Politika Utorak, 01.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Ekspoze i podrška

Mandatar je danas objelodanio svoj ekspoze koji će izlagati u srijedu u parlamentu. Pominje se sedam stubova politika vlade i obećanje da će za četiri godine Crna Gora biti Luksemburg. Zakon o slobodi neće biti povučen, ali će biti mijenjan.

Bivši poslanik Srđan Milić, Budimir Aleksić iz DF-a su za Dan izrazili mišljenje da treba donijeti novi zakon. Demokrate pozivaju sve konfesije na dijalog, a Miloš Konatar iz URA kaže da je najefikasnije izmijeniti sporne članove i “relaksirati MCP SPC”.

Na stranačkim organima SNP i njegova ćerka partija DNP, donijeli odlke da podrže vladu Zdravka Krivokapića. SNP je bio štur u saopštenju i dao par opštih ocjena, dok je DNP vladu nazvao vladom “Krivokapića i Abazovića, i naveo konkretna očekivanja od njih.

Iako je Medojevićev PZP donio odluku da podrži sastav nove vlade, Medojević na društvenim mrežama nastavlja da “minira” Krivokapića. Prvo je juče ujutru na fejsbuku tražio obračun sa Đukanovićem, pominjao UDBU, tražio demontažu “mafijaško-komunističkog režima” rasformiravanje specijalnih policijskih jedinica, a onda je sinoć na tviteru komentarisao grafički dizajn ekspozea mandatara i kritikovao ga jer nema trobojki.

Vladimir Pavićević, iz koalicije “Mir je naša nacija” sve je vokalniji u kritici Krivokapića i njegove vlade. Sada kaže da je održati može samo Bog, kao i da je mandatar neefikasan i da ne drži riječ.

Božović, Brnabić i Varhelji

Reakcije na protjerivanje ambasadora ne jenjavaju. Portparolka EU Ana Pisonero, nije mogla da u potpunosti komentariše Varheljijev tvit, ali je pozvala na očuvanje međususjedskih odnosa. Iz EU parlamenta imamo reakciju Tonina Picule, izvjestioca za Crnu Goru, koji ima malo drugačiji stav od Varheljija.  Vlada Crne Gore odbila je da posluša savjet komesara Varheljija, koji su podržali Milačić i Joković.

Varheljijev tvit su osudili korisnici tvitera, ali su se na njega i na izjavu srpske premijerke, kojom je podržala Božovićeve stavove o 1918, osvrnuli i iz političkih partija. Marija Blagojević iz SD osvrnula se na izjavu Brnabićke i na tvit Varheljija. Blagojević je ponašanje Srbije nazvala nepromišljenim, a izrazila nadu da će Varhelji shvatiti da griješi. Ivan Vujović iz SDP rekao je da bi komesara trebalo više da brine ponašanje Brnabićke nego protjerivanje Božovića. Na istom fonu bili su i iz Bošnjačke stranke, a  odreagovali su i iz Liberalne partije.

Dok srpski diplomata Srećko Đukić osuđuje ponašanje Božovića, gradonačelnik Berana ne vidi u njemu ništa sporno, i drži stranu Božoviću.

Ove reakcije govore dosta o tome koja je vlada i koja zemlja bliska kojim političarima u Crnoj Gori. Nekima očigledno Crna Gora nije prioritet.

Degradacija vrijednosti

Na panel diskusiji o obrascima i stepenu diskriminacije u Crnoj Gori za 2020. godinu, koju su organizovali Evropska unija i Savjet Evrope , u saradnji sa CEDEM-om izneseni su neki frapantni podaci o diskriminaciji marginalizovanih društvenih grupa u Crnoj Gori. Trećina crnogorskih građana ne želi da živi u istoj državi sa LGBTI osobama, dok skoro njih 43 odsto smatra da te osobe ne treba da imaju ista prava kao svi ostali građani, pokazalo je istraživanje Evropske unije i Savjeta Evrope koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava CEDEM.

Ovakvim rezultatima ankete je značajno doprinijela promjena političke klime u Crnoj Gori, i doprinijeće još značajnije. To ne vidi samo onaj ko ne želi.

Toliko za današnje javljanje. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darius
Gost
Darius

Zakon se nece bitno mjenjati. URA ceka da dobije pozicije u vladi pa neformalno daje saglasnost da pristaje na promjene. Promjene o kojima pricaju su regulisanje crkvene imovine imovinskim zakonom a ne Zakonom o Vjeroispovjesti. Jelusic, Filip Adzic, Perovic (Vijesti), Rakcevic nece dozvoliti da CPC ostane bez imovine i da vjerski objekti koji su pripadali drzavi do 1918 ostanu u… Više »

Marina
Gost
Marina

Darius
Sprdas li se ti ili si bezgranicno naivan???!!!

Darius
Gost
Darius

Nema naivnosti nema sprdnje. Samo malo cekaj, nekoliko mjeseci i sve ce biti jasno. Bice puno razocaranih.

Cika miki
Gost
Cika miki

Ljubo, svaka cast na tvojim zakljuccima i komentarima, a ja bi dodao sinoc na hepi TV u emisiji cirilica, komentarisani su lazi popova u vezi srebrne kasike i tamjana, ko nije gledao neka pogleda reprizu o popovskim prevarama

Pero
Gost
Pero

Ljubomire ne postoji mehanizam da se zakon povuče. Do you have link, Vesko?

Espana
Gost
Espana

Filipovic vidi samo greske nove vlasti (koja jos nije ni dosla na vlast )i nikad ni 1 manu bivse

Akica
Gost
Akica

Mislim da nijesi u pravu za drugo. Sto se prvoga tice, to jesi jer svi to vidimo, a svakako da je stalo svima da na vladti ne budu ovakvi. Bilo koja druga stranka da, ali da je je procrnogorski orijentisana, ali ovi ovakvi svakako ne! Jrr su se istu noc pokazali ko su. I da je srece vise nas bi… Više »

Misko
Gost
Misko

Ako se po jutru dan poznaje sve nam je jasno.

Olivera
Gost
Olivera

Analiticar za respekt! Samo onaj ko ne zeli, ne vidi sta se desava u Crnoj Gori. Sporo sazrijeva ljudska svijest nazalost.

Garfild
Gost
Garfild

Do sad ste pocinjali postove sa bravo botovi

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sto se tice slucaja ambasadora jedino je korektan stav Miodraga Lekica ali autor iz budve ne voli korektnost !

Branka
Gost
Branka

Lovćenska
Ti si zadnja osoba koja ima pravo da piše o korektnosti a to ti pišem jer sam čitala neke tvoje komentare koji su bili krajnje ne korektni i ne istiniti. Ti si poslom na portalima to je očigledno.

Realan
Gost
Realan

Autor je samo orijentisan da odbrani proslu vlast i nista ga drugo i ne interesuje

Darius
Gost
Darius

Apsolutno. Ovo je njega druga izjava poslije prve o gafu DPS. Citat ““Ne pripada ambasadoru strane zemlje da arbitrarno ocjenjuje datume iz istorije zemlje prijema, u ovom slučaju Crne Gore.” Izvor je isti medij za koji je dao prvu izjavu. I Lekic se korigovao.

Branka
Gost
Branka

Sve što se dešava u Crnoj Gori ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi i ko lažima želi da promijeni čitavu crnogorsku istoriju. Konačno se to radi otvoreno bez skrivanja iza odbrane svetinja, tzv. ugroženih srba, kojekakvih NVO, i ostalih paravana. Lijepo je da je svako pokazao svoje prave namjere i da znamo ko su nam neprijatelji. Pa… Više »

Send this to a friend