Politika

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Prijetnje Abazoviću

Na ovom prostoru nijedna prijetnja nekome zbog javnog posla ne treba da nas ostavi ravnodušnima. URA je održala konferenciju za štampu na kojoj je saopštila informaciju da njen lider dobija prijetnje od “regionalnog kriminalnog klana”. Podsjećamo da je prije nekog vremena Abazović saopštio da su mu prijetnje upućivali i lokalni kriminalci. Monitor je konkretno pominjao Kavački klan. Uprava policije saopštila je da poslije prikupljanja podataka nema informacije da je Abazoviću ugrožena bezbjednost, ali je pozvala one koje posjeduju bilo kakve informacije da ih podijele sa policijom. Bilo bi dobro da URA konkretno javnosti saopšti ko su ljudi koji upućuju prijetnje Abazoviću, kako bi kao društvo svi stali iza njega, i osujetili svaki mogući pokušaj ugrožavanja njegove bezbjednosti.

Na informacije o ugrožavanju Abazovićeve bezbjednosti odregaovao je budući Abazovićev šef, mandatar Zdravko Krivokapić, kao i njegov koalicioni partner Marko Milačić, koji je u saopštenju rekao da je napad na Abazovića “napad na cijelu parlamentarnu većinu”.

Neželjena vlada

Pominjali smo da je Božena Jelušić kritikovala spajanje četiri resora koja bi trebalo da vodi profesorica Vesna Bratić, nazvala je ministarstvo “četvoroglavom hidrom” a ponašanje Bratić “violentnim”. Ipak odlučila je da će podići ruku za nju nakon uvjeravanja mandatara da je Bratić sasvim ok. Karikiram malo, ali je nivo licemjerja i spremnosti na kompromis sa nenormalnim, kao i moralna fleksibilnost profesorice Jelušić na zavidnom nivou.

Reakcije URA, kao i ostali napadi na mandatara, koji je ostao usamljen, neželjen, ali podržan, ponukali su me da napišem kolumnu za CDM na ovu temu neželjenosti nove vlade, vlade “manjeg zla”. Možete je pročitati ovdje.

Peticijom protiv spajanja resora i protiv imenovanja Vesne Bratić za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta, do sada je prikupljeno oko 4000 potpisa. Komentare potpisnika možete pročitati ovdje.

Hronika Korone i institucionalna prepucavanja

Odličan pregled javnih okupljanja i njihov mogući uticaj na javno zdravlje i širenje virusa možete pogledati u ovom istraživanju Radija Slobodna Evropa.

VDT i Policija nastavljaju da se prepucavaju oko toga ko je odgovoran za to što niko od organizatora rizičnih javnih okupljanja nije kažnjen. Nakon jučerašnje reakcije Uprave policije, reagovali su iz tužilaštva sa prilično direktnim saopštenjem u kome je kritikovalo rad policije. Uprava policije odgovorila je pitanjem da li tužilaštvo predlaže da je primjena sredstava prinude bolje riješenje od sankcionisanja organizatora skupova koje je tužilaštvo bilo dužno da procesuira. Prvi put da vidim ovakvo direktno javno suprotstavljanje dvije institucije.

Interesantan tekst Dubravke Jovanović na temu prevencije, na temu društvene odgovornosti prema javnom zdravlju u doba korone možete pročitati ovdje.

Prvo u Brisel (Beograd može da sačeka)

Kako je ranije i najavio komesar Varhelji, sa kojim se nova vlast dogovarala da se obezbjedi njen evropski imidž, šta god to značilo – prva međunarodna posjeta predstavnika novih vlasti, biće posjeta Briselu. Šefica delegacije EU, doskorašnja ambasadorka Rumunije u Beogradu, pozvala je zvanično Abazovića i Krivokapića, i u odvojenom razgovoru Bečića, da posjete Brisel prvom prilikom. U prvom tekstu vidjećete nteresantnu fotografiju na kojoj se vidi da je Delegacija već opremila Abazovića i Krivokapića maskama u bojama EU.

Novi i stari kritičari

Stidljivo ali kritički oglasio se i lider jedne od manjih članica koalicije na vlasti, Goran Danilović, koji je do sada podržavao mandatara. Prijetećim tonom saopštio je mandataru da vrlo lako i brzo može izgubiti podršku.

Prijetnjama se pridružila na njoj svojstven način i Marina Jočić iz Fronta, koja je malo likovala nad tinjajućim sukobom na relaciji Davidović-Krivokapić. Sve u svemu cirkus.

Hvala nam što nas pratite. Podijelite ovaj tekst svojim kontaktima. Čitamo se i sjutra u isto vrijeme. Ugodno poslijepodne!

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cuca
Gost
Cuca

Božena Jelušić kao profesor i nastavnik je pokazala najveće licemjerstvo koje sam mogao čuti od avih budućih a i bivših poslanika. Zašto, zato što je Mandatar trebao uvažiti govor struke u ovom konkretnom slučaju iza kojega kažu stoji 4000 potpisa gradjana Crne Gore naspram njegove drakosti da mu je kćer od svastike važnija od mišljenja ovih gradjana pa da je… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Je li to stvarno istina, da su u takvoj relaciji? Cujem svudje nesto prijatelji kumovi rodjaci al ne mogu vjerovat da se tako ukopavaju

mrkela
Gost
mrkela

Dritan siguran jedino među četnicima !

Nešo
Gost
Nešo

Bravo Ljubo a vrlo dobro znamo da se foliraju

Marko
Gost
Marko

Oni se mozda foliraju ali glasaci DF-a nisu zadovoljni.

Aha
Gost
Aha

Isto tako ce glasati i za novi referndum,pripajanje Srbiji,promjenu himne,Podgoricke skupstine,svega sto bude trebalo. Samo da ostanu u fotelji.URA najveci izdajnici i izrodi CG.

Branka
Gost
Branka

Kao i uvijek odlična rekapitulacija i duhovita. Što reći a ne zaplakati. Svi iz nove koalicije su protiv vlade i svi će je podržati. Nevjerovatno ali surovo istinito. Pozdrav za Ljuba.

Danijela
Gost
Danijela

Hvala Vam Ljubo na divnom tekstu,uzivanje je citati Vas..a gospodja Jelusic me razocarala

Send this to a friend