Politika

Dmohovski: Poljska snažno podržava Crnu Goru na putu ka EU

Artur Dmohovski

Crna Gora i Poljska kao članice NATO-a imaju izuzetno dobre odnose, a Poljska snažno podržava našu zemlju i ka Evropskoj uniji, kazao je za NOVU M ambasador te zemlje u Podgorici Artur Dmohovski. On je kazao i da vjeruje da će Crna Gora biti prva sljedeća zemlja sa Zapadnog Balkana koja će se pridružiti Uniji, zbog liderske pozicije i napretka u pregovorima sa EU.

Prošla godina je bila veoma dobra za Crnu Goru, naročito na planu vanjske politike, ocijenio je Dmohovski.

“Prije svega, najvažniji proces i najvažniji doprinos desio se na polju evropskih integracija. Mislim da Crna Gora brzo napreduje, a najbolji primjer je otvaranje poglavlja 27 u pregovorima sa EU , baš u decembru. To je bilo veliko i uspješno zatvaranje godine, mislim da sve ide kako treba”, kazao je Dmohovski.

Crna Gora je već godinu i po i članica NATO. Za to vrijeme, ističe on, umnogome je izmijenjena sklika o našoj zemlji.

“Mislim da je i to takođe uspjeh Crne Gore. Kao prvo, iz mog ugla gledanja i iz ugla Poljske, mi smo postali saveznici, u istoj smo Alijansi, mi smo u sjevernom dijelu Evrope, vi ste u južnom, i zajedno zatvaramo istočnu granicu NATO-a. Takođe je za nas važno imati saveznika na Mediteranu i Zapadnom Balkanu. Mislim da je to dobra budućnost prije svega u smislu bezbjednosti Crne Gore ali i cijelog regiona. Promjenilo je sliku na bolje. Crna Gora je inače veoma poznata u Poljskoj, mi imamo mnogo turista koji dolaze svake godine, dakle svi znaju za vas, ali naravno da će članstvo u NATO-u dosta pomoći objema nacijama”, naveo je Dmohovski.

Kako je dodao, Crna Gora je sa najviših međunarodnih adresa prepoznata kao lider ka Evropkoj uniji, zbog čega je očekivano i da bude prva naredna zemlja koja će se pridružiti evropskoj porodici.

“Mislim da je to vrlo moguće, ako proces evropskih integracija bude išao dobro i dalje. Crna Gora ima dobre šanse da u narednih nekoliko  godina postane članica, najvjerovatnije prva naredna sa Zapadnog Balkana jer u ovom momentu vaša zemlja ima najviše otvorenih poglavlja i najuspješnija je u pregovorima sa EU”, istakao je Dmohovski.

Poljska i Crna Gora imaju veoma dobre odnose.

“Zajedno smo u Alijansi, Poljska podržava CG ka Evropskoj uniji, dakle nemamo otvorenih pitanja. Imamo dobru saradnju i u turizmu, CG je veoma popularna destinacija u Poljskoj. Mislim da treba da pojačamo ekonomsku saradnju, imamo mi i sad dosta poljskih kompanija koje rade u Nikšicu, Pljevljima, ali taj i broj ekonomskih razmjena mislim da nije koliki bi mogao da bude”, naveo je on.

A kao glavni razlog toga ambasador Dmohovski vidi nedostatak infrastrukture, odnoso slabe konekcije – autoputeve i pruge što bi trebalo razvijati kako bi se mnogo lakše dolazilo iz Poljske u Crnu Goru.

Send this to a friend