Politika Četvrtak, 26.11.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Juče je obilježen međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, i zgrade Predsjedništva i Skupštine osvjetljene su da obilježe ovaj dan. Nakon nedavnog ubistva u Beranama, podsjetili smo se koliko je bolan i prisutan ovaj problem u našem društvu. Ohrabruje činjenica što su sve političke partije, nevladin sektor i diplomatska zajednica pozvale na podizanje svijeti o ovom problemu koji tišti crnogorsko društvo.

Pokazne manjine

Iako svi tvrdimo da nema manjina u novoj većini, to baš nije sasvim tačno. U sklopu liste Crno na Bijelo, predvođene URA-om, našla se i crnogorska franšiza Zukorlićeve SPP. Donedavni partneri Fronta traže u ovoj vladi Upravu za dijasporu i upravljanje šumama, kojim bi vjerovatno da šire uticaj u Rožajama, koje je i do sada bilo poznato po borbi za koncesije za eksploataciju drvne građe sa šumom bogate rožajske teritorije.

Srpski svet, negiranje crnogorske nacije i regionalne zvjezde “promjena”

Digitalno forenzički centar Atlantskog saveza u Crnoj Gori, odradio je dobru analizu toga što predstavlja i što znači “srpski svet” sintagma koja se sve češće koristi kao neka vrsta plana za buduće prekrajanje granica na Balkanu. Litije u Crnoj Gori i pokret koji ih je pratio bio je okidač za buđenje i promociju ove ideje, po ugledu na “ruski mir”, mnogo ozbiljniju i struktuiraniju ideju širenja ruskog mekog uticaja na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza.

Jedna od zvijezda ovog pokreta je i pobjednik izbora u Banja Luci, Draško Stanivuković, koji već drugi put u medijima negira crnogorsku naciju, poriče genocid u Srebrenici i staje u odbranu Mladića i Karadžića.

Medojevićeve vjetrenjače

Nebojše Medojević bukvalno ne propušta ni dan da ne uputi otrovne strelice ka mandataru i novim vlastima. Ovoga puta je imao dobru poentu, da vlada bukvalno ima političku podršku samo par poslanika.

Kad smo već kod Medojevića, njegovu raniju tvrdnju da se nova vlada u dogovoru sa starom vladom zadužila kod MMF-a demantovao je premijer Duško Marković.

Prijetnje Abazoviću

Iako iz URA ne saopštavaju ko prijeti Abazoviću, DAN je danas saopštio da se radi o “nekome iz klana Nasera Keljmendija” ko je crnogorski državljanin. Sve dok se konkretno ne saopšti osoba koja ovo radi, rizik po bezbjednost se povećava, posebno nagađanjima koja mogu samo da prouzrokuju dodatne probleme.

Na prijetnje su reagovali i iz Bošnjačke stranke nazivajući ovakvo ponašanje neprihvatljivim.

Davidović o Abazoviću

Miodrag Daka Davidović gostovao je sinoć u emisiji kod Perice Đakovića, pa su tviter korisnici iz Crne Gore secirali njegov nastup. Ovdje Davidović tvrdi da Abazović i on imaju iste pretke, a ovdje da je Abazoviću Hajriz Brčvak nudio 21 milion eura. Simpatično baš.

Dritanka i Maradona

Dritan Abazović se šalom oprostio od Dijega Maradone upoređujući njegovu i svoju frizuru. Ipak, ova šala nije naišla na pozitivne komentare na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, gdje je većina korisnika žestoko kritikovala Abazovića što je “iskoristio smrt Maradone za samopromociju”.

Toliko za današnje javljanje. Čitajmo se i sjutra u Deset do Osam.

 

6

avatar
1000
4
2
0
 
6
Narcis ZgubidanHogarOliveraBrankaMmmmm
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Hahaha,Medo kao Don Kihot,a ko je Sančo Pansa???

Olivera
Gost
Olivera

Bravo Ljubo svaka ti je rijec na mjestu. Dritan je nebitan, bitno je sta mi vecinski gradjani mislimo i zelimo. Moramo svi sacuvati genom. Ukrase nam i istoriju i postojanje.

Branka
Gost
Branka

Bravo Ljubo. Kao što se može viđeti nasilje je prisutno svuda oko nas pa i u komentarima. Frustrirane osobe koriste ovo smutno vrijeme da svoje frustracije umanje lažima i nasiljem u komentarima. Slijede primjer svih ovih koji svakodnevno šire laži i promovišu nasilje.

ZTC
Gost
ZTC

Bolje da si i ti dao neki euro od velikih miliona koje si ko zna kako stekao, za liječenje pacijenata i pomoć medicini, nego sto kritikuješ čovjeka kojeg ISKLJUČIVO interesuju građani CG i svoja zemlja koju je iz srca pomogao u najtežim danima.

Mmmmm
Gost
Mmmmm

Prvo ne znam odakle ti informacija da Ljubo ima milione ali ajde de. A ovaj kojeg pominjes da je nekome pomogao je najobicniji ratni profiter koji uporno pokusava da objasni kako je posteno stekao bogatstvo u vremenu dok je bio milicioner u Niksicu i ratni ministar u RS. Oce posteno da se zaradi u ratu, oce.

Hogar
Gost
Hogar

Trolllllll

Send this to a friend