Politika

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Djelovanje foto-finiša američkih izbora na poslanika Nebojšu Medojevića

Prethodni dan obilježio je foto-finiš američkih predsjedničkih izbora. Najnovije vijesti o ovim izborima, koje objavljujemo iz časa u čas, možete pratiti na ovom linku.

Iako su tokom dana izbori u Americi bili sve samo ne izvjesni, samo su se dva regionalna političara na vlasti usudila da čestitaju Trampu prije vremena. Prvi je slovenački premier Janez Janša, a u stopu ga je, ruku na srce dosta dramatičnije, pratio lider Pokreta za Promjene, poslanik Nebojša Medojević. Nakon svoje čestitke Trampu, Medojević je  svašta pisao na tviteru, npr. da je Bajden “Milov drug”. U jednom tvitu  je otišao toliko daleko da je optužio “Bajdenove komunjare” za državni udar, šireći netačne informacije o broju izašlih i registrovanih birača u Viskonsinu na primjer.

Vitalna CG politika u sjenci američkih izbora

Vladina kadrovska nagađanja

Iako u sjenci, crnogorska scena je bila prilično živa danas. Najavljuje se da će mandatar već sjutra predstaviti svoj ekspertski kabinet. On je danas relativizovao stav o tzv. ekspertskoj vladi bez političara, time što se ovo političari odnosilo samo na ljude na poslaničkim listama, kako je rekao.

Prva nagađanja su međutim pokazala da eksperti baš i nije da nisu političari. Vijesti su insajderski objavile imena dvoje favorita DF-a: Andrije Jovićevića kao kandidata za unutrašnje poslove i Vuka Kadića kao ministra zdravlja. Treće ime je bilo najinteresantnije. Riječ je o pukovniku Vladislavu Vlahoviću, nekadašnjem privremenom šefu vojnog predstavništva Crne Gore u NATO-u. Vijesti su 2012. godine o njemu pisale kao o nekom sa problematičnom obavještajnom prošlošću o čemu piše ova informacija sa sajta ambasade Slovenije, tadašnje CPE za NATO u Crnoj Gori. Vijesti su (opet insajderski) nagovijestile da su ova dva čovjeka (Jovićević i Vlahović) URA-i neprihvatljiva za mjesta u bezbjednosnom sektoru.

Crkvena kadrovska nagađanja

“Vladika birao vladu, sada vlada bira vladiku”, napisao je juče na tviteru srpski istoričar Nikola Samardžić. Dio crnogorske javnosti i crkve još juče je kandidovao vladiku Joanikija kao nasljednika mitropolita Amfilohija. Marko Milačić, lider Prave Crne Gore i poslanik u crnogorskoj skupštini, pisao je na tu temu patrijarhu Irineju. Javilo se i advokatu Draganu Šoću da je to već gotova stvar i da je vladika Joanikije novi mitropolit. Neke druge informacije ipak govore da je favorit Beograda vladika kruševački David Perović.

Nastavak previranja

Milan Knežević se srpskim medijima žalio na mandatara i Aleksu Bečića, ovaj put ih optužujući za priznavanje Kosova i odustajanje od borbe za prava srpskog naroda u Crnoj Gori (himna, zastava, jezik).

Javio se i SNP, koji ima pet poslanika u sklopu koalicije ZBCG, koji je, kako saznaju u Dan-u, uslovio mandatara Krivokapića time da ne smije formirati svoju partiju.

Dok se svađaju plate su počele da ležu na račune, i u novom sazivu je podijeljeno već oko 200.000 eura, a najveću naknadu (2310 eura) primila je poslanica URA Božena Jelušić.

Korona: “blizu katastrofalnog scenarija”

Crkva je, nažalost, opet tema javnog zdravlja. Patrijarh Irinej, koji je i tokom sahrane pokazivao simptome, zarazio se koronavirusom.  Vladika Joanikije, za koga smo objavili da se sumnja da je zaražen virusom, upućen je na kućno liječenje, nakon što mu je konstatovana upala pluća. Rezultati PCR test je kasnije pokazao da je vladika pozitivan na virus.

Zbog informacije o slobodnom kretanju zaraženih kliničkim centrom, načelnica pulmologije KCCG, Jelena Borovinić Bojović, čiji je suprug poslanik DF-a, saslušana je u policiji. Doktorka Borovinić Bojović prisustvovala je i sahrani mitropolita Amfilohija.

Epidemiološka situacija se značajno zakomplikovala nakon vikenda. Evo šta o tome imaju da kažu zamjenik direktora KCCG, Nemanja Radojević, koji je situaciju nazvao blizu katastrofalnom i direktor Doma zdravlja u Podgorici, u kojoj je situacija nakomplikovanija, Nebojša Kavarić, koji je najavio možda i uvođenje mjera sličnih onima u martu.

Posljedice terorizma po muslimane u svijetu i u Crnoj Gori

Samir Kadribašić, doskorašnji glavni imam Husein-pašine džamije u Pljevljima, govorio je na RTCG o posljedicama terorizma i mržnji koju on proizvodi prema muslimanima. Sam Kadribašić, kao i muslimani Crne Gore, bili su meta napada na tzv. mim stranicama bliskim DF i crkvi, prije, a posebno nakon napada u Francuskoj i Austriji.

Hvala na čitanju. Do sjutra.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nešo
Gost
Nešo

Bravo gospodine Filipoviću

Alhambra
Gost
Alhambra

Pametnome dosta, nema se tu šta dodat na ovo. Ali mene zanima hoće li se što rješavat po pitanju dr Borovinić ili će i to da prođe kao i ono iz bolnice sa Cetinja??? Ko je toliko moćan tj. iznad svih zakona i pravila da zataškava skandal oko testiranja Amfilohija pod lažnim imenom u bolnici Danilo I na Cetinju? Jedan… Više »

Baraka
Gost
Baraka

Gospodine Filipovicu, dopada mi se kako pisete. Ali, imam jednu primjedbu….vladike vise ne postoje. Oni bi voljeli da su vladike, jedni druge tako i oslovljavaju a tako ih oslovljavaju i njihovi pratioci ali, s obzirom da vladika oznacava nekoga ko ima i duhovnu i svjetovnu vlast to je, dakle, ovdje neprimjenjivo. Na njihovu zalost, a na moju radost, svjetovnu vlast… Više »

Podsjetnik
Gost
Podsjetnik

Je li Ljubo davao glas nekom liku iz crtanog filma ili mi se čini? Možda Nodiju?

Ratko
Gost
Ratko

Bravo gospodine Filipoviću.

Festadjun
Gost
Festadjun

Samo nastavi

Mala
Gost
Mala

Mi riječ o terorizmu, samo o “posledicama”

Smile
Gost
Smile

Hvala Ljubo!

Aha
Gost
Aha

E odlicno si sumirao dan. Sad mi je mnogo lakse da saznam sve a da se ne trujem citajuci po cijeli dan o ovim nasim nesrecnim politicarima i njihovim potezima.

Send this to a friend