Politika

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni brifing vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Povratak u normalu

Nakon vanrednih dešavanja za vikend, od ponedjeljka se stvari polako vraćaju u normalu. Nastavljaju se prepucavanja između nevoljnih partnera u novoj vlasti. Prvo je lider DF-a, Andrija Mandić, “potkačio” mandatara i najmanjeg partnera, nakon čega mu je i najmanji partner odgovorio istom mjerom. U svađu se uključio i Nebojša Medojević, koji je prilično grubo komentarisao kandidata URA za ministra poljoprivrede. Pored njih kritikovao je oca Gojka Perovića, rektora cetinjske Bogoslovije, i Vladimira Božovića, prvog čovjeka Matice Srpske u Crnoj Gori. Postavlja se pitanje da li je primirje bilo privremeno, i skopljeno isključivo zbog smrti mitropolita Amfilohija.

U njemu svojstvenom mesijanskom zanosu, mandatar Krivokapić vidio je u 12 ministarstava i njemu kao premijeru, simboliku broja Hristovih apostola. Ostaje pitanje ko je od budućih ministara Juda, a ko nevjerni apostol Toma.

Ko će biti novi mitropolit?

Već je počelo lobiranje za nasljednika trona Svetog Petra Cetinjskog. Nikola Pejović, urednik “Svetigore”, zvaničnog glasila mitropolije, već je rekao da je logično da to bude vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki. Otpočela je i kampanja na društvenim mrežama sa istim ciljem. Naslućuje se da je Joanikije izbor onih koji se u crkvi suprotstavljaju autoritetu Aleksandra Vučića. Kako se kanonski odvija izbor novog mitropolita možete pročitati ovdje u tekstu Aleksandre Obradović.

Na temu izbora novog mitropolita bilo je nekoliko interesantnih analitičnih medijskih nastupa i tekstova u toku jučerašnjeg dana. Interesantna je ova analiza Ljupka Mišeljića za Al Džaziru, koja jasno govori koliko je ovo više politička, a manje crkvena stvar. Vladimir Jovanović, odličan poznavalc prilika u SPC, kanona i crkvenih procesa, dao je tokom ovog intervjua Darku Šukoviću još par mogućih imena za mitropolita crnogorsko-primorskog. Sve u svemu, izbor novog mitropolita, značajno će uticati na politička dešavanja ne samo u Crnoj Gori, nego i na Balkanu.

Sahrana mitropolita svjetska tema, ali ne zbog dobra

Prvo su dva njemačka medija dosta kritično pisala o mitropolitu, ali i o samoj sahrani. Onda je DW tvitovao i ovaj video, koji je postao tema zgražavanja i podsmjeha širom svijeta. Tako je i srpski dopisnik Asošijeted Presa, Predrag Milić, iznenađujuće kritički pisao o sahrani. Njegov tekst je objavljen i u Vašington postu.

Pogoršanje epidemiološke situacije

Neodgovorno ponašanje i nepoštovanje mjera tokom sahrane mitropolita kritikovao je NKT. Na jučerašnjoj konferenciji za štampu su iz Instituta za javno zdravlje saopštili prilično sumorne prognoze, posebno za Podgoricu.

(Ne)poželjni gost 2

Kao što rekosmo, izbor mitropolita biće veliki test za autoritet Aleksandra Vučića kao lidera “Srpskog sveta”. Vučić je u Podgorici od sveštenstva i dijela vjernika dočekan sa negativnim sentimentom. Još uvijek ne znamo da li mu je zabranjeno da govori ili je sam odustao od toga. Mitropolit Amfilohije je bio neformalni lider te opozicione struje unutar crkve, a najviše zbog toga što se, kako oni kažu, “ogriješio o kosovski zavjet”.

O Vučićevoj prvoj posjeti Crnoj Gori komentarisalo se i pisalo u regionu. Izdvojili smo dva komentara, jedan profesora Čedomira Čupića, koji je posjetu Vučića okarakterisao kao marketinški potez, i drugi Davora Đenera, koji u Vučićevom gostovanju vidio manir posjete “pokrajini srpskog svijeta”. U istom tekstu osudio je i ponašanje EU u vezi sa Crnom Gorom.

Nastavak budvanskog političkog rijalitija

Predrag Drago Ivanović, koji je postao regionalna zvijezda nakon ljetošnjih neartikulisanih napada na Stevana Džakovića, napao je juče odbornicu SO Budva i liderku Crnogorske Anđelu Ivanović. Sukob se nastavio u sali skupštine.

Predsjednik Opštine Budva otpočeo je mandat sa velikim teretom, ali to više nije slučaj. Koalicija u Budvi, siromašnija za URA-u, koja mu više nije potrebna, djeluje stabilno. A i Specijalno tužilaštvo se proglasilo nenadležnim za uzurpaciju državne imovine u Krimovici. Ipak, djeluje da MANS neće tako lako odustati od svojih namjera da Careviću prati svaki korak i tokom novog mandata.

Hvala na čitanju. Želimo vam ugodan ostatak dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darko
Gost
Darko

Podkast

Marko
Gost
Marko

Nemojte porediti ove mitropolite sa Sv.Petrom Cetinjskim.On nije bio ničiji priirepak.Kad budu poglavari autokefalne crkve tada neka kažu da su na tronu Sv.Petra.

Seka
Gost
Seka

🥰🤫🤫🤫🤣🤣🤣

Ognjen
Gost
Ognjen

Uzas…

mrkela
Gost
mrkela

Crnogorski i Srpski narod treba da podijele svetinje jer ovako sve Srbima , Crnogorcima ništa ne može . Molim srbe i srbijance za početak da oslobode crnogorski cetinjski manastir .

Marko
Gost
Marko

Veoma si pristojan .Dobro možeš.

mrkela
Gost
mrkela

Budvu misle da preslikaju na Crnu Goru . Rakčević i Perović nemaju naciju jer čovjek kada mu bogastvo pređe sto miliona izgubi osjećaj za naciju .

StivenKing
Gost
StivenKing

Onda je Djukanovic odavno izgubio

mrkela
Gost
mrkela

Ura treba da promijeni naziv u ČETNIČKA KRILA jer na njenoj izdaji lete svi četnici Balkana . Što se tiče crnogorskog cetinjskog manastira u njemu će po sada stolovati vladika crnogorske pravoslavne crkve Mihailo , jer bi sve drugo bilo sramota za crnogorce cetinjane čiji su ga preci gradili .

Mitar
Gost
Mitar

Mislim da si htio da kazes : TREBAO BI da stoluje nas vladika!!!

Nikad više 1918
Gost
Nikad više 1918

Bravo Filipoviću

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Šta je ovaj lik ustvari, influenser?

Neznalica
Gost
Neznalica

Vaša noćna mora 😉

MUO
Gost
MUO

Bravo za tekst,osvježavajuće na sumornoj CG sceni!
Nastavite!!

BErin
Gost
BErin

Jako dobra forma!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

odlično.
bez uvijanja.
za par minuta preletiš dan.

Boro
Gost
Boro

Svaka cast na tekstu👍

Papaja
Gost
Papaja

E vala nas obrukase sirom svijeta sa sahranom a cojstvo i sacuvaj drugoga od sebe pade u vodu

Realan
Gost
Realan

Odlicna koncepcija,dobri komentari,bravo Ljubo !

Send this to a friend