog programa u čijem središtu su građani i građanke i izgradnja Crne Gore u skladu sa najboljim evropskim praksama u svim oblastima”, rekao je on.

Da bi to postigli, otvoreni su da grade mostove prema svim onim stranama kojima je ova ideja primarna i koji razumiju, kako ističe Dizdarević, da je to jedini put koji će omogućiti dostojanstven život građana u zajednici s naprednim državama Evropske unije.

“Naša vizija je Crna Gora u kojoj će svako imati jednaka prava i povoljan prostor da ostvari sve svoje potencijale. Politički sistem naše partije se izgrađivao na potencijalima koji su podrazumijevali okupljanje oko progresivnih ideja koje su u konačnom podrazumijevale evropski standard života svih građana. Veliki dio takve misije je postignut, ali ostalo je još dosta posla. Dug put prema tom cilju podrazumijevao je unutarpartijsku reformu, kojom je data šansa novim ljudima u politici da budu nosioci ideje o pridruživanju evropskim tekovinama”, ističe on.

Takva ideja, naglašava, zahtijeva opšti, građanski konsenzus.

“Naša uloga će biti da objedinimo sve zdrave snage po pitanju opstanka i razvoja Crne Gore i njenih temeljnih vrijednosti. Nemamo kao društvo luksuz da izgubimo ovo vrijeme ostajući u balkanskim vilajetima. Moramo stvoriti pretpostavke za široku spregu svih utemeljenih građanskih inicijativa, još jače nego 2006. godine, jer moramo dokazati da ideja obnove crnogorske nezavisnosti nije prolazna i simbolička, već trajna i suštinska”, naglasio je Dizdarević.

Prvi izazov pred novim rukovodstvom DPS-a su izbori u Nikšiću, zakazani za 14. mart. Kao dio opšte reforme predstavljena je koalicija ,,Evropski tim za Nikšić – Zajedno mijenjamo grad nabolje“ koju, pored DPS-a, čine Socijaldemokrate, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez.

Dizdarević je uvjeren da će, nakon izborne trke u Nikšiću, DPS vratiti politički primat.

“Veliki naučni, inovativni i kreativni potencijal je predstavljen nosiocima liste: dr Sanje Damjanović i dr Jevta Erakovića, ali i prepoznatim mladim Nikšićankama i Nikšićanima koji najjasnije govore o našim stremljenjima prema evropskim principima življenja. Naša lista okuplja suverenističke snage koje prepoznaju sve pogubne tendencije sa kojima se danas suočava naša zemlja i spremne su da se suprotstave daljem nazadovanju. To je naša odgovornost i obaveza”, naglasio je on.

Kada je u pitanju uticaj drugih država u proces lokalnih izbora u nezavisnoj Crnoj Gori, Dizdarević kaže da želi da istraju na pitanju da li je nova vlast lojalnija svojoj državi ili nekome drugome.

“Mi nećemo sjedjeti skrštenih ruku dok se vlast ponaša podanički prema drugoj državi. Smatrao sam da je ponosno crnogorsko biće davno izgradilo odnos prema samobitnosti, uzimajući naravno istorijski kontekst inferiornog odnosa dijela političke javnosti prema imperijalnim sistemima”, kazao je on.

Javnost, dodaje, svjedoči ćutanju aktuelne vlasti na svakodnevne brutalne medijske napade iz Srbije.

“Da li postoji granica ,,tolerantnosti“ naše ponizne Vlade po pitanju dnevnog etiketiranja i kvalifikacija kao što je npr. o crnogorskom narodu kojeg srpski istoričar Raković naziva ,,feleričnim“? Vjerujem da Nikšićani, kao potomci umnih ljudi i slobodara, dobro znaju da kada odu uvozni emisari, ostaju sami sa sobom, sa svojim problemima i šansama. Crna Gora ima snage i potencijala da zna šta da radi sa sobom. A Nikšić zna to još razgovjetnije”, istakao je potpredsjednik DPS-a.

Komentarišući poteze nove vlasti u prethodna gotovo tri mjeseca, Dizdarević kaže da smo od najavljene revolucije, došli do re-evolucije, kako Britanci nazivaju povratak na same početke. Opšti utisak je, ističe, da će nesnalaženje i konfuzija biti ono po čemu ćemo zapamtiti rad Vlade Zdravka Krivokapića.

“Već je kraj februara, Vlada nema plan rada, a izgleda da će i usvajanje budžeta biti ozbiljan problem. Podsjetiću da je ovo prva godina od nezavisnosti da država nema usvojen budžet. Približava se tri mjeseca nove Vlade tokom kojih je ona uspjela više puta da se sukobi sa evropskim partnerima i da pokaže nepoznavanje naših evropskih obaveza”, dodao je on.

Postaje jasno, smatra on, da oni koji ne znaju kako da riješe političke probleme, pokušavaju da profitiraju na dnevnim tračevima.

Prema njegovim riječima, na sceni nije vidljiva demontaža sistema, kako su iz nove vlasti poručivali, već urušavanje svih vrijednosnih i institucionalnih kapaciteta države ,,pred kojim žmure i oni koji se i deklarativno predstavljaju zaštitnicima državnosti Crne Gore u novoj Vladi“.

“Kao najavu takvog djelovanja vidjeli smo u semantičkom smislu – reakciju ,,kidanja krila“ Montenegro erlajnzu. Uslijedile su bahate smjene na Univerzitetu Crne Gore, vidno odsustvo humanosti i empatije prema građanima u djelovanju Ministarstva zdravlja, veliko ćutanje u oblasti kulture, potpuno odsustvo strategije i ukazivanja na pravac kojim bi se umjetnost mogla kretati, djeluje kao naum kojim se želi obesmisliti postojanje umjetnika i značaja kulturnog nasljeđa uopšte. Trebalo je da pretpostavimo da će se ukidanjem Ministarstva kulture uticati na brisanje ili obesmišljavanje ključnih identitetskih institucija države”, kazao je on.

Dizdarević napominje da bi način donošenja važnih zakona za djelovanje naše države trebalo da ukazuje na spremnost vladajuće većine za istinski otvorenu diskusiju u parlamentu, organizovanje javnih rasprava koje uključuju civilni sektor i evropske partnere.

“Ali do sada smo imali odsustvo ovakve prakse. Nakon više upozorenja upućenih Evropskoj komisiji, konačno je uslijedila i reakcija naših međunarodnih partnera kojom su zaustavljene ovakve jednostrane političke akcije”, kazao je on.

Nakon izbora u Nikšiću, pred DPS-om su brojni imperativi, od kojih je prvi, kako kaže Dizdarević, biti stožer evropske i građanske Crne Gore.

“Ugrožen je sekularni karakter društva nažalost i dominiraju nacionalistički ispadi kojima se zagađuje javni prostor. Naša partija će se suprotstavljati takvim retrogradnim pojavama i promovisati antifašističko nasljeđe na koje smo ponosni. Za nas građanska Crna Gora nema alternativu. Kao opozicija lojalna državi, branićemo interese građana i građanki u Skupštini”, istakao je Dizdarević.

Mišljenja je da im vlast i politička većina mnogo pomažu svojim, kako je rekao, kontinuiranim promašajima i postiču da se sve veći broj građana razočarava dok gleda kako se sve što su obećavali raspršilo.

Dizdarević naglašava da je cilj DPS-a da bude izvor najboljih ideja i kreator sveukupne obnove Crne Gore koja, poručuje, više nikada neće dozvoliti da se o njoj odlučuje van njenih granica.

“Da jačamo samopoštovanje i državnu samosvijest, na principima društva jednakih šansi, zavičaja u kome će za svakoga biti dovoljno mjesta. Nemamo rezervnu domovinu da bismo je prepustili nekom ko je ne razumije dovoljno. Niti ćemo dovijeka imati šansu da vratimo izgubljeno. Stoga je odgovornost na našoj generaciji, da našu državu utemeljimo kao civilizovanu zajednicu – građansku, stabilnu i multikulturnu. Iznad svega – perspektivnu. Uvjeren sam da imamo dovoljno iskustva i novog potencijala da to ostvarimo”, zaključio je Dizdarević.

Dizdarević je kazao da je Crna Gora zahvalna Srbiji na filantropskom činu doniranja 2.000 ruskih vakcina ,,Sputnjik V“.

“Ali da li je takvu donaciju moralo u istoj nedjelji da prati 4.730 tekstova o političkoj situaciji u susjednoj, samostalnoj državi? Da li je riječ o danajskim darovima, siguran sam da će građani najbolje procijeniti”, rekao je Dizdarević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jeldžana
Gost
Jeldžana

Ako niste još, pod hitno sremajte kofere i ne maštajte.

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Podrska, samo jako, naprijed do pobjede. 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Lazar
Gost
Lazar

DPS zna šta ga čeka u Nikšiću. Iskreno se nadam da ce otici u politiku prošlost.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ahahahahah, vic mjeseca februara.

Ćomi
Gost
Ćomi

Ne postoji nikakva šansa da se ovo desi, DPS će dugo biti opozicija.

Slave
Gost
Slave

Kompletna predizborna kampanja koalicije okupljene oko DPS-a se svodi na antisrpsku politiku. Ima li štogod drugo na njihovom repertoaru? Imaju li kakva recimo socijalna, ekonomska, privredna rješenja, ona koja se tiču svakog Nikšićanina? Pa nemaju. Nego udri po oprobanom receptu.

vukmiljanic
Gost
vukmiljanic

a onda jos tvrde pride da mi zagovaramo raskol i neslogu a oni konstantno potenciraju ko su novi neprijatelji

Joja
Gost
Joja

Nakon izbora DPS samo može da pakuje kofere.

D.D
Gost
D.D

Snila baba sto joj milo bilo
Nova snaga ti i ivan vukovic😂😂😂😂😂😂😂😂,novi klimaci glavom vrhovnom vodji.

Mutna voda
Gost
Mutna voda

Dps je pluskvamperfekt ako znaju sto to znaci u toj političkoj partiji,treba im objasniti greote je ipak!!!!

Lola
Gost
Lola

Tesko oe izbore. Mozda se nekad vratite. A sad okp 30 posto.. Ugrubo

Plan "A"
Gost
Plan "A"

Kada znaš.da je Marko Kovačević koji ne zna da izgovori dvije smislene rečenice na čelo liste onda je jasno zašto će DPS ubjedljivo trijumfovati.

PRAVDA
Gost
PRAVDA

U Nikšić uskoro dolaze promjene, a odlaze ovi što su urušavali grad godinama.

Kneginja
Gost
Kneginja

Ako prodju cenzus neka budu srijetni

Realan
Gost
Realan

Preko 25% realno neće imati.

sreten
Gost
sreten

ma nece popovi dobacit ni 15% a evo vidjeces!Realno ni 12%!

Бубица
Gost
Бубица

Како ће се разочарати Диздаревић и њему слични послије избора у НК. Ова шупља прича више не пролази. Боље реците гдје су паре љубитељи 1948.и тајних надзора.

Kneginja
Gost
Kneginja

Mogu da pokusaju ali sanse nemaju. Dosta je DPS vladao, vrijeme je za promjene, Za buducnost

poskok
Gost
poskok

ДПС може да заборави Никшић који је сахранио потпуно !

Нина
Gost
Нина

Након избора ДПС одлази у прошлост, постаје давно пришло вријеме. Доста је народу њихове тираније деценијама уназад.

Valter
Gost
Valter

Cijeli grad jedan TIM!

Jovan
Gost
Jovan

Nada zadnja umire,srecno sta da vam kazem drugo.

Nono Pirzio
Gost
Nono Pirzio

Znas kad ce dps dobit izbore u Nk? Mozda za 100 ljeta

sloboda33
Gost
sloboda33

Dps je politicki mrtav, njemu nece pomoci bilo kakvo vjestacko disanje, jer jednostavno nece narod da da povjerenje nekom ko ga je lagao i obmanjivao.

Nk 2021
Gost
Nk 2021

Hahahahahah

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Vic dana.

Tivat
Gost
Tivat

Ne sprdate se, NK gubite takvom razlikom da če te ji sad početi pominjati fantomskr glasače i one gluposti koje je Df pominjao 30g

Milija
Gost
Milija

sad se kao falite novim kadrom a upravo ste ih vi držali i okivali u zvijezde davajuci im ogromnu podršku

Nenad
Gost
Nenad

Ja mislim da ste ga vi u nk tek ugasili..svaki dan tovarite novu vladu sa svih strana..upregli ste sve svoje kapacitete na nk..al mislim da je dzaba

Send this to a friend