Politika Ponedjeljak, 30.11.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Nadamo se da ste proveli ugodan vikend.

Dok gledate koje su vijesti bile najčitanije na CDM u toku prošle nedjelje, podsjećamo vas da su od petka dvije teme preokupirale politički život u Crnoj Gori. Prvo je, ne bez skandala, mandatar predstavio konačni spisak kandidata za ministre u novoj Vladi Crne Gore, a onda je i srpski ambasador Božović proglašen personom non grata u Crnoj Gori, ali da krenemo redom:

Malo ekspertskih, više političkih kadrova

Mandatar je u petak, nešto poslije podneva, predstavio listu kandidata za ministre u novoj vladi. Mi smo za vas juče uradili analizu stručnosti i političke pripadnosti kandidata, koju možete pogledati ovdje. Od 12 ministara, 4 zadovoljava obećanja i kriterijume. Vlada je dominantno kadrirana iz crkvenog i miljea bliskom mandataru Zdravku Krivokapiću. Nije odustao od Vesne Bratić, kako je bilo očekivano od strane građanske javnosti.

Skandal oko kandidatura

Iako smo i mi i ostali mediji dobili informaciju da će ministar odbrane biti biznismen Goran Đurović, za ministarku je predložena Olivera Injac. Ovo nije bilo iznenađenje samo za nas, nego i za Đurovića, koji se oglasio i rekao da je za promjenu plana saznao deset minuta prije konferencije za štampu. Nakon ovoga nemušto se javnosti obratio i lider URA, koji je pokušao da sanira štetu i oko ponižavanja Đurovića, ali i oko najavljene kandidature Jovane Marović za glavnu pregovaračicu za pristupanje EU, koja je takođe najavljena u medijima, a što je Krivokapić demantovao. Javnost je bila veoma zatečena ovakvim postupcima koji su samo  potvrdili sve haotičnosti procesa izbora nove vlade.

Podrška i pored nezadovoljstva

Demokrate su i pored ranije kritike pristupa i metoda izbora novih kandidata odlučile da daju povjerenje novoj vladi. Nešto slično saopštio je i Nebojša Medojević, koji podržava ali nastavlja da optužuje za “dil sa DPS-om”. Jedinu bezuslovnu podršku daju URA i Marko Milačić.

“Protjerivanje” ambasadora

Ambasador Srbije, Vladimir Božović, od imenovanja na funkciju ne prestaje da provocira crnogorsku javnost. Posljednjim pozitivnim izjavama o Podgoričkoj skupštini kap je prelila čašu i naša vlada ga je proglasila personom non grata i dala mu rok da napusti zemlju. Srpsko ministarstvo inostranih poslova uzvratilo je recipročno i učinilo isto sa našim ambasadorom, ali je ubrzo sa viših adresa ova odluka povučena. Odreagovali su i iz EU, pozivajući na očuvanje dobrosusjedskih odnosa. Nakon portparolke oglasio se i komesar Varhelji koji je pozdravio povlačenje odluke Srbije i pozvao Crnu Goru da učini isto. 

U isto vrijeme premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da stoji iza onoga što je rekao Božović i praktično da je aneksija Crne Gore od strane Srbije pozitivna stvar.

Kritike iz Crne Gore

Iako nisu ni jednom odreagovali na Božovićeve provokacije, a i mnogo vremena provodili u njegovom društvu, ni mandatar ni iz URA nisu kritikovali Božovićevo ponašanje. Naprotiv, mandatar je kritikovao potez odlazeće vlade.

Uključio se i episkop Joanikije, koji trenutno administrira SPC u Crnoj Gori, koji je osudio protjerivanje srpskog ambasadora. Isto su uradili Mandić i Knežević.

Toliko za današnje javljanje. Čitamo se i sjutra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morpheus
Gost
Morpheus

Ljubo ista meta ista odstojanje svako jutro…prezalite ljudi, nikad se vise nece DPS vratiti, trenutno su sigurno bar za 30% slabiji nego u avgusut a bice jos nize …nove partije, novi ljudi…nema vise korupcije i bogacenje uz patriotske bajke

Provokatorka
Gost
Provokatorka

Pa što ne raspišete izbore kad ste tako urnisali DPS ? No se mučite svaki dan sa vladom koju ĆETE podržati i biti joj opozicija ?!?

Morpheus
Gost
Morpheus

Zato sto su bili prije manje od 3 mjeseca…i vi ste izgubili

Objasnjenje
Gost
Objasnjenje

Naivan si, svijet ne funkcioniše tako. Biće sjaši Kurta da uzjaše Murta.

Misko
Gost
Misko

Promjena Ministra odbrane ide u prilog teoriji da Milo preko EU i US stoji iza procesa. Krivokapic naravno ima odrijesene ruke za neke kadrove ali Olivera Injac nije uopste bila kandidat a izabrana je. Ona predaje na Milovom privatnom fakultetu u Podgorici. Drugo, namjerno je naredba dosla tacno kad je trebala da pocne konferencija koja je zbog ove odluke morala… Više »

Crni
Gost
Crni

Samoprozvani strucnjak

Farfala
Gost
Farfala

Povlacenje kandidature u minut do dvanaest, govori samo o ljudskim kvalitetima i integritetu osobe(a) koji to urade. (Ne)povlačenje gospodje Bratic nije iznenadjenje, jer mandatar nije, ni u jednom trenutku imao sluha i postovanja, za gradjane, koji su tu inicijativu(e) pokrenuli. Ambasadorova uloga u jednoj zemlji, jeste poštovanje drzave u kojoj je na funckiji, promocija vlastite zemlje i postovanje svih protokolarnih… Više »

Olivera
Gost
Olivera

Za ovu sklepovladu bjelokosuljasa krivi su Crnogorci koji nisu naucili istoriju. Nadam se da su shvatili poentu URE, jer “osvetom se unistava drzava, a pomirenje gradi naciju.” Sa Srbijom je trebalo prekinuti diplomatske odnose kad je zapaljena crogorska zastava u Beogradu. Jer cutanje crnogorske administracije Briselu odgovara. A Bozovica ne treba komentarisati njega je trebalo davno ispratiti.

Branka
Gost
Branka

Bravo Ljubo. I za onaj tekst o “kvalitetu” predloženih ministara i za ovaj danas. Ova Vlada koju okupatori Crne Gore nazivaju “prvom demokratskom vladom” je brojnim skandalima prije nego što je izabrana pokazala da je prva nedemokratska vlada od svih koje su birane. Jedino dobro je to što ovih dana svi pokazuju svoje pravo lice i ovi “oslobodioci”, i EU… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Kuku sto nas nadje!!!! Ovako fasisti nijesu setali nasom zemljom 41 ve!!!!!! Milo, Milo sto nam napravi, ovo nijesmo 97 me ni sanjali da ce ovoliko da podrži cetnistvo!!!!!

Bad boy
Gost
Bad boy

Nije što Milo učinje, nego što Crnogorci učinješe sami sebi.

Danijela
Gost
Danijela

Slazem se,mi,Crnogorci,ovo sami sebi ucinjesmo.Ne dozvolimo ovu sprdnju

slobodan
Gost
slobodan

Anu moj Ljubo provjeri da nije I Sinjajevona upisana na beogracku patrijašiju da znamo što nam je činit. Pozdrav I u naprijed hvala!

Laban
Gost
Laban

I Milo.

Send this to a friend