Politika

Dobar imidž Crne Gore jača komplekse Beograda

Nenad Stevović

Crna Gora je omiljeni dežurni krivac u Srbiji, a javni medijski prostor je zatrovan promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce što je počelo da se odražava i na njihovu bezbjednost. Sa druge strane, dio elite SPC koristi za realizaciju svojih ciljeva, kaže u intervjuu Pobjedi Nenad Stevović, publicista, istraživač i organizator crnogorske dijaspore.

“Nedobronamjerne poruke upućene državi Crnoj Gori od strane predstavnika društvene i političke elite iz Beograda koje su kulminirale izjavama sa najvažnijih državnih adresa, oslikavaju temeljnu percepciju, konstantu, iskonski odnos Beograda prema nezavisnoj, suverenoj i demokratskoj Crnoj Gori. Brzina napretka u euro-atlantskim integracijama, demokratizacija društva, poboljšanje životnog standarda građana i pozitivan međunarodni imidž Crne Gore, jačaju komplekse u Beogradu i ispoljavaju se političkim trikovima pojedinih ministara koji daju izjave van standarda diplomatske pristojnosti”, rekao je Stevović.

On upozorava da ne treba zanemariti i činjenicu da je za Srbiju Crna Gora omiljeni dežurni krivac kada god želi da skrene pažnju domaće javnosti sa gorućih problema ili pokušava da završi politički po sao iza zavjese, van očiju svojih kritičara.

Prema njegovim riječima Zakon o slobodi vjeroispovijesti i riješeno crkveno pitanje po standardima koji omogućavaju vjerska prava svim svojim građanina je karika koja nedostaje u lancu zaokruživanja državnog i nacionalnog identiteta i suvereniteta Crne Gore.

“Ta karika omogućava vječno trajanje Crne Gore, a određeni centri u Srbiji žele njeno ograničeno trajanje”, smatra on.

Stevović naglašava da je uticaj SPC u svim porama srpske države i društva veliki, ali što se državne politike tiče ne i odlučujući.

“Od Miloševića do današnjih dana politički, kulturni i akademski establišment nadojen velikosrpskom ideologijom koristi SPC kao omiljen i pouzdan alat u realizaciji svojih ciljeva. Gubitkom Zorana Đinđića šansa Srbije da izađe iz te gubitničke retrogradne agonije je izgubljena za duži period”, kazao je Stetvović.

On ističe da nikada u istoriji bitisanja na prostoru Srbije crnogorska zajednica nije bila u težoj situaciji nego što je danas.

“Javni medijski prostor je do te mjere zatrovan promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce da se on reflektuje na njihov svakodnevni život, sada već i u bezbjednosnom smislu. I to isključivo na onaj dio crnogorske zajednice koji je ponosan na svoj nacionalni identitet i na svoju postojbinu Crnu Goru i koji to ispoljava javno, na kulturan i dostojanstven način uz poštovanje Ustava i zakona države čiji su građani. Uskraćeno im je ostvarivanje i korišćenje zakonom propisanih prava i to od strane onih koji su u obavezi da te zakone sprovode. Drastičan primjer je slučaj crnogorskog jezika u opštini Vrbas. Lokalna samouprava izbjegava da ga uvede u službenu upotrebu iako su ispunjeni svi propisani uslovi, a imperativnom normom Zakon obavezuje opštinu da to uradi. Od 11 nacionalnih zajednica čiji su jezici u službenoj upotrebi u 42 opštine u Srbiji, država diskriminiše isključivo i samo crnogorsku zajednicu u opštini Vrbas”, tvrdi on.

Stevović jasno kaže da se pored otvorene diskriminacije u javnom diskursu koja se ogleda u nipodaštavanju i vrijeđanju karakteristika crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, protiv crnogorske zajednice u Srbiji svodi i posebna perfidna “borba iznutra”.

“Strategija te borbe se ogleda u osnivanju brojnih udruženja sa crnogorskim prefiksom, kontrolisanih iz jednog centra koji negira crnogorski identitet, sa ciljem da se razvodni patriotska crnogorska opcija koju personifikuju aktivnosti Crnogorske partije i društava okupljenih oko udruženja Krstaš. Rezultat takve politike je i sastav Nacionalnog savjeta koji je guja ubačena u njedra crnogorske zajednice. Jake ingerencije uz dobar budžet služe savjetu da uz pomoć “crnogorskih” udruženja kreira model ponašanja i prototip Crnogorca u Srbiji po volji i potrebama beogradskih nalogodavaca”, kazao je on.

88

avatar
1000
49
39
0
 
77
CrnogorciSuSrbiHeroj uliceKlicevski ZborWojwoda od netaWojwoda od neta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Stevovic rodjen i zivi u Srbiji…smijesan i sramotan

Heroj ulice
Gost
Heroj ulice

Vidim,nešto ti fali u mrznoj Srbiji,koliko te Crnogoraca koji tamo žive,uošte podržava,moj Stevoviću…

Zeljko Jovetic
Gost
Zeljko Jovetic

Mislim da ce vlasti u Srbiji ipak morati priznati Cg jezik u Vrbasu a i ostalim gradovima Srbije gdje se stvore uslovi za to..Ipak je to zakon koji su sami donijeli

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Crnogorci nemaju nikakva prava u Srbiji , a Srbija se uporno mijesa u unutrasnja litanja Crne Gore

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ti nisi botic, ti si botina.

Zigman
Gost
Zigman

Srbija zeli da se mijesa u unutrasnja crnogorska pitanja , a to sve proiziliazi iz cinjenice da Srbija ne priznaje Crnu Goru i Crnogorce

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Volio bi i vucic da smije da vodi srbiju ka evropi i americi ali dzaba kad mu je narod takav kakav je da slijepo vjeruje rusiji

Leart
Gost
Leart

Postoje dokumenti sa pocetka 20g vijeka dje se tacno spominje da je strateski cilj srbije posrbljavanje crne gore i izlazak srbije na more

Komita
Gost
Komita

Crnogorci i njihova nezavisnost su im i dalje trn u oku isto kao i 1918te

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Oni samo glume zrtve da bi ispalo da su nemocni i da moraju da priznaju kosovo

Liberal
Gost
Liberal

Ovo sad je klasicno skretanje teme sa priznavanja kosova koje ce vucic da naoravi

Stefo12
Gost
Stefo12

Vlada srbije samo obmanju narod da kosovo ne bi bilo nezavisno da ga crna gora i ostale zemlje regiona nisu priznale

ManchesterUtd
Gost
ManchesterUtd

Srbija i dalje pokusava da se mijesa u unutrasnja pitanja nase drzave, a preko SPC se uvijek zalagala sa sirenje i jacanje srpskog uticaja i ideologije, sa nadom da ce jednog dana Crna Gora opet biti pod okriljem Srbije, i da ce izgubiti svoju nezavisnost za koju se dugo borila!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Botic

Micko
Gost
Micko

Ne zna sijalicu da promijeni a kritikuje druge-trut.

Sirena92
Gost
Sirena92

Bolje je Srbiji da se pozabavi aktuelnim problemima koji se ticu Kosova, a ne da skrecu paznju sa toga, pokusajem uticaja na odluke koje Crna Gora, kao samostalna drzava ima pravo da donosi.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Botic 2

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Obnovom CPC drzava CG ce ojacati svoje temelje, koje Srbija godinama pokusava da poljulja raznim politickim trikovima, a sve sa ciljem da jednog dana Crna Gora izgubi svoju nezavisnost i opet bude dio Srbije.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ovog bota preskocih ti br.6

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dobro mu nick stoji – Crnogorac od 1945-te

Joveta
Gost
Joveta

Trt milojka..ako nastavis..doces do bot br 500.000

Send this to a friend