Politika

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Specijalno izdanje 

“Teokratsko-tajkunska vlada” – Ko je ko u novoj vladi

Ovim riječima je poslanik Nebojša Medojević iz pobjedničke koalicije prokomentarisao kadrovska rješenja mandatara za sastav Vlade, ali hajde da krenemo redom i pogledamo ima li logike u ovome što Medojević priča:

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija – Tamara Srzentić, do sada nepoznato ime široj javnosti. Pretpostavljamo da se radi o Tamari Srzentić, zamjenici direktora Kancelarije za Inovacije u Zdravstvenim i Ljudskim Uslugama države Kalifornije. Tamara na svom profilu na crnogorskom piše da je ponosna Cetinjanka i Crnogorka.

Ministarstvo ekologije i urbanizma– Ratko Mitrović, čovjek sa freske iz Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a za koju se dugo mislilo da je na njoj Milo Đukanović. Mitrović je blizak crkvi i bio je član odbora za izgradnju hrama. Radi kao profesor na Univerzitetu Crne Gore

MUP – Nikola Terzić, advokat blizak URA, i pominje se na par mjesta kao URA-in zvanični zastupnik. Takođe smo pronašli da je angažovan u kompanijama koje su u vlasništvu funkcionera URA.

Ministarstvo vanjskih poslova – Đorđe Radulović, mlađi diplomata iz crnogorskog MVP, koji je nedavno napredovao do mjesta direktora Direkcije za EU. Nagađa se da je i on blizak crkvi.

Ministarsvo ekonomskog razvoja – Jakov Milatović, za ovog mladog ekonomistu angažovanog u EBRD, ne zna se mnogo toga, sem da je diplomirao na Oksfordu.

Ministarstvo kapitalnih investicija – Mladen Bojanić, poznat javnosti kao funkcioner nekadašnje Pozitivne Crne Gore i broker. Poznat i kao neslavni kandidat opozicije na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede – Aleksandar Stijović, iz Instituta za šumarstvo Crne Gore. Na internetu se može naći prilično obimna lista njegovih naučnih i ekspertskih radova na temu šumarstva.

Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta – Vesna Bratić, možda i najkoloritnija osoba sa liste, predsjednica mandatarove NVO “Ne damo Crnu Goru”, i vanredna profesorica na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Iz Bileće je, obrazovala se u Nikšiću i u SAD. Pregledom njenih nastupa u medijima i tekstova koje je objavljivala, konstatovali smo da se radi o osobi sa prilično čudnim svjetonazorom. Sklonost teorijama zavjere, srpski nacionalizam, samo su neke od tih spornih stavova nekoga ko treba da vodi nauku, prosvjetu i kulturu.

Ministarstavo zdravlja – Jelena Borovinić Bojović, Načelnica pulmološke klinike na KCCG, postala poznata široj javnosti nakon smrti mitropolita Amfilohija. Doktorka Borovinić Bojović je supruga jednog od poslanika ZBCG, a kritikovana je zbog prisustva sahrani na kojoj se nisu poštovale epidemiološke mjere, kao i zbog dozvole da se zaraženi pacijenti slobodno kreću unutar i izvan KOVID klinike.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja – Milojko Spajić, tokom litija promovisan kao ekspert u nacionalističkim medijima poput IN4S. U Aziji, gdje je studirao,  učestvovao u konferencijama kao stručnjak za kripto-valute. Za sebe tvrdi da je radio i na Wall Street-u. Bio aktivan u srpskim udruženjima, i smatra se za osobu blisku crkvi.

Ministarstvo pravde i manjinskih prava – Vladimir Leposavić, glavni pravni savjetnik SPC u Crnoj Gori. O ovom Fulbrajtovom stipendisti se ne zna mnogo, sem iz par medijskih nastupa gdje je kritično govorio o NATO.

Mjesto ministra odbrane je ponuđeno Dritanu Abazoviću, ali ako on odbije ili bude neprihvatljiv za poslanike, rezervna varijanta je Krsto Perović, službenik Ministarstva odbrane Crne Gore, a koji je nekada radio u našoj kancelariji pri NATO.

Reakcije na listu

Radio Slobodna Evropa okarakterisala je ovu listu kao većinski blisku SPC.

Iz Demokratskog fronta su oštro kritikovali listu kandidata, ali su ipak ponovili da će pred njima biti test od 200 dana. Iz Prave Crne Gore su rekli da je za njih neprihvatljivo da političar (Abazović) bude u vladi, kada je principijelno dogovoreno drugačije. Jedino je Abazović rekao da “do kraja stoji uz podršku” mandataru.

Vladimir Pavićević, sa poslaničke liste “Mir je naša nacija na tviteru je napisao da mandatar kao da želi da mu lista ne bude izglasana.

Poznati opozicioni i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević je na fejsbuku podsjetio da je Ratko Mitrović bio angažovan u projektima izgradnje mini hidro-elektrana i da je zbog toga za njega neprihvatljiv kao kanidat za ministra ekologije.

Pokrenuta je i peticija protiv spajanja resora nauke, prosvjete, kulture i sporta, ali i kandidatkinje za ministarku Vesne Bratić.

Nastavak skrnavljenja spomenika NOB-a

Nakon što je oskrnavljen spomenik Moše Pijade, reagovali su iz SUBNOR-a, DPS-a i Demokrata. Od početka “dešavanja naroda” oskrnavljeno je nekoliko spomenika iz NOB-a, najvjerovtnije kao posljedica kampanje koja ima za cilj reviziju istorije i uloge četničkog pokreta.

Toliko za danas. Uživajte u vikendu. Čitamo se u ponedjeljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jyrc
Gost
Jyrc

Ovonsve treba snimiti za neka buduca pokoljena da ne naprave istu gresku.

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Super objasnjeno g. Filipovicu. Samo si zaboravijo da kazes, idealna vlada za srednji vijek. Drzava i crkva jedno te isto.

Milos Radunovic
Gost
Milos Radunovic

RASPADA SE NATO 4 RAJH RASPADA SE AMERIKA RASPADA SE EVROPSKA UNIJA BIT CE SKORO PROPAST SVETA PA NEKA PROPADNE NIJE NEKA STETA

Marko
Gost
Marko

Raspada se Srbija.(istina je,ova kriza sa Kosovom)

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Samo uporedite ranijeg ministra nauke g-ce Damjanovic, angazovane kao naucnika u CERNU-u u Svajcarskoj i najbolje ocijenjenu ministarku u Vladi od strane i novu ministarku nauke vanrednog profesora u Niksicu…..kakav pad sa konja na magarca

Morpheus
Gost
Morpheus

Ajd uporedi ostale. Ko je bio ministar kulture do sad?? Ministar policije kakav je bio do sad? A Radulovic za odrzivi ravoj? Pa Nurkovic saobracaj, Krapovic zdravstvo…

hans
Gost
hans

Brate nije sa konja na magarca no sa konja na krticu.

Amagebro
Gost
Amagebro

Nije pad nego sunovrat. Civilizacijski.

Hogar
Gost
Hogar

Uvijek pročitam,čak i kad ne komentarišem.Ljubo to odlično radi,njegov pogled na događaje,ličnosti itd je odmjeren,realan i nema ničega sa čim se ne bih složio.
Ovo je sad stalna rubrika na cdm,nešto što se podrazumijeva,čitaćemo se i dalje.

Ratko
Gost
Ratko

Dobra analiza , samo fali na kraju Lele nama Crna Goro za tobom.

Sapienti_Sat
Gost
Sapienti_Sat

ma tresla se gora rodio se miss, tetrapak rok… otreznjenje i spremanje za nove izbore

Morpheus
Gost
Morpheus

Ajd ti laku noc

Branka
Gost
Branka

Hvala Ljubo. Lijepo napisano o veoma ružnoj stvarnosti.

IvanMne
Gost
IvanMne

Odlično.

Send this to a friend