Politika

DNP: Boškovićev uličarski pokušaj ismijavanja zdravog razuma

Izjava ministra odbrane Predraga Boškovića, da će članstvo u NATO koštati građane Crne Gore svega 72 centa godišnje, predstavlja blijedi, uličarski pokušaj ismijavanja zdravog razuma, i dokaz da je na djelu najstrašnija gebelsovska propaganda promovisanja izdaje kao patriotskog čina, kazali su u Demokratskoj narodnoj stranki.

Oni tvrde da će na godišnjem nivou, crnogorske građane članstvo u NATO koštati 70 miliona eura, i ta stavka će biti peta potrošačka jedinica nakon Ministarstva prosvjete, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja i MUP- a.

“A ako se tome doda iznos od 11 miliona eura, koje na godišnjem nivou trošimo za 44 crnogorska vojnika u Avganistanu, onda dolazimo do iznosa od 81 miliona eura. Tako  izdaci za NATO postaju treća potrošačka jedinica. A ukoliko NATO bude tražio, kao što je to Jens Stoltenberg i najavio, da Crna Gora pošalje bataljon u Avganistan, a to je minimum 600 vojnika, onda bi ta misija crnogorske građane koštala dodatnih 150 miliona eura”, tvrde u DNP-u.

Dakle, ističu oni, ako Predrag Bošković dobije naređenje da u neku od vojnih misija pošalje bataljon crnogorskih vojnika, onda bi izdaci za članstvo, uz već postojeći 81 milion, iznosili najmanje 220 miliona eura. I to bi tada bila čak najveća potrošačka jedinica u Budžetu.

“Poređenja radi, sva socijalna davanja, bez naknada za majke, iznose oko 60 miliona eura, a fiksni izdatak za NATO, bez vojnih misija, 70 miliona, i pritom još imamo i najave smanjenja socijalnih izdataka. Dakle, smanjenjem socijalnih izdataka bi se upravo i popunjavali izdaci za NATO. Zato klasične tlapnje Predraga Boškovića o benefitima učlanjenja u NATO nijesu ništa drugo do jeftini trik manipulisanja s javnošću. Ovo posebno ako se ima u vidu da je odluka o ratifikaciji protokola donesena u Sinđinom polupraznom parlamentu, koji je kukavički pobjegao od referenduma, i na taj način pokazao da je većina građana protiv učlanjenja u NATO”, kazali su u DNP-u.

Zbog toga, dodaju oni, “u prvu vojnu misiju protiv Talibana i ISIL-a treba poslati upravo ministra Boškovića, i s njim zajedno svih 46 poslanika, koji su izglasali protokol o kapitulaciji”.

“Tamo bi svi skupa imali dobru priliku da služe globalnom miru i poretku. A pošto, po Boškoviću, sve košta svega 72 centa, lično ću im mjesečno slati po 1 euro, bar da imaju za čaj kad im Talibani dođu u posjetu”, kazali su u DNP-u.

Send this to a friend