Politika Utorak, 08.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni vikend.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Prvi radni dan nove vlade

Ministri su stigli taksijima. Moj profesor filozofije Drago Radulović, podsjetio me na fejsbuku da je i Dobrica Ćosić, nazdravlje njima, isto taksijem došao na inauguraciju za predsjednika SRJ.

Primopredaja dužnosti je protekla dostojanstveno, a premijer Krivokapić je za najbliže saradnike izabrao ljude iz crkve i svoje NVO, koja očigledno sluiži kao kadrovski inkubator. Generalni sekretar Vlade je advokat pokojnog mitropolita Amfilohija, Božo Milonjić, dok je šefica kabineta biznis trenerica, Ivana Malović, koja je dio NVO “Ne damo Crnu Goru”, formirane prije izbora od strane premijera. Na njenom čelu je nakon premijera bila kontroverzna ministarka Bratić.

Angela Merkel je među prvim svjetskim liderima čestitala Krivokapiću, a danas su institucije obišli ambasadori zemalja saveznica i EU. Ambasadorke Rajnke i Popa i ambasador Njemačke. Svi su izrazili optimizam i obećali podršku na reformskom putu ka EU.

Delegacija Evropskog Parlamenta, na čelu sa Toninom Piculom, sastala se virtuelno sa tri lidera. Gospodin Picula je podvukao očekivanja ove institucije od Crne Gore.

Vlada je osim sastanaka i donijela prve odluke o načinu rada i formirala radna tijela. Više o tome možete pročitati ovdje.

Za glavnu pregovaračicu imenovana je Zorka Kordić, diplomatkinja sa iskustvom i znanjem u sferi EU integracija.

Pokušaj podmićivanja Abazovića

Specijalni državni tužilac za organizovani kriminal, Milivoje Katnić, rekao je da će nakon što budu odgledali snimak intervjua Abazovića u kom je rekao da mu je za političku protivuslugu nuđen 21 milion eura, odlučiti kako će postupati i da li će otvoriti istragu. Abazović mu je odgovorio da samo radi svoj posao, rekavši da je spreman da “podijeli razmišljanja” na tu temu.

Smjena u policiji?

Prvi sastanak koji je Abazović danas imao sa ljudima iz bezbjedonosnog sektora bio je sa direktorom Uprave policije, Veselinom Veljovićem, nakon koga je objavio sliku na tviteru gdje gestikulira rukom prema Veljoviću, a kojom je najavio njegovu smjenu. Veljović se još nije oglašavao ovim povodom. Ako direktor UP odbije da podnese ostavku, procedura smjene išla bi malo komplikovanije.

Kazne za okupljanja za vikend

Uprava policije je zbog auto litija i drugih kršenja mjera,za vikend podnijela 50 krivičnih prijava. Neki crnokošuljaši su se okupljali pred ckrvama i manastirima, a imaju fotografije sa premijerom. Iako je slavlje mnoge podsjetilo na 31. avgust i činjelo da se ljudi osjeoćaju neprijatno, nikakve reakcije nije bilo od lidera nove vlasti. Miko Živković napisao je za nas kolumnu na tu temu.

Toliko za danas. Ugodno poslijepodne želimo.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morpheus
Gost
Morpheus

Nebitan si bio a sad si postao jos nebitniji

Olivera
Gost
Olivera

Traziti prvo od sklepovlade naknade za majke i subvencije za ugostitelje. To im je za pocetak najlakse. #nijemojavlada

Olivera
Gost
Olivera

Ove nacionalisticke stranke su najbolje profitirale u vjecitoj opoziciji. Sada kad su raznim prevarama pomocu neukog naroda dosli do vlasti tesko je ocekivati da ispune sve ono sto su godinama trazili. Ja bih prvo pocela od naknada za majke i subvencija za ugostitelje. #nijemojavlada

Send this to a friend