Politika

Dobar imidž Crne Gore jača komplekse Beograda

Nenad Stevović

Crna Gora je omiljeni dežurni krivac u Srbiji, a javni medijski prostor je zatrovan promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce što je počelo da se odražava i na njihovu bezbjednost. Sa druge strane, dio elite SPC koristi za realizaciju svojih ciljeva, kaže u intervjuu Pobjedi Nenad Stevović, publicista, istraživač i organizator crnogorske dijaspore.

“Nedobronamjerne poruke upućene državi Crnoj Gori od strane predstavnika društvene i političke elite iz Beograda koje su kulminirale izjavama sa najvažnijih državnih adresa, oslikavaju temeljnu percepciju, konstantu, iskonski odnos Beograda prema nezavisnoj, suverenoj i demokratskoj Crnoj Gori. Brzina napretka u euro-atlantskim integracijama, demokratizacija društva, poboljšanje životnog standarda građana i pozitivan međunarodni imidž Crne Gore, jačaju komplekse u Beogradu i ispoljavaju se političkim trikovima pojedinih ministara koji daju izjave van standarda diplomatske pristojnosti”, rekao je Stevović.

On upozorava da ne treba zanemariti i činjenicu da je za Srbiju Crna Gora omiljeni dežurni krivac kada god želi da skrene pažnju domaće javnosti sa gorućih problema ili pokušava da završi politički po sao iza zavjese, van očiju svojih kritičara.

Prema njegovim riječima Zakon o slobodi vjeroispovijesti i riješeno crkveno pitanje po standardima koji omogućavaju vjerska prava svim svojim građanina je karika koja nedostaje u lancu zaokruživanja državnog i nacionalnog identiteta i suvereniteta Crne Gore.

“Ta karika omogućava vječno trajanje Crne Gore, a određeni centri u Srbiji žele njeno ograničeno trajanje”, smatra on.

Stevović naglašava da je uticaj SPC u svim porama srpske države i društva veliki, ali što se državne politike tiče ne i odlučujući.

“Od Miloševića do današnjih dana politički, kulturni i akademski establišment nadojen velikosrpskom ideologijom koristi SPC kao omiljen i pouzdan alat u realizaciji svojih ciljeva. Gubitkom Zorana Đinđića šansa Srbije da izađe iz te gubitničke retrogradne agonije je izgubljena za duži period”, kazao je Stetvović.

On ističe da nikada u istoriji bitisanja na prostoru Srbije crnogorska zajednica nije bila u težoj situaciji nego što je danas.

“Javni medijski prostor je do te mjere zatrovan promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce da se on reflektuje na njihov svakodnevni život, sada već i u bezbjednosnom smislu. I to isključivo na onaj dio crnogorske zajednice koji je ponosan na svoj nacionalni identitet i na svoju postojbinu Crnu Goru i koji to ispoljava javno, na kulturan i dostojanstven način uz poštovanje Ustava i zakona države čiji su građani. Uskraćeno im je ostvarivanje i korišćenje zakonom propisanih prava i to od strane onih koji su u obavezi da te zakone sprovode. Drastičan primjer je slučaj crnogorskog jezika u opštini Vrbas. Lokalna samouprava izbjegava da ga uvede u službenu upotrebu iako su ispunjeni svi propisani uslovi, a imperativnom normom Zakon obavezuje opštinu da to uradi. Od 11 nacionalnih zajednica čiji su jezici u službenoj upotrebi u 42 opštine u Srbiji, država diskriminiše isključivo i samo crnogorsku zajednicu u opštini Vrbas”, tvrdi on.

Stevović jasno kaže da se pored otvorene diskriminacije u javnom diskursu koja se ogleda u nipodaštavanju i vrijeđanju karakteristika crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, protiv crnogorske zajednice u Srbiji svodi i posebna perfidna “borba iznutra”.

“Strategija te borbe se ogleda u osnivanju brojnih udruženja sa crnogorskim prefiksom, kontrolisanih iz jednog centra koji negira crnogorski identitet, sa ciljem da se razvodni patriotska crnogorska opcija koju personifikuju aktivnosti Crnogorske partije i društava okupljenih oko udruženja Krstaš. Rezultat takve politike je i sastav Nacionalnog savjeta koji je guja ubačena u njedra crnogorske zajednice. Jake ingerencije uz dobar budžet služe savjetu da uz pomoć “crnogorskih” udruženja kreira model ponašanja i prototip Crnogorca u Srbiji po volji i potrebama beogradskih nalogodavaca”, kazao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Stevovic rodjen i zivi u Srbiji…smijesan i sramotan

Heroj ulice
Gost
Heroj ulice

Vidim,nešto ti fali u mrznoj Srbiji,koliko te Crnogoraca koji tamo žive,uošte podržava,moj Stevoviću…

Zeljko Jovetic
Gost
Zeljko Jovetic

Mislim da ce vlasti u Srbiji ipak morati priznati Cg jezik u Vrbasu a i ostalim gradovima Srbije gdje se stvore uslovi za to..Ipak je to zakon koji su sami donijeli

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Crnogorci nemaju nikakva prava u Srbiji , a Srbija se uporno mijesa u unutrasnja litanja Crne Gore

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ti nisi botic, ti si botina.

Zigman
Gost
Zigman

Srbija zeli da se mijesa u unutrasnja crnogorska pitanja , a to sve proiziliazi iz cinjenice da Srbija ne priznaje Crnu Goru i Crnogorce

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Volio bi i vucic da smije da vodi srbiju ka evropi i americi ali dzaba kad mu je narod takav kakav je da slijepo vjeruje rusiji

Leart
Gost
Leart

Postoje dokumenti sa pocetka 20g vijeka dje se tacno spominje da je strateski cilj srbije posrbljavanje crne gore i izlazak srbije na more

Komita
Gost
Komita

Crnogorci i njihova nezavisnost su im i dalje trn u oku isto kao i 1918te

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Oni samo glume zrtve da bi ispalo da su nemocni i da moraju da priznaju kosovo

Liberal
Gost
Liberal

Ovo sad je klasicno skretanje teme sa priznavanja kosova koje ce vucic da naoravi

Stefo12
Gost
Stefo12

Vlada srbije samo obmanju narod da kosovo ne bi bilo nezavisno da ga crna gora i ostale zemlje regiona nisu priznale

ManchesterUtd
Gost
ManchesterUtd

Srbija i dalje pokusava da se mijesa u unutrasnja pitanja nase drzave, a preko SPC se uvijek zalagala sa sirenje i jacanje srpskog uticaja i ideologije, sa nadom da ce jednog dana Crna Gora opet biti pod okriljem Srbije, i da ce izgubiti svoju nezavisnost za koju se dugo borila!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Botic

Micko
Gost
Micko

Ne zna sijalicu da promijeni a kritikuje druge-trut.

Sirena92
Gost
Sirena92

Bolje je Srbiji da se pozabavi aktuelnim problemima koji se ticu Kosova, a ne da skrecu paznju sa toga, pokusajem uticaja na odluke koje Crna Gora, kao samostalna drzava ima pravo da donosi.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Botic 2

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Obnovom CPC drzava CG ce ojacati svoje temelje, koje Srbija godinama pokusava da poljulja raznim politickim trikovima, a sve sa ciljem da jednog dana Crna Gora izgubi svoju nezavisnost i opet bude dio Srbije.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ovog bota preskocih ti br.6

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dobro mu nick stoji – Crnogorac od 1945-te

Joveta
Gost
Joveta

Trt milojka..ako nastavis..doces do bot br 500.000

Rafaello
Gost
Rafaello

Srbija koristi SPC kao pouzdan alat u sirenju srpskog nacionalizma i uticaja unutar granica CG, ocigledno ne mogu da se pomire sa nezavisnoscu CG i njenim odvajanjem od Srbije. To je bio prvi korak ka rusenju njihovih snova o velikoj Srbiji.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Botic 4

Joveta
Gost
Joveta

Botic 400.000

Iskra95
Gost
Iskra95

Drzava CG je ucestvovala u izgradnji hrama ispred kojeg je bio organizovan skup! CG je uvijek vodila racuna o svetinjama, nikad ih ne bi ugrozila, kao sto to predstavlja SPC.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Botic5 ….itd

Kinez
Gost
Kinez

Pocetkom 20.vijeka CG je nanesena istorijska nepravda ukidanjem Crnogorske autokefalne crkve. Vrijeme je da se uvede zakon o slobodi vjeroispovjesti i da se gradjanima vrati crkva koju su prije 100 godina izgubili.

Enesa
Gost
Enesa

Zbog svoje licne koristi SPC i Srbija zele da sprijece obnovu Crnogorske autokefalne crkve. Ocigledno im time propada plan sirenja srpskog nacionalizma.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Zalosno je sto svestena lica SPC propagiraju medjuvjersku netrpeljivost, umjesto bas oni da se zalazu za mir i slogu medju narodom. Ocigledno su vise poneseni bavljenjem politikom, nego crkvenim pitanjima.

Marelica
Gost
Marelica

Zakon o slobodi vjeroispovjesti je korak naprijed za nasu drzavu, a obnova CPC posle 100 godina je nesto sto smeta Srbiji, jer ce njihov uticaj drasticno biti smanjen!

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Predsjednik je uvijek radio na napretku nase drzave, a pritom je njegovao dobrosusjedske odnose i zalagao se za regionalnu saradnju! Srbija ne bi trebalo da se mijesa u unutrasnja pitanja nase drzave, koja je danom sticanja nezavisnosti stekla i pravo donosenja odluka samostalno.

boban
Gost
boban

Ненад Стевовић рођен је 1966. године у Сплиту. У родном граду живио је све до 1991. године, када се, због ратних дешавања, с породицом сели у Србију, гдје у Крагујевцу и сада живи.

pa ako mu toliko smetaju Srbi vrati se rodjace u Split oni vas vole,nemoj da smrdis po Srbiji

MMA
Gost
MMA

U pravu si gospodine,mi smo im trn u oku i jednostavno pokusavaju da nas uniste jer to samo srbija i radi,unistava

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Milogorci, vi priznaste Kosovo i u Unesko pa vam to nije bilo mijesanje? A, majstori zamjena teza?

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Na principu ovoga što govori gospodin Stevović stvorena je i ‘Crnogorska” stranka sa Pavićevićem i Purkom,a sve u cilju RAZVODNJAVANJA Crnogorskog glasačkog Rijeka!
Takve stranke je potrebno brzo prodreti i napraviti situaciju za njihovo nestajanje!

Zakon odmah
Gost
Zakon odmah

Bravo. Podrska. To je toliko ocigltdno da nema pitrebe za diskusiju. Treba vidjeti koji je Purkov motiv za izdaju, ili je Purko polaufao ili je podmascen za cio zivot?

Ana
Gost
Ana

Jedno pitanje za CDM: Kada cete prestati da raspirujete mrznju izmedju gradjana Crne Gore? Ne izmedju Srba i Crnogoraca tu smo vec na visem nivou od vasih kvazi tekstova nego konkretno za unutranju mrznju?! Kao portal koji ima brzinu informacija, pregled tekstova, izgled sajta ste odlicni ali takodje ste prvi u neprofesionalnosti i manipulaciji gradjanima.

Đorđe
Gost
Đorđe

Ana, gospodin Stevović je rekao istinu. To što vam se ta istina ne sviđa to je vaš problem.

vesko
Gost
vesko

Vise se CG mjesa u unutrasnje stvari Srbije nego obrnuto.Sto se tice imidza CG ne vidim nista sto je realno bolje u CG nego u Srbiji naprotiv i dalje ljudi odavde odlaze i Srbiji zbog skolovanja,posla,zdravstvenih usluga.Sve je to u Srbijo na mnogo vecem nivou.

blok5
Gost
blok5

kako se to Crna Gora miješa u unutrašnje stvari Srbije?

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Na mnogo jeftinijem nivou, ne lazi sebe.

nato u srcu
Gost
nato u srcu

do juce su nas nazivali spartom kad smo bili na nivou kasabe, to bi oni voljeli, zaostalu cg

kachawendy
Gost
kachawendy

dokle idu ti komplexi

Svjefol
Gost
Svjefol

Apsolutna istina.

Car
Gost
Car

Kada neko kaže to je država mafije , kriminala , lopova, švercera cigareta i ubica odmah se zna na koju se državu misli i koja država ima tako dobar imidž. Srećno vam bilo sa takvim dobrim imidžom, samo što dalje od Srbije daleko vam lepa kuća.

Đorđe
Gost
Đorđe

Kad netko kaže genocid, ratni zločin, ubistvo premijera odmah se zna na koju se državu misli i koja država ima tako dobar imidž.

Car
Gost
Car

Đorđe-kad netko kaže genocid, ratni zločin zna se da se misli na hrvatsku i Jasenovac. Kad netko kaže ubistvo premijera misli se na Švedsku i Srbiju. Stvarno tu ništa nije sporno.

blok5
Gost
blok5

Kad netko kaže genocid, ratni zločin, ubistvo premijera, ubistvo Stambolića, ubistvo Ćuruvije…, odmah se zna na koju se državu misli i koja država ima tako dobar imidž.
Srećno vam bilo sa takvim dobrim imidžom, samo što dalje od Crne Gore daleko vam lepa kuća.

Himen
Gost
Himen

Da dodam i ja, kad netko kaže Srebrenica, zna se na koji narod misli

Lomi majstore
Gost
Lomi majstore

Uskoro će vas u Srbiji biti manje od Mohikanaca. Prosečan Crnogorac iz Srbije, kada vidi odnos zvanične Podgorice prema Srbiji i srpskom narodu u Crnoj Gori, ni u ludilu više ne želi da se izjasni kao Crnogorac i da se poistoveti sa tom politikom. Ostaće samo rezervat Lovćenac. Lomi je više zaslužan za nestanak Crnogoraca u Srbiji, od bilo kog… Više »

Terra nova
Gost
Terra nova

Nema politika veze sa osjećajem nacionalnost i ponosom što pripadaš toj naciji, a nesreće što misle da su i jedno i drugo su za žaljenje jer su ni tamo ni ovamo. Može se bit crnogorac u Srbiji a isto tako srbin u Crnoj Gori i poštovati zakone i biti lojalan gradjanin države u kojoj živiš, ali srbima ( bar jenom… Više »

Palenta
Gost
Palenta

Kakav sendvicar hahaha

Joveta
Gost
Joveta

Tesko ti pada palenta..je li..ha ha

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Ako pogledamo izjave Srpskih politicara u zadnjih 30 god, lako se primjecuje da boluju od kompleksa nize vrijednosti.

Car
Gost
Car

Kompleksi su čudo ali se ne leče ako ponavljaš sam sebi da nemaš komplekse i da drugi boluju od kompleksa nize vrijednosti.

Dubrovnik 91
Gost
Dubrovnik 91

A ako pogledamko izjave crnogorskih politicara u zadnjih 30 godina vidimo da su oduvek bili srbi pa da su 1997 postali crnogorci…

Joveta
Gost
Joveta

Uf..sto si pametan..sam sebi se divis sa ovim komentarom..Bravo ….tesko je naci tvoj mentalni sklop..igdje!!

Joveta
Gost
Joveta

Bravo..odlican komentar

joko
Gost
joko

Koji to dobar imidž ima CG . Stevoviću … NAJLJEPŠI,NAJVISOČIJI, SVI SRETNI I VESELI…

od-mila.
Gost
od-mila.

Skrasio si se u ravnoj Vojvodini.Kad ti je tako na riječima loša Srbija,gnjido što se ne vratiš podno krša.Izigravaš Crnogorca zato si ti pametan.Al i tome belaju će jednom doći kraj.Svo zlo koje je Balkan zadesio potekloje iz Crne Gore i to od novonastalih Crnogoraca.

Pisar
Gost
Pisar

Ja bih rekao da to važi za srbe u CG. Toliko mrze CG a nikako da pođu na Kosovo i danu dušom.

PIPERI
Gost
PIPERI

Vidite ovaj pise sad izigravas Crnogorca znaci ne smije bit Crnogorac a srbi smiju C.G.

Wrhunac dna
Gost
Wrhunac dna

Raspitaj se zasto stanovnici Vojvodine, posebno Srbi, mrze ostatak Srbije.

mojsilović
Gost
mojsilović

Samo da zastava nezafali iza njega a viđi mu krstače žute i ovijeh žutijeh zvijezda a viđi face svega ti.. oćala mu pljunuti intelektualac.

mojsilović
Gost
mojsilović

Sve znaju, ovakve intelektualne gromade a da ne mašu su partijskim knjižicama pa to uistinu govori o njihovoj političkoj nezavisnosti. A sve znaju, znaju čak i u budućnosti sve šta će se desiti ukoliko se budu povukli ovi ili oni koraci, ova ili ona riješenja. O sadašnjosti da i ne pričamo a prošlost poznaju bolje i vrsnije od najstudioznijih istoričara.

Peki
Gost
Peki

Pa odakle ih samo vade?

Micko
Gost
Micko

Iz kace-ka kupus.

Srle
Gost
Srle

Beograd ima kompleks od Podgorice jer Podgorica kao manji grad postiže znatno više na nivou svetske politike

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Srle, idi u Pobjedu i Dnevne i ponudi svoje ekspertize Sto da ne uzmes koji evro

Micko
Gost
Micko

Meni se cini da je ovaj pun kompleksa.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Uvijek su Srbijanci imali komplekse od nas Crnogoraca i ne mogu da se pomire sa tim da smo uspijesniji, sposobniji od njih. Cim dodjemo u Bg zauzmemo im rukovodeca mijesta a oni budu radna snaga od tad i datira netrpeljivos prema nama.

Masni gliboč
Gost
Masni gliboč

Tako je…nikad niste imali stida,jedni druge ste špijavali,to vam je u krvi …malo ko to ima

Vjkk
Gost
Vjkk

Ajde, cemu te glupe izjave?

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Nije nego ste slabo odmakli od plemenske zajednice. Zakoni su za vas samo za zaobilazenje. “Veza i kombinacije” vam je glavna expertiza kako u CG, tako u Srbiji. Od vas pošteni i edukovani ljudi ne mogu da dodju do izražaja.
Ako je to tebi +, bravo ti ga.

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Ko su ti “Srbijanci”?
U Srbiji niko nikad nije cuo za Srbijance niti iko licno poznaje nekog Srbijanca.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

CRNOGORCI,KAKVI SU ONI NAKON SVEGA STO SU NAPRAVILI UZIMAJU U USTA K. NIKOLU IZVODE SALTOMOTALE S NJIM

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

KAD SMO DOZVOLILI,GLEDAM VIDEO NAVIJACA C.Z. PROTIV SAVICEVICA S NJIMA JE K. NIKOLA IGRO MECKU SKORO PLATI GLAVOM. NE MISLIMO MI SVOJOM GLAVOM
ZATO NAM SE DOGADA DA NASE CRKVE U NASOJ ZEMLJI PRISVAJA SPC DALJE OD NJIH PROGUTACE NAS,BEZ KARAKTERA DR.

Y555
Gost
Y555

Bolest nebira,lečite se.

Dragan K
Gost
Dragan K

Lovcenac je upravo simbol kako sjutra treba da nam izgleda Berane,Pljevlja, Pluzine. Polako ali sigurno ovaj narod se ovdje doziva pameti i kapira da Crna Gora nema alternativu, tj da nemaju rezervnu zemlju i da je sve drugo masta

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Jaca,srpske okupatorske aspiracije

Klicevski Zbor
Gost
Klicevski Zbor

Komunisticka centrala je Crnogorce masovno slala/kolonizovala sirom Srbije, a sve pod izgovorom da tom stanovnistvu treba zemljiste vecih povrsina za bavljenje poljoprivredom.
A upravo je u CG u to vrijeme sprovodjen program masovnog premjestanja seoskog stanovnistva u gradove od strane republicke centrale.
Jasno je sta je bio glavni cilj raseljavanja, i ciji je to bio cilj.

cetinje
Gost
cetinje

Klicevski Zbor,dobro je poznato zasto je nas narod otisao u Vojvodinu kao kolonisti,a ova tvoja prica “ne pije vodu”mislim da imas malo godina da mozes o necemu ovakvom komentarisati.Bolje nadji ladovinu,danas ce da “pece”.Nasi Crnogorci u Srbiji su manjia i imaju prilicno “uskracena”prava,za raliku od “vajnih”Srbijanaca u Crnoj Gori koji su “strasno ugrozeni”.No i sa jima cemo izaci na kraj,sto… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Cetinje, U Crnoj Gori nema Srbijanaca osim kao turista i sezonskih radnika !!! Je li, i ti to sebe smatras Srbinom ?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ne postoji niko ko se izjasnjava da je po nacionalnosti srbijanac !!!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

То си у праву Србијанци се изјашњавају као Срби и покушавају тај појам повезат са Србијом што је лудост. Ја сам Црногорац и Србин, а са Србијом немам никакве везе. Србин је појам много шири од граница Србије па чак и Балкана.

Terra nova
Gost
Terra nova

Ti si izgleda dvojna ličnost – čas ovo čas ono, nije ti lako.

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Ne postoji grupa osoba koja se deklarise kao Srbijanci.
Taj termin se koristi samo u CG i to od strane Crnogoraca koji mrze svoje porijeklo, stide se bratstva, plemena.
A termin je neki samostvoreni alibi za izdaju.
Bolje to umiju objasniti psiholozi.

Klicevski Zbor
Gost
Klicevski Zbor

Ti mene nijesi razumio izgleda. Ja tebe definitivno ne razumijem, prvo bih volio da mi objasnis ko su ti Srbijanci, sa kog je kontinenta ta nacija.

Send this to a friend