Politika

Dizdarević: Želi li Vlada prokrijumčariti vjeronauku u sistem obrazovanja?

Dizdarević

Da li se nekim izjavama predstavnika Vlade želi “prokrijumčariti” vjeronauka u sistem obrazovanja, opet bez konsultovanja stručne i šire javnosti, bez informacija o tome koji je cilj takvog predmeta i ko će takav predmet predavati, ocijenio je potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević.

“Postavlja se najvažnije pitanje da li ovakvim potezima narušavamo načela sekularnosti? Ovo pitanje zaslužuje mnogo više pažnje, opšti konsenzus, koji bi po mom mišljenju trebalo ispitati na referendumskom izjašnjavanju. Zašto danas, u 21. vijeku ne razmišljamo o uvođenju u izbornu nastavu drugih naučnih disciplina kao što su astronomija, meteorologija ili sl. Da li razmišljati o alternativnom interkonfesionalnom predmetu koji bi se bavio izučavanjem etike?”, pita on.

Puno je otvorenih pitanja da bi se tek kroz jednu medijsku izjavu saznalo da je odluka o uvođenju vjeronauke tek tako donesena i da će ulaskom na “mala vrata” postati dio obrazovnog sistema.

“Naš obrazovni sistem je otvoren i kompatibilan s evropskim. Knjiga promjena je usvojena još 2003. godini i tu smo se odredili prema modelu obrazovanja. A sada se vraćamo unatrag. Zahtijevamo transparentno obrazloženje za cijeli postupak, kojim ćemo našim građanima objasniti sve pojedinosti i razloge za donošenje ovakve odluke. Tehnološki i naučni razvoj je omogućio da smo danas svjedoci ljudskih pohoda na Mars, a mi u Crnoj Gori krupnim koracima koračamo u srednji vijek, relaksirano ali sigurno”, zaključeno je u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trol
Gost
Trol

Nemojte mi se igrati referendduma i slicno nonkratko i jasno NE! Nema potrebe ninda se raspravlja o istome

Leon
Gost
Leon

Naziv vjeronauka je sam po sebi oksimoron, spoj nespojivog. Nauka je zadnovana na činjenicama, vjera nije.

Send this to a friend